Haberler

Kars'ta Bostancıların Mahsül Sökümleri Başladı

Artvin Yusufeli Bostancılar köyünden gelerek Arpaçay’da bostancılık yapan üreticiler, ürün sökmeye başladı.

Artvin Yusufeli Bostancılar köyünden gelerek Arpaçay'da bostancılık yapan üreticiler, ürün sökmeye başladı.

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Bostancılar köyünden 10 yıldır Kars'ın Arpaçay ilçesine gelerek 6 ay boyunca organik bostancılık yapan Karadenizlilerin ürünleri pazarda yerini almaya başladı.

Geçimini hayvancılık ve yem bitki ekimiyle sağlayan Arpaçaylıların, bostancılık işlerini de Karadenizliler yürütüyor. Karadenizliler Türkiye'nin bir çok bölgesinde olduğu bu bölgede de varlıklarını hissettirdi. İlk başlarda 10-20 arasında olan sayı giderek arttı ve bu yıl 10 aileden 60 kişiye ulaştı. Karadenizliler aylardır el emeği göz nuru döktükleri ürünlerini söküp pazarlarda satışını yaparak emeklerinin karşılığını almaya başladı.

Yusufelili bostancılar, tamamı organik olan havuç, soğan, lahana, patates, biber, marul, maydanoz, tere gibi onlarca ürünün satışını yapıyor. Ürünlerde kimyasal madde bulunmaması ve hormonlu olmaması güvenilirliği de artırıyor. Tamamen el emeği, göz nuru işlenen toprakta yetişen bu ürünler organik olduğu için insan vücuduna ve gelişimine de önemli katkı sağlıyor.

Yetiştirdikleri ürünleri pazarladıklarını ifade eden Osman Fil, "Burada bostancılık yapıyoruz, patates, lahana, havuç, soğan ekiyoruz. İşte şuanda arabamı yüklüyorum, sabah sebze halinde satış için arabamı hazırlıyorum. Pazarlayacağız. Ürünlerimiz organik. Zaten havuçları İzmir'e yapıyoruz. O taraflara gönderiyoruz. Biz de bostancıyız. Bostancılar'da oturuyoruz" dedi.

BOSTANCILARA KAYMAKAMDAN KONTEYNER EV DESTEĞİ

Kars'ın Arpaçay ilçesinde derme çatma çadır ve barakalarda bostancılık yapanlara kaymakam Faruk Erdem'den destek geldi.

Arpaçay Kaymakamlığı her yıl 6 ay boyunca ilçede bostancılık yapan Karadenizli tarım işçilerinin kaldığı olumsuz koşullardaki çadır ve barakaları 2 ay önce kaldırtarak güneş enerji sisteminin de bulunduğu 10 adet konteyner ev temin etti.

Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi (METİP) Projesi kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulan projeyle temin edilen evler, mevsimlik olarak ilçede tarım yapan Artvin Yusufelili çiftçilere teslim edildi. İçerisinde banyo, mutfak, tuvalet ve 2 oda bulunan konteyner evlerin teslimatı yapıldı.

Bostancılara daha sağlıklı ortam hazırladıklarını belirten Kaymakam Faruk Erdem, "Bu bölgede bostan işini Artvin'den gelen aileler yapıyor. 10 tane aile var. Bunlar her sene mevsimlik olarak geliyorlar burada bostan ekiyorlar, üretimlerini yapıyorlar, satıyorlar ve memleketlerine gidiyorlar. Burada bir proje geliştirdik. Hem daha hijyenik, hem de yaşamaya daha müsait alan oluşturması açısından 10 tane aileye konteyner ev tahsis ettik. İçerisinde banyosu, mutfağı, odaları, tuvaleti olan konteyner evler, arkadaşlar şu anda burada kalıyorlar. Dolayısıyla bu anlamda desteklemiş olduk" diye konuştu. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Arpaçay Artvin Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title