Haberler

Kars'ta Barajdaki Üretime Durdurma Kararı

Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Kağızman ilçesindeki Sefaköy Barajı Hidro Elektrik Santrali'ndeki üretimin, barajda ÇED olumlu kararı bulunmadığı gerekçesiyle durdurulmasına karar verdi.

Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Kars'ın Kağızman ilçesindeki Sefaköy Barajı Hidro Elektrik Santrali'ndeki (HES) üretimin, barajda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı bulunmadığı gerekçesiyle durdurulmasına karar verdi.

Köylülerin şikayeti üzerine avukat Mehmet Parlak tarafından Erzurum 1. İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonuçlandı.

Mahkeme, barajdaki üretimi ÇED olumlu kararı bulunmadığı gerekçesiyle yeni ÇED raporu alınana kadar durdurma kararı aldı.

Avukat Mehmet Parlak, Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Aydınkavak köylüleriyle yeni ÇED raporu konusunda bir araya geldi.

Parlak, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin Aydınkavak bölgesinde 3 yıldır üretimi devam eden ancak durdurulmasına karar verilen barajla ilgili kararın çevredeki köylüleri ilgilendirecek önemli bir karar olduğunu söyledi.

Aras Nehri üzerine kurulan Sefaköy Barajı'nın yapımı esnasında çevre hukuku mevzuatına uyulmadığı, barajda fiziki eksikliklerin olduğunu ifade eden Parlak şöyle devam etti:

"Balık geçidinin bulunmadığı, verilen sözlerin tutulmadığı, ÇED raporu alınmadığı, çevre kirliliği oluşturulduğu, nadir türlerin yok sayıldığı, köylülerin şikayetleri dikkate alınmadığı gerekçesiyle Erzurum 1. İdare Mahkemesi'nde 'Sefaköy Barajı'nın ÇED gerekli değildir' kararının durdurulması ve iptali için dava açtık. Erzurum 1. İdare Mahkemesi bizi haklı bularak ÇED kararı bulunmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurmaya karar verdi. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan diğer HES'lerin de ÇED raporlarında sıkıntılar var. Bunlar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelenmeli. Bu karar diğer HES inşaatları için emsal karar olma niteliği de taşıyacaktır. Özellikle karasal HES barajları için açılacak davalara emsal olacaktır. Ayrıca bu barajın su kullanım hakkı anlaşmasına karşı da dava açtık bu dava da devam ediyor." - Kars

Kaynak: AA / Güncel

Kağızman Sefaköy Erzurum Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title