Haberler

Kars'ta Bacak Uzatma ve Şekil Bozukluğu Ameliyatları

Doğuştan bacaklarında kısalık ve şekil bozukluğu olan iki çocuk, "Bilgisayar Destekli Eksternal Fiksatör" yöntemiyle ameliyat edildi.

Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde sol bacağında kısalık bulunan 8 yaşındaki Yunus Emre Kaya ile şekil bozukluğu olan 13 yaşındaki Büşra Nur Çintesun'a, kentte ilk kez uygulanan yöntemle bacak uzatma ve deformite düzeltme ameliyatı yapıldı.

Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Olcay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'ta ilk defa yapılan uzatma ve deformite düzeltme ameliyatının TÜBİTAK destekli Türk patentli bilgisayarlı fiksatör kullanılarak yapıldığını belirtti.

Olcay, poliklinikte gördüğü çocukların tedavileri için büyük bir gayret gösterdiğini ifade ederek, Büşra Nur Çintesun ve Yunus Emre Kaya'ya bacak uzatma ve deformite düzeltme ameliyatı uygulandığını söyledi.

Çocukların tedavi için birçok yere gittiğini ama sonuç alamadıklarını ifade eden Olcay, bu tür çocuklarda fazla kısalığın ilerlemesini beklemeden ameliyatların yapılması gerektiğine işaret ederek, "Çeşitli yöntemler var. Ben de en iyi yöntemi tercih ettim ve ameliyatını bilgisayar destekli fiksatörle yapmaya karar verdim" dedi.

Olcay, ortopedide kolda veya bacaktaki kısalıkların travmalar sonrası veya doğuştan ortaya çıktığına dikkati çekerek, bu türlü hastaların genelde tedavi edilebildiğini, tedavi edilmediği takdirde hastada psikolojik olarak büyük problemlere neden olabileceğini belirtti.

Bu tür ameliyatların Kars'ta yapılmasının da ailelerin maddi durumları açısından önemli olduğunu ifade eden Olcay, şöyle devam etti:

"Bu hastalarımız birçok yere gitmişler ve tedavileri olmamış. Bölgenin insanı olduğum için aldığım bilgiyi ve eğitimi burada paylaşmak, bu hastaların buralarda rahatlıkla tedavi olabileceklerini göstermek hem de buradaki insanlara faydalı olabilmek amacıyla bu zor ve uzun sürecek tedaviyi yapmaya karar verdim. Bu tür ameliyatlara da hızla burada devam etmek istiyorum. Üniversitemizde bu konuda olumlu adımlar atıyor. Burayı Kafkasların en iyi üniversitesi haline getirmeyi arzu ediyoruz. Amacımız burada her türlü tedavinin yapılabilir olması. Avrupa'da, Amerika'da yapılabilecek tedavilerin aynısını da biz burada yapıyoruz, yapmak da istiyoruz."

-Ameliyat edilen çocuklar-

İki ayağında şekil bozukluğu bulanan Büşra Nur Çintesun, ameliyat olmadan önce yürüyemediğini, koşamadığını, oyun oynayamadığını şimdi ise kendisini daha iyi hissettiğini söyledi. İyileştikten sonra en çok oyun oymayı istediğini belirten Çintesun, "Şimdi çok mutluyum. Benim gibi yürüyemeyen çocukların da ameliyat olmasını tavsiye ediyorum" dedi.

Anne Aynur Çintesun da daha önce tedavi için başka illere gittiklerini, ancak sonuç alamadıklarını, çocuklarının ayağındaki düzelmeyi gördükçe çok mutlu olduklarını kaydetti.

Uyluk kemiğinde doğuştan kısalık olan ve uzatma ameliyatı yapılan Yunus Emre Kaya'nın annesi Kezban Kaya da oğlunun sağlığına kavuşacağına inandıklarını belirterek, "Memleketimizde bu ameliyatı yaptırdık. Çok memnunuz. Uzama da başlamış. Yürümesi düzeliyor ve iyiye gidiyor" diye konuştu.

Muhabir: Ercüment Daşdalen

Yayıncı: Emine Konuk - KARS

Kaynak: AA / Yerel

Emre Kaya Kars Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title