Haberler

Köylü Kadınların Umudu Kazlar, Bayram Havasında Büyüyor

Güncelleme:

Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Okçuoğlu Köyü'nde oturan kadınlar için 'Beyaz altın' olarak bilinen kazlar adeta umut kaynağı oldu. Bir çocuk gibi büyütülen kazlar, kış aylarında kesilerek sofralardaki yerini alıyor. Kazları 120-150 lira arasında sattıklarını söyleyen Gülçin Yıldız, bu para ile çocuklarının okul ihtiyacını sağladığını belirtti.

ÇOCUKLARI GİBİ BAKIYORLAR

İlçeye 4 kilometre uzaklıktaki Okçuoğlu Köyü'nde yaygın olarak kaz yetiştiriliyor. 85 hane, 600 nüfuslu köyde her evde yılda ortalama 10 anaç kaz bulunduruluyor. Bu anaç kazlardan yılda ortalama 1000 kaz elde ediliyor. Kazların tanesi 120-150 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Satılan kazlardan elde edilen geliri kuluçka döneminden, kesimine kadar ki tüm zorluğu çeken kadınlar alıyor. 'Bılik' adı verilen kaz yavrularını evlerinin içinde adeta çocukları gibi bakan kadınlar onların yumurtalardan çıkmasını sabırsızlıkla bekliyor.

İKİ HAFTA ŞERBETLE BESLENİYOR

Yumurtadan çıkan bılikler özel bölmelere alınıyor. İlk iki hafta şerbetle beslenen yavru kazlara daha sonra özel hazırlanmış kırma denilen arpalar veriliyor. Kaz yetiştiriciliğinde uzmanlaşan kadınlar, bıliklerin hal ve hareketlerinden ne tür rahatsızlık geçirdiğini anlıyor ve özel hazırladıkları ilaçlarla iyileştiriyor.

ARALIK VE OCAK AYINDA KESİLİYOR

Evlerde çocuklarla birlikte büyüyen kaz yavruları 1 aylık olduktan sonra yeşil ot ve arpa yemi yiyerek iyice besleniyor. Bu süreçten sonra otlama dönemleri başlıyor ve yavaş yavaş beyaz altın halini alıyorlar. Kesim dönemleri olan Aralık ve Ocak aylarına kadar her anlarıyla yakından ilgilenen ve kazları yalnız bırakmayan kadınlar her kaz sattıkça elde ettikleri gelirlerle hem mutfak ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de çocuklarının eğitim masraflarında kullanıyorlar.

"BU YIL BİRAZ DAHA RAĞBET VAR"

Okçuoğlu köyünde yaşayan 3 çocuk annesi Gülçin Yıldız kazların her kanat çırpmasında sevinen kadınlardan sadece birisi. Yıldız, şöyle dedi: "Çocukların giyiminden kırtasiyesine kadar tüm masrafları kazlarla sağlıyorum. Kazın birini 120-130 TL'ye satıyoruz. Bu yıl biraz daha rağbet var ve 150 TL'ye satmayı düşünüyoruz. Kazlar hayvancılıktan sonra bizim en önemli geçim kaynağımız. Onun için de gözümüz gibi bakıyoruz."



Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Arpaçay Kars Yerel Yaşam Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (40)

PolatliMobil-IOS:

Kurban olurum azeri Türklerine

19
23
yanıtYanıtla
isyankar:

Vallahi tutan olmaz !!! Neden buraya yazdin ? Burada puan vermiyorlarki!!

yanıt16
yanıt5
pilot:

kurban olurum ermenilere.

yanıt3
yanıt12
kars:

Pilot ermenistana git yaşa o zaman ermenilerin buradaki bölücü tohumlarını da al git. Müslüman kürtlerin sizlerle işi yok.

yanıt1
yanıt1
ANTEPLİ:

Kardeşim 4 buçuk senedir karsta görev yaptım yeni tayinim çıktı karsın adamı adam gibi adamdır kimseye zararı olmaz kaz etide muhteşemdir yazın beslenir kışa kadar eti yağlanir lezzetli olur ikincisi burda ırk ayrımı yapanlara diyorum karşın hiçbir insanı birbirine ayrımcılık yapmaz Element uydurmayin habere göre yorum yapın

28
1
yanıtYanıtla
serhed:

bilmeden yazmayın istedim karsın yüzde 65 i kürttür geri kalanı azeri terekeme türk ve çok az malakan vardır sadece bilin istedim şuvar arpaçay yüzde 70 terekeme ve azeridir.

4
24
yanıtYanıtla
SERHAT:

ne sacmaliyorsun haberi oku önce neyden bahsediyorsun mal ökuz.

yanıt45
yanıt1
karslı:

Harbi beyin bedava ama sana uğramamış .kürt milliyetciliği yapma .haberi oku önce

yanıt19
yanıt1
Ccc:

Yani? Ne yapmamız gerekiyor serhed

yanıt1
yanıt0
ŞARTLI TAHLİYE:

hak ediyor o parayı çok zahmetli ama yemesi çok lezzetli eğer un ambarınız varsa kurutup saklarsanız ağustosta bile yiyebilirsiniz ben karslıyım balıkesir akçayda ağustosta kumsalda kaz eti yedim inanın süperdi

24
0
yanıtYanıtla
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title