Haberler

Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıldönümü Törenle Kutlandı

Kars'ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 93.Yıldönümü Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Kars'ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümü Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene; Vali Eyüp Tepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyetin ilk tohumlarının Kars'ta atıldığını söyledi.

Bozkuş; "Tarih şuru yüksek Kars halkının bu mutlu günü hepimize kutlu olsun. Asırlardan beri Anadolu'nun doğu kapısı olan Kars'ı bekleyen ecdadımız, karlı Sarıkamış dağlarından, Kuzey afrika çöllerine, balkan ovalarından Kafkas dağlarına kadar çeşitli coğrafyalarda ve kıtalarda bu aziz vatan ve bu aziz millet için kahramanca mücadele etmişlerdir. Vatan ve millet konusu Karslılar için vaz geçilmez bir ideolojidir" dedi.

Başkan Nevzat Bozkuş; " 1877-1878 Osmanlı-Rus savalı sonrasında düşman istilasına uğrayan Kars vilayetimiz 43 yıllık bir işgalin ardından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya bağlı birliklerin ileri haraketiyle 30 Ekim 1920 günü Kars yeniden vatan topraklarına katılmıştır. Haraketin devamında Türk birlikleri Gümrü'ye kadar ilerlemiş ve süreç Gümrü anlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlanmıştır. Kars'ın ve çevresinin kurtuluşu Anadolu'nun düşman işgalinden kurtulmasında ordumuzun ve halkımızın moral motivasyonunu son derece yükseltmiştir. Bu zafer aynı zaman da Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk resmi zaferi olmuş ve zaferin ardından imzalanan Gümrü anlaşması da TBMM Hükümetinin ilk resmi anlaşması olmuştur. Serhad Kars'ın kurtuluşuyla birlikte devletimizn Kuzeydoğu sınırları çizilmiş ve modern Türkiye'nin temelleri atılmıştır. 30 Ekim 1920 Kars'ın kurtuluşu yüce devletimizin ilk zaferidir. Kars'tan başlayan bu zafer müjdesi dalga dalga tüm yurda yayılmış milletimizn sinesini ve galibeyet ve zaferiyet duygusuyla doldurmuş Batı cephesinde düşman güzçlerine karşı birlik ve beraberliği perçinlemiştir" diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından tören sona erdi. Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nun 93. Yıldönümü münasebetiyle Belediye Başkanlığı tarafından İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı'ında bugün saat 19.00 Grup 84 ve Hülya Polat konseri düzenlenecek.

İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek konser üscretsiz olacak. Törene bütün karslılar devat edildi. Belediye ait otubüsler şehrin mutelif yerlerinden konser alanına vatandaşları ücretsiz olarak taşıyacak. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevzat Bozkuş Eyüp Tepe Gümrü Kars Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title