Haberler

Kars Belediye Başkanı Karaçanta'yı Almaya Giden Darbecilerin Yargılanması

Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve görevden el çektirmek istedikleri Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın evine gittikleri iddiasıyla 24'ü tutuklu 27 sanığın yargılandığı davanın ikinci günkü duruşmasında sanıkların savunmalarının alınmasına...

Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve görevden el çektirmek istedikleri Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın evine gittikleri iddiasıyla 24'ü tutuklu 27 sanığın yargılandığı davanın ikinci günkü duruşmasında sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, meslekten ihraç edilen sanıklardan tutuklu olarak yargılanan yu¨zbas¸ı Sedat Kılınç, üstegˆmen Zafer Akar, tegˆmenler Emre Koca, Furkan Şöhret ve Şuayip Çıtlak, astsubaylar Kadir Demirkaya, Ömer Bulut ve Uğur Koç, uzman çavuşlar Adem Ali Kara, Ahmet Kök, Ali Çelik, Ali Yeşilot, Emre Ayan, Erhan Çoşkun, Ferhat Şahin, İsmail Taşkın, Muhammet Çakmak, Serdal Bağcılar, Tümer Işık, Yunus Şeker ve Tanju Bağcı, eski Kars Belediyesi S¸ehitlik Bekçisi Murat Bekdemiroğlu ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Uzman Çavuş Galip Moroğlu, Astsubay Erdem Yavuz ile Üsteğmen Seyhan Doğan salonda hazır bulundu.

Eski Yüzbaşı Samet Çolak ve Üsteğmen Eray Çetin, tutuklu bulundukları Van T Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmanın ikinci gününde, tutuklu sanıklardan eski uzman çavuşlar Ahmet Kök, Ali Yeşilot, Emre Ayan, Ferhat Şahin, Muhammet Çakmak, Ali Çelik ve Erhan Çoşkun'un savunmaları alındı.

Eski Uzman Çavuş Ali Kök savunmasında, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece nöbetçi astsubay tarafından arandığını belirterek, nöbetçi astsubayın kendisine "alarm verildiğini ve diğer askerlerin de uyandırılması gerektiği" emrini verdiğini söyledi.

Askerleri uyandırdıktan sonra üst rütbelileri arayarak olayın ne olduğunun öğrenmeye çalıştığını, aradığı kişilerden kimsenin olayla ilgili bilgi vermediğini beyan eden Kök, şunları savundu:

"Bölük komutanı Yüzbaşı Sedat Kılınç geldi 'terör saldırısının olacağı söyleyip ve önlem almamız için 4 aracın hazırlanmasını' istedi. Tabur komutanının emriyle tugaydan ayrıldık. Saat 01.15 sıralarında teğmen Şuayip Çıtlak'ın olduğu yerden silah sesi geldi, bölük komutanına söyledim. Ne olduğunu öğrenmek için bölük komutanı ile yaya olarak Çıtlak'ın yanına gittik, sesin tankın oradan geldiğini söyledi. Burada vatandaşlar bizim olduğumuz yere doğru gelmeye başladı, 'asker kışlaya' ve 'en büyük asker bizim asker' şeklinde slogan atıyorlardı ne olduğunu anlamamıştık."

"Televizyondan darbe olduğunu öğrendim"

Kök, vatandaşların tepkisi üzerine kışlaya geri döndüklerini ifade ederek, "Kışlaya dönünce aracı nizamiyenin oraya çektim. Saat 05.00 civarında giriş yaptım, televizyonda bir kalkışma, darbe girişimi olduğunu gördüm ve öğrendim. Benim birlikten Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) arac¸larımız ile c¸ıkarken kesinlikle darbe giris¸imiyle ilgili bilgim yoktu, o¨yle bir s¸u¨phem dahi olsa zaten ne olursa olsun c¸ıkıs¸ yapmazdım." diye konuştu.

Eski Uzman Çavuş Ferhat Şahin de evde istirahatte iken Tegˆmen S¸uayip C¸ıtlak'ın kendisini arayıp acilen kıs¸laya gelmesini istemesi üzerine kışlaya gittiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kıs¸ladaki bo¨lu¨k komutanım Yu¨zbas¸ı Sedat Kılınç'ın bana ve digˆer arkadas¸lara arac¸ları hazırlamamızı so¨ylemesi u¨zerine bizde garajlara gidip arac¸ları hazırladık. Daha sonra kışladan ayrıldık, saat 01.00 geçiyordu, Cumhuriyet Caddesi'nde askeri araçlar vardı, benimle olan askerleri araçlardan da indirmedim. Komutanımı aradım ulaşamadım daha sonra Kadir başçavuşun yanına gittim darbe girişiminin olduğunu öğrendik, sonra kışlaya gittik. Suçlamaları kabul etmiyorum."

Eski Uzman Çavuş Muhammet Çakmak, olay günü gece saatlerinde kışlaya acil olarak çağrıldığı için gittiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kışlaya çağrılınca 'tero¨r saldırısı mı oldu?' du¨s¸u¨ncesiyle kendi arabamla kıs¸laya dogˆru saat 00.00 sıralarında hareket ettim. Kıs¸laya giderken emniyetin o¨nu¨nden gec¸erken yolun kapatıldıgˆını go¨rdu¨m ve oradaki polise ne olduğunu sordum. 'Ben askerim kıs¸laya gitmem lazım gec¸ebilir miyim?' dedim, o da bana 'ben de c¸ok bir s¸ey bilmiyorum, Allah yardımcımız olsun' dedi ve ben do¨nerek as¸agˆı yoldan batı kıs¸laya gittim. Kıs¸laya giris¸ yapacagˆım sırada dogˆu kıs¸ladan askeri arac¸lar c¸ıkıs¸ yapmıs¸ ilerliyorlardı. Beni de durdurarak askeri personel olup olmadıgˆımı sordular, ben de askeri personelim dedim ve acil kıs¸laya gitmemi so¨ylemeleri u¨zerine kıs¸lama girdim. Saat 01.30-02.00 sıralarında belediyenin oraya gittik. Gittigˆimiz de arac¸ları belediyenin as¸agˆısındaki caddeye c¸ektik, daha sonra halk gelmeye bas¸ladı. Ben arac¸tan hic¸ inmedim ve bu zaman zarfına kadar halen tero¨r olayı olacak diye biliyordum."

"Aklınız varsa ya teslim olun ya da aracını al ve kıs¸lana git"

Darbe girişimi gecesi sıkıyönetim ilan edildiğine ilişkin anonslar duyduğunu aktaran Çakmak, savunmasına şöyle devam etti:

"U¨stegˆmen Zafer Akar ile Tegˆmen Emre Koca belediye binasına girdigˆini go¨rdu¨m. Sonra anonsları duydum 'TSK yönetime el koymuştur, hu¨ku¨mete el c¸ektirilmis¸tir, sıkıyo¨netim ilan edilmis¸tir, sokagˆa c¸ıkma yasagˆı ilan edilmis¸tir' s¸eklinde anons yapıldı. Binbas¸ı Ferhat Demircan'ı halk arasına almıs¸tı, polisler go¨zaltına aldı ve go¨tu¨rdu¨. Bu esnada benim yanıma bir polis geldi ve 'kardes¸im siz s¸uan yaptıgˆınızın farkında degˆilsiniz, Genelkurmay Bas¸kanınız rehin alınmıs¸, hu¨ku¨mete kars¸ı suc¸ is¸leniyor, bu darbe giris¸imidir aklınız varsa ya teslim olun ya da aracını al ve kıs¸lana git' dedi. Daha sonra oradan ayrılarak yola çıktık. Vatandaşlar yolları kapatmıştı, Emre Koca vatandaşlarla tartışmaya başladı, silah doğrulttu ama ateş etmedi, jandarma bölgesine gittik. Koca telefonla konuştuktan sonra bize 'silah kullanma yetkiniz vardır, sıkıyönetim ilan edildi, emre uymayanlar sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanacak' dedi. Tekrar bir telefon gelince kışlaya döndük."

Darbe girişimini öğrenen asker darbeci komutanları vurmak istemiş

Eski Uzman Çavuş Emre Ayan da alarm ile kışlaya çağrıldıklarını ve yol güvenliği sağlamak amacıyla kışladan ayrıldıklarını söyledi.

Vatandaşların kendilerine tepki gösterdiğini aktaran Ayan, "Vatandas¸lardan bazıları bize 'bak kardes¸im komutanın ac¸ıklama yapmıs¸ kıs¸laya do¨nmen emrediliyor sen niye hala buradasın' diyerek bize bagˆırıyorlardı. O esnada gerek halk gerekse orada bulunan polisler 'arkadas¸lar bu bir darbe giris¸imidir yaptıgˆınız suc¸tur geri do¨nu¨n' dediler. Ben de bas¸ımızdaki Zafer Akar'a söyledim 'halkın elindeki telefondan darbe giris¸imi oldugˆunu o¨gˆreniyoruz, bu yaptıgˆımız suc¸tur' dedim ancak bana herhangi bir cevap vermedi." dedi.

Ayan, daha sonra araçlara binip bulundukları yerden ayrılarak Digor Pazarı'na geldiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Digor Pazarı'nda bekleyen iki askeri aracın yanında durduk. Durdugˆumuz yerde teğmen Emre Koca ile halk arasında ku¨fu¨rlu¨ diyaloglar u¨zerine Koca silahının kurma kolunu c¸ekip bıraktı. Halktan gelen tepki u¨zerine bizim bulundugˆumuz ZPT'nin ic¸ine kac¸tı. Bizlere arac¸lara binin talimatı verildi ama kimin tarafından verildi bilmiyorum. Biz de araca bindik s¸ehrin ic¸inde yaklas¸ık 30 dakika kadar gezdik ancak aracın zırhlı olmasından ve dıs¸arıyı go¨remedigˆimden dolayı nerelerin gezildigˆini go¨remedim. Jandarma kavs¸agˆında arac¸tan indik. Burada İl O¨zel I·dareye ait kamyonlar gelip kıs¸laya c¸ıkan yolu kapatmak istediler. Koca, kamyon s¸ofo¨rlerine 'yolu kapattırmam gerekirse vur yetkimiz var' dedi ve gelen kamyonları uzaklas¸tırdı. Biz bu arada olanı biteni izliyorduk. Teğmen Koca, emirlere riayet etmemizi, aksi takdirde askeri mahkemelerde yargılanacağımızı söylüyordu. Uzman çavuş İsmail Taşkın, bana komutanları göstererek 'ben bunları vurayım mı?' dedi. Ben de saçmalama çoluğun çocuğun var başını belaya sokma dedim."

Duruşmaya diğer sanıkların dinlenilmesiyle devam ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Murtaza Karaçanta Muhammet Çakmak Sedat Kılınç Emre Koca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title