Haberler

Kars Barajının Yarısı Tamamlandı

Güncelleme:

Kars Merkez ve dört ilçede 475 bin 780 dönüm tarım arazisini sulayacak Kars Barajının yüzde 52 fiziki gerçekleşmesi tamamlandı.

Kars merkez ve dört ilçede 475 bin 780 dönüm tarım arazisini sulayacak Kars Barajı'nın yüzde 52 fiziki gerçekleşmesi tamamlandı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürü Nesip Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars Barajının biran önce bitirilmesi için çalışmaların hızlandığını, barajın tamamlanmasıyla bölgedeki tarım arazilerinin bereketlenip, üretimde yüzde 100'lük bir artış olacağını söyledi.

Üretimin artmasının yöre halkının refah düzeyinin artması demek olduğunu belirten Özden, şöyle devam etti:

"Kentin kuzeydoğusunda yer alan Kars'a barajı, merkeze 14,5 kilometrelik bir mesafede. Aras Nehrinin büyük kolu olan Arpaçay nehrini oluşturan Kars Çayı üzerinde yer alıyor. 182 milyon metreküp su depolamasıyla, Kars merkez ilçe, Susuz, Akyaka, Arpaçay ve Digor ilçelerinde 475 bin 780 dönüm tarım arazisinin borulu sistemle cazibeli olarak sulanmasını sağlayacak olan barajda ayrıca kurulu gücü 2 bin 240 kilovat olan Çatma HES Santrali ile de enerji elde edilecektir" dedi.

Kars Barajı Sulaması İletim Hattı inşaatının ihalesinin yapılarak yer tesliminin yapıldığını ifade eden Özden, "Kars barajı, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde bir barajdır. Baraj, temelden 56 metre yükseklikte ve 1 milyon 200 bin metreküp dolgu hacmine sahiptir. Bugüne kadar yaklaşık olarak 100 bin metreküplük bir dolgu yapılmıştır. Baraj inşaatına 2011 yılında başlanılmış olup derivasyon ve branşman tüneli 2012 yılının Kasım ayında tamamlanarak Kars Çayı eski yatağından tünele aktarılmış ve 2013 yılı sonunda baraj gövdesinin bir parçası olan, 16 metre yüksekliğindeki ön gövde tamamlanmıştır" diye konuştu.

Barajın dolu savağının yüzde 95'inin tamamlandığını ve Ağustos ayının ilk haftasında yüzde 100'ünün tamamlanacağına dikkati çeken Özden, şunları kaydetti:

"Baraj gövde dolgusuna başlanılmış olup, 2014 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Kars ili, konveksiyonel yağış şekline sahip olup 2013 yılında 65 gün yağışlı geçmiş ve buna bağlı olarak yağışların fazla olmasından dolayı baraj dolgu çalışmalarında gecikmeler yaşanmıştır. Projenin fiziki gerçekleşmesi şuan itibari ile yüzde 52'dir. Kars Barajının tamamlanmasıyla Kars merkez Boğazköy ve Kars Susuz Çamçavuş köyleri yerleşim alanları, göl alanı içerisinde kalacağından, bu köylerin yeniden yerleşim süreçlerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yerine getirecektir."

Özden, dolgu çalışmaları yıl sonunda bitirilmesi hedeflenen barajın su tutmaya başlamasıyla normal su seviye kotunda 10,4 kilometrekarelik bir göl alanı oluşacağını belirtti.

Barajın Adana'daki Seyhan Barajı gibi bir konuma sahip olacağına dikkati çeken Özden, rezervuar çevresinde yapılması planlanan mesire ve piknik alanlarının olacağını sözlerine ekledi. - Kars

Kaynak: AA / Yerel

Kars Merkez Arpaçay Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title