Haberler

Kars Balını Coğrafi İşaretleme Çalışmaları

Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin girişimiyle bölgedeki arılardan elde edilen bala coğrafi işaretleme getirilmesi için çalışma başlatıldı.

Birlik tarafından geliştirilen ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından yüzde 90 desteklenen "Kars Balı'nın Coğrafi İşaretlemesi Projesi" kapsamında incelenmesi için Hacettepe Üniversitesi'ne 400'ün üzerinde bitki numunesi gönderildi.

Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fuat İncesu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gönderilen bitki çeşitlerinde araştırma yapıldığını, bunlardan yüzde 70'inden olumlu sonuç almayı tahmin ettiklerini söyledi.

Bitki numunelerinin Selim, Sarıkamış, Digor, Kağızman, Akyaka ve Arpaçay'dan alındığını ifade eden İncesu, "Bitki numunelerini Hacettepe Üniversitesi'nden gelen öğretim üyeleri ile topladık. Numuneler inceleniyor. Bu aşamadan sonra bizim Hacettepe Üniversitesi'ne göndereceğimiz bal numunesiyle onların elinde bulunan bitkilerden çıkacak polen örnekleri karşılaştırılacak. Bu da balda bulunan toplam çiçek çeşidini ortaya çıkaracak" dedi.

İncesu, bitki çeşidinin hangi rakımdan alındığının önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Belirlediğimiz 100 noktadan bal numuneleri topluyoruz. Yapılacak inceleme sonucu Kars balının anatomisi çıkarılacak. Bu yolda markalaşmaya gitmeyi düşünüyoruz. Bal analizler yapıldıktan sonra Kars balının özellikleri ortaya çıkmış olacak. Daha sonra bilimsel bir rapor yayınlanacak. Bu rapor Türk Patent Enstitüsü'ne verilecek ve enstitü de bunu değerlendirmeye alacak. Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaretleme almış tek marka var o da Anzer balı, ikincisi de Kars balı olacak."

İncesu, bu noktadan sonra Kars balının hem tüketici hem de üretici açısından iyi bir noktaya geleceğine inandıklarını kaydetti. - Kars

Kaynak: AA / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Türk Patent Enstitüsü İncesu Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title