Haberler

"Karpuz Yetiştiriciliği Bir Sanat İşidir"

Güncelleme:

Diyarbakırlı karpuz yetiştiricisi Veysi Menzil, meşhur Diyarbakır karpuzunun yanıl yetiştirildiği konusundaki zorluklarını anlattı.

Diyarbakırlı karpuz yetiştiricisi Veysi Menzil, meşhur Diyarbakır karpuzunun yanıl yetiştirildiği konusundaki zorluklarını anlattı. Karpuz yetiştirdiği Erimli (Sımaqi) köyünde konuşan Menzil, Diyarbakır karpuz festivaline hazırladığı karpuzları ne şekilde yetiştirdiğini de anlattı.


"Karpuzun dilinden anlayacaksın"


Her yıl 15 Nisan ile 20 Nisan tarihleri arasında ektikleri tohumları 15- ile 20 Eylül tarikleri arasında yetişmiş karpuz olarak emeklerinin karşılığını geri aldığını anlatan 42 yaşındaki karpuz yetiştiricisi Menzil, "Diyarbakır'da karpuz denince akla bizim köyümüz geliyor. Ben bu işi babamdan, o da babasından öğrenmiş. Yani karpuz yetiştiriciliği bize dededen geliyor. Karpuzlar portakal büyüklüğüne ulaştığı zaman biz de bunların önünde geceli gündüzlü nöbet tutuyoruz. Hem başı boş hayvanlar zarar vermezin hem de gün doğmadan ve akşam gün batımından hemen sonra sulama yapalım diye geceleri tarlada kurduğumuz barakalarda uyuyoruz. Karpuz yetiştiriciliği çok zor bir iştir. Bir sanat işidir. Mesela karpuzun dilinden anlayacak ona göre, gübresini, ilacını ve suyunu verip çapasını yapacaksın. Bunlar bin bir emek isteyen şeylerdir. Bunların dilinden anlayınca meyvesini de iyi alırsın. Ancak bu sene karpuza mantar hastalığı girdi. Büyük bölümü gitti ve büyük bir zarar söz konusu, üzüntümüz büyüktür" dedi.

"Tarımdan destek alamıyoruz"

Aile olarak Dicle nehri kıyısında arazileri olmadığı için uzun yıllardır tarla icar ettiklerini ve bu nedenle tapulu tarla sahibi olmadıkları için tarım kredi ve destekleme alamadıklarına dikkat çeken Menzil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu mantar hastalığı bu sene Adana'da da yaşandı. Ancak Tarım İl Müdürlüğünün zamanında müdahalesiyle beraber hasar en aza indirildi. Bizim buraya ne gelen ne de giden olmuyor. Her sene bu vakitlerde gazeteciler geliyor. Yarışmalara hazırladığımız büyük karpuzların fotoğraflarını çekip gidiyorlar. Varsa yoksa yarışmaya hazırlanan karpuzlar. Kimsenin derdiğimizi sorduğu yok. Onlar sormadan da derdimizi anlatıyoruz ama nafile."

Festivale hazırlanıyorlar

Veysi menzil ile beraber bu sene 25 dönümlük tarlayı icar eden 41 yaşındaki Mehmet Uçar ise, "Geçen sene Diyarbakır birincisi olan karpuz 60 kilonun üstünde idi. Biz o karpuzun kabak ile aşılandığın ı ve bu nedenle 60'ın üstüne çıktığı yönünde itiraz ettik. 1999 yılında şampiyon olan karpuz 49 kilo 460 gramdı. Ben ise 49 kilo 360 gramla 2. oldum. En büyük başarım bu oldu. Şampiyonluğu 100 gramla kaçırdım. Bu sene Veysi arkadaş ile karpuz festivali için yetiştirdiğimiz birkaç karpuz var. Bakalım 50 kiloyu bulursak şampiyon olmamız içten değil" dedi.

KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ


Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Erimli Eylül Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title