Haberler

Karnavala Dönüşen Gelenek: Kakava

Romanların hıdrellezi olarak bilinen Kakava, son yıllarda kültür turizmini seçen turistler için vazgeçilmez tur paketleri arasına girdi.

Romanların hıdrellezi olarak bilinen Kakava, son yıllarda kültür turizmini seçen turistler için vazgeçilmez tur paketleri arasına girdi.

Renk renk kıyafetleriyle Kakava ateşinin yanacağı Sarayiçi adasını saatler öncesinde dolduran Romanların, kendilerini izleyen ve zaman zaman eşlik eden turistlere müzikal ve dans konusundaki yeteneklerini sergiledikleri Kakava Edirne'de karnaval havasında kutlanırken, hem turizmciye hem de diğer esnafa büyük katkı sağladı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "yüzyıllık gelenek" diye nitelediği Kakava Şenlikleri'ni belediye olarak düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, gelecek yıllarda kutlamaların daha renkli geçmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Gürkan, turizm hareketliliği sağlayan Kakava'nın kent ekonomisine katkısının yadsınamayacağını vurguladı.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar da son yıllarda bilinirliği artan Edirne'de samimi bir şekilde karşılanan turistlerin, bir sonraki yıl yanlarına başkalarını da alarak kente geldiklerini söyledi.

Dinar, "Halkımız turisti seviyor, esnafımız en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyor. Bu, farkında olmadan bir reklamı doğuruyor. Gelen, bir sonraki sene yanına tavsiyeyle 3-5 kişi ekleyerek geliyor. İstanbul'da Avrupa'dan Asya kıtasına geçmekten daha kolay ulaşımı bulunan Edirne, turizm hareketliliği açısından günden güne meşhurlaşıyor. Bu noktada Edirne'yi, var olan değerlerinin yanı sıra festivaller kenti yapan yöneticilerimize çok şey borçluyuz" diye konuştu.

Hem turizmciler hem de esnaf memnun

Şenlikleri izlemek için gelen turistler ve fotoğraf sanatçıları, otel ve pansiyonlara rezervasyonlarını günler öncesinden yaptırdı.

Edirne mutfağına has ürünleri satan esnaf da hareketlilikten en az turizmciler kadar memnun kaldı.

Özellikle İstanbul çıkışlı turlar, Kakava Şenlikleri için 75 liradan başlayan fiyatlarla turist taşıdı.

Efsaneleri de barındıran Kakava

Efsanelerini de içinde barındıran Kakava, bu özelliğiyle güneş doğmadan turisti uykusunun en güzel yerinde uyandırıyor.

Şafak vakti Tunca Nehri'nden Roman kurtarıcının çıkacağı efsanesiyle renklenen kutlamaları izlemek için yüzlerce kişi tarihi köprülerin başında Roman danslarını izleyip, kalplerinden geçen ve gerçekleşmesini istedikleri dilekleri Tunca suyuyla buluşturuyor.

Roman Çeribaşı Fikri Ocak, geçmişte sadece Romanların gelenekleri gereği geldiği Tunca Nehri kıyılarına son yıllarda turistlerin büyük rağbet gösterdiğini, bunun da kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Efsaneye göre, Cengiz Han'ın, komutanlarını öldürtüp bir nehre atması sonucu Romanların yurtlarından Rusya, Suriye, Anadolu ve Balkanlar'a dağıldığına, efsane komutanlarının nehirden Kakava günü çıkacağına inanılıyor.

- Kutlamalar nasıl geçti?

Edirne Belediyesi tarafından organize edilen Kakava Şenlikleri, Sarayiçi adasında gerçekleştirildi. Roman müzikleri eşliğinde dev odunların üzerine benzin dökülerek, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Gürkan ve protokol üyelerince Kakava ateşi yakıldı. Ateşin etrafında dans eden Roman kızları görüntülemek isteyen fotoğrafçılar adeta birbirleriyle yarıştı.

Romanların hurdacılık ve taşımacılık yaptıkları atların yarıştığı Roman At Yarışı'nın yanı sıra Roman grupların konserleri, yumurta kırma, niyet çekilişlerinin gerçekleştirildiği şenliklerin ertesinde şafak sökmeden Tunca Nehri kenarına gelen Romanlar, yaklaşık 3 bin kişiyi eğlendirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Selahattin Gürkan Recep Gürkan Tunca Nehri Dinar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title