Haberler

Karkamış Antik Kenti Kazıları Anlatıldı

Gaziantep Kulübü Derneği ve Gaziantep Turizm Derneği iş birliğiyle, Suriye sınırında bulan Karkamış ilçesinde 2011 yılında başlayan kazılar nedeniyle 'Karkamış Antik Kenti ve Devam Eden Kazılar' konulu konferans düzenledi.

Gaziantep Kulübü Derneği ve Gaziantep Turizm Derneği iş birliğiyle, Suriye sınırında bulan Karkamış ilçesinde 2011 yılında başlayan kazılar nedeniyle 'Karkamış Antik Kenti ve Devam Eden Kazılar' konulu konferans düzenledi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa; Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadığlu, Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya, Karkamış Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr.Nicola Marchetti ile çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Hülya Akkaya, Gaziantep Turizm Derneği'nin kudurduğu günden bu yana kültürel değerlerin korunması ve turizm bilincinin oluşması için çalıştığını söyledi. Türkiye- Suriye sınırında bulunması nedeniyle Karkamış Antik Kenti'nin uzun yıllardır ziyarete ve araştırmaya kapalı olduğunu hatırlatan Akkaya, "Bölgede 2011 yılında başlayan kazılar neticesinde ortaya çıkan tarihi eserlerin bu yıl Arkeopark projesiyle ziyarete açılması planlanmaktadır" dedi.

Kamil Gereçci ise üzerinde yaşadığımız toprakların tarihini bilmediğimizi söyleyerek, Karkamış Antik Kenti'nde Klikya, Yukarı Mezopotamya ve Geç Hitit dönemine ait eserlerin bulunduğunu belirtti. Gereçci, şöyle devam etti:

"Biz üzerinde yaşadığımız tarihi Cumhuriyet Döneminde fark etmişiz. Yerel bazda ise son 10 yıldır çalışmalar yapıyoruz. Yabancılar ise bunu 19'uncu yüzyılın başında fark ederek bizim topraklarımızda kazılar yapmış. 1900'lü yıllarda Sir Charles Wooley Karkamış Kazıları yapmıştır. İngiliz hükümeti o dönemde bu kazılara o kadar önem vermiştir ki; Ortadoğu'da önemli casusluk faaliyetlerini üstelenen Lawrance'in her türlü faaliyetini durdurarak bölgeye göndermiş ve Sir Charles Wooley'in emrine vermiştir. O dönemde çıkarılan eserler British Museum'da sergileniyor. Biz geç kalmış değiliz. Bu anlamda şu anda sürdürülen kazılar büyük önem taşımaktadır."

Konuşmaların ardından Karkamış Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Nicola Marchetti, 'Karkamış Antik Kenti ve Devam Eden Kazılar' konulu konferans düzenledi. Marchetti, kazılarla ilgili ortaya çıkan sorunlardan bahsederek, kazılar neticesinde gün yüzüne çıkarılan eserleri anlattı. Prof. Dr. Marchetti, "Kazılarla bir kentin nasıl kurulduğuna, nasıl geliştiğine ve genişlediğine şahit oluyoruz. İç ve dış kent için çok geniş bir alan var. En önemli binalar ise Hitit döneminden kalma. Burada Demir Döneminden kalma eserlerle karşılaştık" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şehitkamil Gaziantep Karkamış Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title