Haberler

Karikatür Oscarları Sahipleriyle Buluştu

AYDIN Doğan Vakfı tarafından bu yıl 33'üncüsü düzenlenen "Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması"nın kazananları dün akşam gerçekleştirilen törende ödüllerine kavuştu. Ödül töreni öncesinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen, her yaş grubundan genç çizerlerin katılımıyla çeşitli atölyelerin düzenlendiği 'Yeni Çizgiler, Yeni Çizerler' Karikatür ve Mizah Festivali renkli anlara sahne oldu.

Aydın Doğan Vakfı'nın her yıl dünyanın dört bir yanından karikatüristleri bir araya getirdiği, serbest konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni'nin 33'üncüsü Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde, Kanal D Ana Haber sunucularından Gözde Atasoy'un takdimiyle gerçekleştirildi. Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ve Aydın Doğan Yalçındağ, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı'nın da yer aldığı açılış törenine Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Yazarları Fatih Çekirge, Kanat Atkaya, Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fikret Ercan; Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sinan Çakmak; CNN Türk Genel Müdürü Erdoğan Aktaş, CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav,Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, MediaCat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan, Milliyet Gazetesi Yazarı Yaman Törüner'in de aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.

68 ÜLKEDEN 2 BİN 521 KARİKATÜR KATILDI

68 ülkeden 752 sanatçının 2 bin 521 karikatür ile katıldığı yarışmanın birincisi İtalya'dan Marco de Angelis oldu. Yarışmada ikincilik ödülüne Brezilya'dan 'Cau' Claudio Antonio Gomes; üçüncülük ödülüne ise Türkiye'den Doğan Arslan değer görüldü. Yarışmada Özel ödül ve birincilik ödül kazanan isimlerine 8 bin dolar verilirken, ikinci 5 bin dolar, üçüncü ise 3 bin 500 dolar ödül aldı. Başarı ödülleri ise 500'er dolarla ödüllendirildi.

Seçici Kurul ayrıca Oktay Bingöl (Türkiye), Vitaly Bondar (Beyaz Rusya), Evzen David (Çek Cumhuriyeti), Hicabi Demirci (Türkiye), 'Feggo' Felipe Galindo (Amerika), Rodrigo Machado da Rosa (Brezilya), Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya), Arif Sutristanto (Endonezya), Jugoslav Vlahovic (Sırbistan), Kürşat Zaman (Türkiye), Nahid Zamani (İran) ve Zygmunt Zaradkiewicz'i (Polonya) Başarı Ödülü'ne değer gördü.

"ÇOCUKLARIN HAYALİNİN YANINA GERÇEK DÜNYAYI ÇİZDİM"

Vakfın kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularındaki çalışmalarının bir yansıması olarak bu yıl ilk defa 'Güçlü Kızlar, Güçlü Bir Dünya' kategorisinde verilen Özel Ödül'ün sahibi ise Türkiye'den Emrah Arıkan oldu.

Özel Ödülün sahibi Emrah Arıkan, çocuk gelinleri anlattığı karikatürünü çocukça bir çizimle anlatmaya çalıştığını belirterek,  "Çocukların hayalini düşündüm. 5-6 yaşlarında çocuklar okula başlama heyecanı yaşar, 'okula ne zaman gideceğim' diye düşünür. Çocukların hayalini çocukça bir çizimle anlatmak istedim. Daha sonra yanına gerçek dünyayı çizmek istedim" diye konuştu. Son günlerde kamuoyunda tartışılan çocuk istismarına ilişkin ise Arıkan, "Keşke böyle şeyleri konuşmasak, adı üstünde çocuk onlar" yorumunu yaptı.

Yarışmanın birincisi İtalya'dan Marco de Angelis,  ödülü almaktan gurur duyduğunu belirterek, "Karikatürüm umarım biraz da olsa dramatik ve önemli problemlerin üzerinde düşünmesinde yardımcı olur" dedi. İkincilik ödülüne değer görülen Brezilya'dan 'Cau' Claudio Antonio Gomes ise; "Karikatürüm komik değil, çok trajik. Savaşların, şiddetin, açlığın olmadığı başka bir dünya olacağına inanıyorum, dünya bir gün değişecek" diye konuştu.

"KILIÇ VE KRAVATIN BENZERLİĞİNDEN YOLA ÇIKTIM"

Üçüncülük ödülünün sahibi Doğan Arslan ise "Erkek egemen gücün ve medeniyetin günümüzde olan durumunu mizahsal ve grafik formlarla anlatmaya çalıştım. Bazen uzun yazılarla anlatmaya çalışırsınız. Burada ise vurucu olması için kravat ve kılıcın benzerliğinden yola çıkarak anlattım" dedi.

BAŞARI ÖDÜLÜ SAHİBİ DEMİRCİ ÖDÜLÜNÜ ÇYDD'YE BAĞIŞLADI

Aydın Doğan Vakfı Başarı Ödülü'nün sahibi olan Hicabi Demirci, 500 dolar tutarındaki ödülünü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)'nin 'Anadolu'da Bir Kızım Var' kampanyasına bağışladığını duyurdu.  Demirci, "Çocuk istismarının yoğun olarak tartışıldığı bu zamanda, bu desteğin önemine vurgu yapmak istedim" dedi. Demirci, "Ödülümü Musa Kart ve ifade suçundan içeride yatan tüm sanatçılar için alıyorum" şeklinde konuştu.

Bir diğer Aydın Doğan Başarı Ödülü ve Doğan Haber Ajansı Plaketi, Beyaz Rusya'dan Vitaly Bondar'ın oldu.

"KARİKATÜR İNSANLIK TARİHİNE YÖN VERİYOR"

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, "Karikatür çok özel bir sanat dalı. Bazen hepimizin tanık olduğu günlük sıradan olayları, bazen hayatı etkileyen sosyolojik değişimleri, bazense içimizi acıtan felaketleri, karikatür sanatçısının, önümüze açtığı pencereden görmemizi sağlayan bir sanat… Aslında karikatür sanatçıları sadece bugünkü olayları, yaşam biçimlerini çizmekle kalmıyor; kültürel değerlere katkıda bulunuyor, daha da ötesi insanlık tarihine yön veriyor" dedi. Hanzade Doğan Boyner, aynı zamanda tüm öğretmenlerin gelecek öğretmenler gününü kutlayarak, Vakfın düzenlediği Ergenlik ve Gelişim Süreçlerinin Eğitimi için İstanbul'a gelen Baba Beni Okula Gönder yurt yöneticileri ve öğretmenleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

KARİKATÜR JÜRİSİNİN ÇOĞUNLUĞUNU KADIN ÜYELER OLUŞTURDU

Başladığı tarihten bugüne kadar, ülkemizde ve dünyada karikatürün otoritesi sayılan sanatçıların jüri üyesi olarak görev yaptığı yarışmanın 11 sanatçıdan oluşan Seçici Kurulu'nda 7 kadın jüri üyesi bulunuyor.

Marlene Pohle (Arjantin)'nin başkanlığını yaptığı, Ercan Akyol (Türkiye), Gülse Birsel (Türkiye), Assunta Toti Buratti (İtalya), Latif Demirci (Türkiye), Selçuk Demirel (Türkiye), Yalda Hasheminezhad (İran), Anita Kunz (Kanada), Piyale Madra (Türkiye), Tan Oral (Türkiye) ve Elena Ospina (Kolombiya)'nın yer aldığı bu yılki Seçici Kurulu yine kültür sanat dünyasının otoritelerinden oluştu.

ÖDÜLLÜ KARİKATÜRLER CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE

33. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni ardından ödüllü karikatürler, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde bugün saat 19.00'dan itibaren sergilenmeye başlayacak. Sergi kapsamında, Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliğiyle düzenlenecek atölye çalışmasında genç çizerler ödüllü karikatüristlerle bir araya gelerek karikatür çizimleri yapacaklar. Sergi, 8 Aralık tarihine kadar gezilebilecek. Sanata yönelik destekleriyle bilinen Kadıköy Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen sergiye tüm karikatür severler bekleniyor.

GENÇ ÇİZERLER, 'YENİ ÇİZGİLER, YENİ ÇİZERLER' KARİKATÜR VE MİZAH FESTİVALİ'NDE BİR ARAYA GELDİ

Aydın Doğan Vakfı bu yıl, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni öncesinde Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde genç çizerlerin katılımıyla düzenlenen festival keyifli anlara sahne oldu.

Festivalde, Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliğinde ilköğretim ve lise öğrencileriyle gerçekleştirilen atölye çalışmaları; Jüri Üyesi ünlü karikatürist Tan Oral ve yarışmanın bu yıl kazanan karikatüristlerinin üniversitelilerle buluştuğu söyleşi Ziya Kürküt'le animasyon çalışmaları gibi birçok etkinlik yer aldı.

Festival alanında ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Işık, Doğuş, Okan, Kemerburgaz ve Dumlupınar üniversitelerinin güzel sanatlar ve tasarım bölümü öğrencilerinin çizimleri ve Yaratıcı Çocuklar Derneği'nden çocukların ödül alan çizimleri de ziyaretçilerle buluştu.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aydın Doğan Sema Doğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title