Haberler

Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Yasası'nın istismar edildiğini belirterek, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletileceğini ancak istismar edilmesine asla izin verilmeyeceğini bildirdi. Davutoğlu, ayrıca doğru bilgi akışının sağlanması amacıyla bölgede etkin bir iletişim stratejisi uygulanacağını açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, Artuklu Üniversitesinde düzenlenen "Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı"nda yaptığı konuşmada, "Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı"nı açıkladı.

Planın 6'ncı ayağının mekanın ihyası olduğunu belirten Davutoğlu, bunun kentsel dönüşüm olarak ifade edildiğini, ancak kendisinin bu tanımı kullanmak istemediğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni bir yasal düzenleme içerisinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, Mardin, Diyarbakır, İznik, Amasya, Sivas, Kırşehir gibi doğu ve batıdaki bütün tarihi dokuya sahip şehirlerin, ihya çalışmalarını yapacaklarını ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır ve Sur'un tarihi özellikleriyle yeniden inşa edileceğini vurgulayarak, bütün insanlığın Diyarbakır'dan ilham alacağını anlattı.

Tarihi dokunun muhafazasıyla birlikte kentlerin alt yapı çalışmalarının da devam edeceğini anlatan Davutoğlu, çukurlarla, mayınlarla bozulan isale hatları, kanalizasyonlar ve arıtma tesislerinin tümüyle elden geçirileceğini ve süratle yolların rehabilite edileceğini bildirdi.

Bu şehirlerin en iyi yaşanır kentler haline gelmesini istediklerini belirten Davutoğlu, "7'inci ayak. Etkin bir iletişim stratejisi uygulayacağız. Bugün bölgede bir olgu var. Bir de algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu algı operasyonlarına karşı bütün valiliklere, kaymakamlıklara talimat verdim. Her yerde mutlaka bir iletişim birimi oluşacak ve halkımıza ulusal ve uluslararası düzeyde bütün bir dünyaya olan bitenle ilgili en etkin iletişim stratejileriyle bilgiler aktarılacak" dedi.

Davutoğlu, 8'inci ayak olarak yeni yasal ve idari düzenlemelerin yapılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Büyükşehir yasası, yerinden yönetim anlamında aslında Tanzimat'tan bu yana en kapsamlı yasaydı. Ama istismar edildi. Maalesef öylesine hizmet aksamaları söz konusu oldu ki, kendilerinden olmayan ilçe belediyelerine dönük ne tür yaptırımlar uygulandığını görüyoruz. Bu çerçevede, edinilen tecrübeler ışığında, yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ama yerel yönetimlerin istismar edilmesine de asla izin verilmeyecek.

İstismar nasıl olur biliyor musunuz? Diyarbakır'da belediye bütçesinin yüzde 80'i merkezden veriliyor, sadece yüzde 20'si yatırıma sevk ediliyor. Yüzde 26-30'u personele harcanıyor. Mardin'de yüzde 96'sı merkezden verilen bütçenin, personele ayrılanı yüzde 62, yatırıma ayrılan yüzde 7. Van'da personele ayrılan yüzde 40, yatırıma ayrılan hemen hemen aynı ölçüde. Yani yatırım yapmaktansa bazı terör unsurlarını istihdam etmeye yönelik bir yaklaşıma da asla bundan sonra izin verilmeyecek."

Yapılan her harcamanın en etkin bir şekilde denetleneceğini ve milletin her kuruşunun en doğru yerlerde harcanması için tertibat alınacağının altını çizen Davutoğlu, "Terörü teşvik eden, terörü, şiddeti kullanan kim olursa olsun bürokraside de olsa bu anlamda kamu hizmetini istismar ederek, terörü teşvik etmelerine asla izin verilmeyecek" diye konuştu.

Davutoğlu, bu anlamda çok ciddi tedbirler alacaklarını vurgulayarak, "El yapımı patlayıcılar ve diğer silahlı şiddet unsurlarına dönük olarak da özel tedbirlerle şunu net olarak söylüyorum, her türlü idari tedbiri alacağız, her türlü kamu düzenini alacağız. Türkiye'yi mutlak anlamda silahtan ve patlayıcı maddelerden arındıracağız. Kimse eski anlayışın geri geleceği vehmine kapılmasın" ifadesini kullandı.

"Elinde silah olan kimseyi muhattap almayacağız"

Eylem planındaki 9'uncu ayak kapsamında milli birlik ve kardeşlik anlamında yeni bir dönem başlayacağını bildiren Davutoğlu, bu konuda gazetecilerin kendisine "Muhatap kim?" şeklinde sorular yönelttiğini aktardı.

Artık muhatabın milletin kendisi olduğunu belirten Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Bütün illerde ve ilçelerde, sivil toplum kuruluşlarından, kanaat önderlerinden, o bölgede herkesin saygı duyduğu insanlardan oluşan İstişare Meclisi kurma talimatını kaymakamlara, valilere verdim. Sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüğümde, 'devlet sizi yönetmeyecek ama siz kendi aranızda, örgütlenin, kendi aranızda bir araya gelin, biz sizi muhatap almak istiyoruz' dedik. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olan kimseyi muhatap almayacağız. Herkesle konuşacağız ama tabiri itibarıyla söylüyorum, milletin ensesinde boza pişiren, zulmedenleri muhatap almayacağız. Önce silahları bırakacaklar. Türkiye'de demokratik seçim hakkı herkese tanınmışken o hak çerçevesinde bulundukları her yerde onlarla ondan sonra görüşme, ondan sonra konuşma imkanı olacak. 10'uncu olarak, sadece Türkiye'de değil, bütün Ortadoğu'da yeni bir kardeşlik döneminin başlaması için kapsamlı bir Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar bütün bu bölgede kapsamlı bir birleştirici ruh hareketi başlatıyoruz."

Davutoğlu, Sykes Picot'un, parçalayıcı anlayışı ve onun sömürgeci takipçileri ve piyonları karşısında Türkiye'nin her zaman birleştirici ruhu harekete geçireceğine dikkati çekti.

Davutoğlu, "Buradan Irak'a dönüp sesleniyorum, Erbil'deki Kürt'e, Kerkük'teki Arap'a, Türkmen'e, Musul'daki Arap'a hepsine sesleniyorum, Basra'daki Şii kardeşime, sizler bizim kardeşimizsiniz. Kut'ül Ammare'da beraberdik, önümüzdeki dönemde de beraber olacağız inşallah. Hiçbir ayrım, gözetmeden, Haseke'deki Kürt kardeşime, Halep'teki Arap kardeşime, Bayırbucak'taki Türkmen kardeşime sesleniyorum, siz bizim yüreğimizin parelerisiniz, hiç birinizi diğerlerinden ayırmadan, kardeş bildik, kardeş bileceğiz inşallah" açıklamalarında bulundu.

"Diyarbakır anneleri, şehit anneleri omuz omuza gelin ve birleşin"

Arap Baharı'na kadar çok kapsamlı politikalarla, vizeleri kaldırdıklarını, serbest ticaret bölgeleri oluşturduklarını belirten Davutoğlu, Sykes Picot'u, bir üst birlik ile ekonomik ve kültürel birlik ile aşmaya çalıştıklarını ifade etti. Ancak engellendiklerine dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Mezhepçiliği, etnik bölücülüğü, Stalinist anlayışı yaymaya çalıştılar. Şimdi yeni bir dönem başlatıyoruz, Allah'ın izniyle bütün bu tuzaklara karşı Türkiye'nin birliğini, Mezopotamya'nın, Balkanların, Kafkasya'nın, Anadolu'nun kardeşliğini tesis edeceğiz. ve bütün kardeş halklara da seslenerek ifade ediyorum, ey Anadolu'yu birleştiren, birleştirici ruhun öncüsü Sultan Alparslan'ın ordusundaki torunları, ey Kudüs'e doğru yürüyen Selahaddin Eyyubi'nin ordusundaki yiğit insanları, torunları, ey Mardin'i merkez kılıp Kudüs'e yürüyen Artuk Bey'in çocukları, ey yedi iklimi birleştiren, birleştirici ruhun temsilcisi Osmanlı'nın evlatları, ey Anadolu çocuklarını, Balkan çocuklarını, Kafkas çocuklarını bir istiklal aşkıyla birleştiren 1920 Birinci Meclis'in üyelerinin çocukları, Diyarbakır anneleri, şehit anneleri omuz omuza gelin ve birleşin.

Mezopotamya çocukları, Anadolu çocukları, Kafkas çocukları, Balkan çocukları ayağa kalkın ve birleşin. Parçalayıcı, bölücü Haçlı, Moğol, sömürgeci zihniyetin bugünkü takipçilerine karşı birleştirici Mardin ruhunun ışığıyla, feyziyle geleceğimizi birlikte inşa edelim. Ey bu birleştirici ruhun merkezi olan Mardin, senin huzurundan bütün gönül coğrafyamıza, bütün kardeş halklara sesleniyorum, biz son nefesimize kadar bu birleştirici ruhun hizmetkarı olacağız ve kim bu ruh karşısında bu milleti bölmeye, son kale olan bu ülkeyi güçsüz bırakarak, mazlum milletleri sahipsiz bırakmaya çalışırsa karşısında dimdik duracağız."

Toplantıya, Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Diyarbakır Türkiye Mardin Politika Güncel Haberler

title