Haberler

Kardemir'de 5. Yüksek Fırın Ateşlendi

KARDEMİR A.Ş. tarafından kendi mühendisleri ile yaptığı yıllık 1.2 milyon ton kapasiteli 5. Yüksek Fırın’ı bugün devreye aldı.

KARDEMİR A.Ş. tarafından kendi mühendisleri ile yaptığı yıllık 1.2 milyon ton kapasiteli 5. Yüksek Fırın'ı bugün devreye aldı.

KARDEMİR Kültür Merkezi salonunda düzenlenen törene, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Başkanı Lütfu Ervan, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç katıldı.

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyada çelik üretiminin yüzde 70'inin cevher ve kok kömürü, yüzde 30'unun hurdadan, Türkiye'de ise yüzde 70'inin hurdadan, yüzde 30'unun cevherden yapıldığını söyledi.

"NİTELİKLİ ÇELİK ÜRETEMİYORUZ"

Bakanlık görevini devraldığı günden buyana en fazla mesaiyi Demir Çelik sektörüne harcadığını söyleyen Bakan Işık, "Cevherden sadece KARDEMİR, ERDEMİR ve İSDEMİR üretim yapıyor, 22 tesiste hurdadan üretim yapıyor. Japonya, dünyada Çin'den sonra en fazla çelik üreten ikinci ülke. Cevheri, kok kömürünü tamamen ithal ediyor. Biz de dünyanın hurdasını çekiyoruz, satıyoruz. Dünyanın tam tersi bir durum var bizde. Japonya'nın, Amerika'nın hurdasını alıyoruz. Sürdürülebilir bir şey değil bu. Türkiye dünyanın en büyük hurda ithalatçısı. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Nitelikli çelik üretemiyoruz. Yüklenmişiz uzun mamüle. Bu yapıyı değiştirmek istiyoruz. Cevhere dayalı sıvı çelik üretimiyle ilgili yoğun bir çalışma yaptık. Sıvı çelik üretimi artsın istiyoruz. Bu noktada yatırım yapmak isteyenlere destek vermeyi sürdüreceğiz. Türkiye yüzde 70 cevher, yüzde 30 hurdadan üretim dengesine geldiği zaman kendi hurdası kendisine yetecek. Dünyadan hurda ithal etmek durumunda kalmayacak. Bu açıdan sektörü önemsiyoruz. KARDEMİR'in bu sektördeki öncü konumunu özellikle devam etmesini istiyoruz. Bugün dünyanın 8.'inci çelik üreticisiyiz. Önümüzdeki birkaç yıllık yatırımla Almanya'yı geçerek dünyada yedinci, Avrupa'da birinci çelik üretici olacağız. Bunu tek başına yeterli görmüyoruz. Nitelikli çelikte de Avrupa'nın lideri olmak istiyoruz. Demir çelikte bundan sonra yapılacak yatırımlarda kilogramda değil nitelik bazındaki yatırımları da özellikle destekleyeceğiz" dedi.

"YERLİ YÜKSEK HIZLI TRENİMİZİ YAPIYORUZ"

Bakan Elvan ise artık birçok ürünü dışarıdan almak istemediklerini, Türkiye'de üretmek istediklerini, bunun için de nitelikli insan kaynağına, yeterli teknolojik altyapıya sahip olduklarını söyledi.

Bugün Türkiye'nin kendi rayını KARDEMİR'de ürettiğini vurgulayan Bakan Elvan, "Kapıkule'den Edirne'den Kars'a, güneyden kuzeye Türkiye'nin dört bir yanını demir ağlarla örmeye başladık. 100-150 yıldan bu yana dokunulmamış olan 10 bin kilometre demiryolu hattının 8 bin 500 bin kilometresinin altyapısını yeniledik. KARDEMİR yakında hızlı tren tekelerini üretmeye başlayacak ve şimdiden almayı taahhüt ediyoruz. Bizim önümüzdeki dönem hedefimiz kendi yüksek milli hızlı trenimizi yapmak. Bu yönde çalışmalara başladık. Tüm tasarım çalışmalarını bitirdik. Endüstriyel tasarım ve mühendislik tasarım ihalesine çıktık. Önümüzdeki dönemde bunu da tamamlar tamamlamaz tamamıyla yerli olan yüksek hızlı trenlerimizi Türkiye'de üreteceğiz. Bizim ihtiyacımız çok. Güçlü bir Türkiye ve istikrar içersinde ekonomik açıdan gelişen büyüyen bir Türkiye var. Sizler üreteceksiniz bizlerde kamu ve devlet olarak satın alıp alt yapımızı reformlarını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Bakanlar Elvan ve Işık'a plaket verdi. KARDEMİR kurulduğunda üretilen ilk demirden yapılan plaket de Başbakan Davutoğlu'na ulaştırılmak üzere bakanlara teslim edildi. Daha sonra butona basılarak Yüksek Fırın ateşlendi.

Bakanlar daha sonra işçi önlüklerini giyip ve baretlerini takarak 5 Nolu Yüksek Fırın'da inceleme yaptılar. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Fikri Işık Ak Parti Karabük Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title