Haberler

Karanlık Odada Çalışanları Bekleyen Tehlike

İncir işletmelerinde aflatoksinli ürünlerin belirlenmesi için oluşturulan karanlık odalarda çalışan işçilerin göz ve deri rahatsızlığı tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

İncir sezonunun başladığı bugünlerde, kuru incir alımları ile birlikte incir işletmelerinde aflatoksin ile savaş başladı. İşletmelerinde aflatoksinli ürünlerin belirlenmesi için oluşturulan karanlık odalarda çalışan işçilerin için ek önlemler alınmadığı takdirde mor ötesi ışınlar deri ve göz üzerinde çeşitli zararlara yol açabileceği kaydedildi.

Aflatoksinin incirde bulunabilen, karaciğer üzerine zararlı etkileri olan ve hatta karaciğer kanserine yol açabilen tehlikeli bir mantar türü olduğunu belirten Nabız Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı ve İş Yeri Hekimi Dr. Orhan Şahin, "İncir işletmelerinde aflatoksinli incirlerin mor ışık altında belirlenip, ayrıldığı odaya karanlık oda adı verilmektedir. Burada çalışanlar mor ışık altında refle (renk değişikliği) veren aflatoksinli incirleri bularak ayırmaktadır. Karanlık odada çalışanlarla ilgili olarak incir işletmelerinde önlem alınmadığı takdirde mor ötesi ışınlar deri ve göz üzerinde zararlı olabiliyor. Bu nedenle karanlık oda ile ilgili çalışma talimatları hazırlamaları ve uygun kişisel koruyucuların kullanımı, eğitimi ve takibinin yapılması gerekiyor" dedi.

Mor ötesi ışınların deri üzerindeki etkilerinden söz eden Dr. Şahin, güneş yanığına benzer yanık, sivilce, egzama pigment hücrelerinde değişmeler (koyulaşma) ve deri kanserleri gibi rahatsızların kişilerde görülebileceği söyledi. Bu ışınların uçuk olarak bilinen hastalığı da ağırlaştırabileceğine vurgu yapan Şahin, "Ayrıca göz üzerinde ise gözde sulanma, ağrı, konjonktivite, kornea ülseri, iritis gibi değişik göz hastalıklarına yol açabiliyor. Bunun sonucu olarak görme kayıplarının oluşabiliyor" diye konuştu.

"KORUMA GÖZLÜĞÜ KULLANILMALI"

Dr. Şahin, karanlık odada çalışan personelin gözü koruma amaçlı kullanacağı gözlüğün 2 önemli özelliğinin olması gerektiğini belirterek, "İlki ultraviyole ışınlarının göze zarar vermesini engelleyecek ve ikinciside aflatoksinli incirin ayırt edilebilmesi engellemeyecek özellikte olması. Ayrıca karanlık odada çalışan personelin cilt koruması için ise maske, eldiven ve uzun kollu iş elbisesi ile çalıştırılması uygun olacaktır. Periyodik aralıklarla da dinlendirilmeleri gerekir. Belirtilen rahatsızlıklar çalışanlarda görüldüğü taktirde iş yeri hekimine bildirilerek gerekli tedbirler alınmalıdır" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orhan Şahin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title