Haberler

Karanlığı aydınlatan ay ışığı: Ayas

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir'de 70 kişilik ekibin 3 yıllık emeğiyle hazırlanan, 6 yaşındaki Ayas ve arkadaşlarının maceralarının anlatıldığı çizgi film "Ayas", 22 Kasım'da viz...

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir'de 70 kişilik ekibin 3 yıllık emeğiyle hazırlanan, 6 yaşındaki Ayas ve arkadaşlarının maceralarının anlatıldığı çizgi film "Ayas", 22 Kasım'da vizyona girecek.

"Pepee"yi çizgi film dünyasına kazandıran Düşyeri ile Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) iş birliğiyle ortaya çıkan Ayas'ın fikir sahibi ve senaristi Ayşe Şule Bilgiç, Eskişehir'deki stüdyolarında AA muhabirine Ayas'ın yapım aşamalarını anlattı.

Düşyeri ekibi olarak kendilerini 5 yıldır Türkiye'de çizgi film adına yapılacak ne varsa yapmaya çalışan bir avuç çizgi film sevdalısı olarak adlandıran Bilgiç, "3 yıl önce Ayas karakteri Düşyeri'nde doğdu. Bunu yaparken bütün ekibin yönlendirmesi vardı. Herkesin finalde içine sinecek, 'evet bu bizim çocuğumuz' deyip sahip çıkabileceği bir karakter olmasına çok önem verdik. Finalde herkesin ortak fikirleri ve emeğiyle karşımıza 'Ayas' çıktı" dedi.

İlk çıkardıkları projenin "Pepee" çizgi dizisi olduğunu hatırlatan Bilgiç, şunları kaydetti:

"Pepee, Türkiye'de çizgi film yapılacağına dair bir umut oldu. Düşyeri ekibi olarak artık yeni bir çizgi film ve karakter üretmenin düşünü kurduk. Nereden yola çıkmalıyız? Nerede ip ucu bulabiliriz? Yeni bir karakteri nasıl oluşturmalıyız? Kendi aramızda da konuştuğumuzda önümüzdeki en güzel örnek Pepee ile büyüttüğümüz bir neslin olmasıydı. Dedik ki Pepee'de büyüttüğümüz nesil yeni bir karakterle bizi izlemeye devam etsinler."

- Neden Ayas?

"Karanlığı aydınlatan ay ışığı" anlamına gelen ve Türkiye'de çok fazla kullanılmayan bir isim olduğu için "Ayas" olarak seçtiklerini dile getiren Bilgiç, şöyle devam etti:

"Aslında, Türkiye'de çizgi film konusunda tüm Düşyeri sevdalıları olarak, en büyük sıkıntılarını da en büyük keyfini de biz yaşıyoruz. Daha önce kimsenin çıkmadığı patikalardan bir dağa tırmanmaya çalışıyoruz ve o patikalardaki çalı çırpı ilk bizi yırtıyor ama o yolda zirveye çıktığımızda ilk keyfi yine biz yaşıyor olacağız. Artıları da çok büyük, eksileri de çok. Büyük zorluklar var. Türkiye'de çizgi filmin henüz sektör olmamasından kaynaklı çok büyük sorunlar var."

Ayas'ı ilk olarak çizgi dizi olarak düşündüklerini aktaran Bilgiç, "Ayas çok doğru kurgulanmış bir karakter olarak Düşyeri'nin hayatında 3 yıldır var. Kısmet sinema filmiyle çıkmakmış, 22 Kasım'da Ayas'ı seyircisiyle buluşturacağız" ifadelerini kullandı.

- "Amacımız eğlence"

Ayas'ı tasarlarken, yaş grubuna özel, bilimsel verilere göre, pedagojik olarak irdeleyerek oluşturduklarına dikkati çeken Bilgiç, şöyle konuştu:

"Biz yaptığımız bütün projelerde eğlenceyi ön planda tutuyoruz. Önce çocuğu eğlendirmek istiyoruz. Eğlendirmediğiniz birine birşey öğretemezsiniz. Çok eğlendirmeliyiz... Kahkahalarla, gülerek izlemeli çocuk. Onun dışında artı bilgi katabiliyorsak ne mutlu bize. Ayas, çok keyifli, çok eğlenceli... İnsanların gülerek mutlu olacakları bir 84 dakika vaat ediyor. Sonrasında tabi eğlencenin içine harmanlanmış çok keyifli bilgilerde var. Ayas'tan 7'den 77'ye içinde çocuk barındıran herkesin büyük keyif alacağını düşünüyorum. Ayas, eğer umut verici bir gişe sağlarsa biz Düşyeri olarak devam filmleriyle beyaz perdedeki varlığımızı sürdürmek istiyoruz. "

- "Önce çocuklarım izledi"

Bilgiç, 1,5 ve 4 yaşında iki çocuk annesi olduğunu vurgulayarak, "Yaptıklarımızı ilk izleyen ve ilk yorum yapan çocuklarım. Onların yönlendirmeleriyle yaptığımız revizyonlar olabiliyor. Çünkü çocuk gözüyle bambaşka görebiliyorlar bazı şeyleri. Kızım tam bir Ayas fanatiği, 3 yıldır çeşitli aşamalarında izliyor. Onların hayatımdaki varlığı, pedagojik açıdan ve senaryo anlamında çok şey katıyordur" dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Beşiktaş Kültür Merkezi Ayşe Şule Bilgiç Eskişehir Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title