Haberler

Karanfil ve Güller Anneler İçin Hazırlanıyor

Kesme çiçek sektörünün önde gelen illerinden Yalova'daki işletmeler, Anneler Günü'nün yaklaşması dolayısıyla fazla mesai yapıyor.

İSMAİL ERSAN - Kesme çiçek sektörünün önde gelen illerinden Yalova'daki işletmeler, Anneler Günü'nün yaklaşması dolayısıyla fazla mesai yapıyor.

Türkiye genelinde 17 şubesi bulunan Sınırlı Sorumlu Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin mezatlarında, 8 Mayıs'ta kutlanacak Anneler Günü öncesi hazırlıklar devam ediyor.

Kooperatifin Yalova Şube Müdürü İsmail Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatifin 1945 yılında bir çiftçi örgütü olarak kurulduğunu belirterek, her şubede açık artırma usulü satışlar olduğunu söyledi.

Üretim bölgelerinin Yalova, İzmir, Adana, Mersin ve Antalya olduğunu aktaran Demir, "Burada üretilen ürünlerimiz kolilere konulur. Üreticiler, çiçekleri kolilerle istedikleri şubeye gönderir." dedi.

Demir, satışlarının Anneler Günü, Sevgililer Günü ve Kadınlar Günü'nde arttığını anlattı.

Anneler Günü'nde her yıl satışlarının yüzde 80 arttığını dile getiren Demir, "En çok ilgi gören çiçekler gül ve karanfil. Diğer çiçeklerin satışlarında da artış oldu. Açık artırma usulü satıldığı için çiçeğe olan talep arttıkça fiyatlar da dolayısıyla artıyor. Bütün çiçek çeşitlerinde fiyatlar yüzde 25-30 artıyor. İlgiden çok memnunuz." diye konuştu.

"Kar marjımız düşüyor"

Demir, özel günler dışında satışların az olması nedeniyle üreticilerin yaşadığı sıkıntılara da değindi.

Üretim maliyetleri artınca kar marjının düştüğüne işaret eden Demir, şunları kaydetti:

"Hem saksılı bitkide hem kesme çiçekte yıllardır belirli bir oranda zam olmuyor. Küçük aile işletmeleri hatta büyük işletmeler buna ne kadar dayanabilecek, bilemiyoruz. Çiçeğin lüks sınıfında tutulması, Katma Değer Vergisinin (KDV) yüzde 18 olması sıkıntı oluyor. KDV'nin yüzde 7-8'e düşmesiyle üretici ve çiftçi rahat edecek, kazancı bol olacaktır. Her geçen yıl ilaç, gübre, mazot hatta tohuma yüzde 15-20 zam oluyor. Bu şekilde birkaç zaman daha giderse sıkıntının daha da büyüyeceğini düşünüyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Demir Anneler Günü Türkiye Yalova Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title