Haberler

Karamba ve Şalgam Hayvancılığın Can Simidi Oldu

Hayvancılığın en önemli katkı maddeleri haline gelen ve hayvanlara protein temin eden bir yem olarak bilinen Şalgam ve Karamba, üreticilerin adeta can simidi oldu.

Hayvancılığın en önemli katkı maddeleri haline gelen ve hayvanlara protein temin eden bir yem olarak bilinen Şalgam ve Karamba, üreticilerin adeta can simidi oldu.

Kış mevsimiyle birlikte yeşil yem olarak adlandırılan Şalgam ve Karamba'nın kullanımı artış gösterdi. Hayvancılıkta olmazsa olmaz haline gelen Şalgam ve Karamba'nın hayvanlara en iyi derece de protein sağladığı ifade edilirken, üreticiler iki ürünün ekonomik olarak uygun olduğunu söyledi.

Üreticilerden Mehmet Köşktepe, Şalgamın kış aylarında süt verimini dengelediğini, Karamba'nın ise hayvanlara 27-30 derecesinde protein sağladığını söyledi. Köşktepe, "Ödemiş ve bölgemizde hayvancılık en üst seviyede yapılıyor. Bugün kırsalda duran her ailenin en az 10 adet küçüklü büyüklü hayvanı var. Bu sektörde aile çiftçiliği aile üretimi çok önemlidir. İşsizliğin ve göçün önüne geçmek için en kolay yolda bana göre budur. Bizde uzun yıllardır hayvancılıkla uğraşıyoruz. Hayvancılıkta özellikle bu dönem inişli çıkışlı günler yaşıyoruz. Süt fiyatları geriye çekilirken yemlerde KDV kalktı; ama KDV'nin yerine zamlar peş peşe geldi. Ödemiş ovasında yılda üç kez topraktan ürün alamasak bu kadar hayvanı bakmamız mümkün değildir. Orta Anadolu ya da Doğu Anadolu gibi mera alanlarımız yok. Ovanın göbeğinde kurduğumuz tesisler içinde hayvancılık yapıyoruz. Onun içinde maliyetlerimizde yüksek gidiyor" dedi.

EN ÖNEMLİ KATKI MADDESİ MISIR SİLAJI

Mehmet Köşktepe, Şalgam ve Karamba'nın önemine değinerek şöyle devam etti:

"Mısır silajı olmasa hayvancılık neredeyse olmaz. Mısırı yılda bir kez ya da iki kez en randımanlı şekilde üretiyor ve tınazlar yaparak hayvanlarımıza 12 ay boyunca yediriyoruz. Bunun yanında tabii ki olmazsa olmaz saman ve diğer yemlerimiz var. Ancak son yıllarda artık tamamen sektörün içine giren ve olmazsa olmazımız haline gelen Karamba ve Şalgam da hayvancılığın bel kemiği haline geldi. Kış aylarında hayvancılık mevsimsel zorluklara giriyor; ama bölgemizin ılıman bir iklime sahip olması kışında bize ürün vermeyi sağlıyor. Eylül ayında ektiğimiz şalgamı dönümde 150 TL gibi çok ucuz bir maliyet ile elde ediyoruz. Aralık ayında yetişten şalgamı Nisan ayı ortasına kadar hayvanlarımıza yediriyoruz. Yeri olmayan ya da ihtiyaç zamanında ise şalgamın dönümü 600 TL'ye satılıyor bu rakamda üretici için uygun durumda. Karamba ise kışın ortasında yeşil yem olduğu için en büyük avantajımız hayvanlarımıza en iyi proteini sağlıyor. 27-30 derece arasında protein sağlayan Karamba'nın dönümde bize maliyeti 400 TL civarında seyrediyor. Dönüm olarak en iyi zamanında satılırsa da 700 TL civarında alıcı buluyor. Şalgam ve Karamba günümüzde artık hayvancılığın olmazsa olmazı konumunda." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ödemiş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title