Haberler

Karalar, Antalya'da Seyhan'ı Anlattı

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Seyhan, geçmişini keşfederek, geleceğe doğru emin adımlarla yürüyor” dedi.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, " Seyhan, geçmişini keşfederek, geleceğe doğru emin adımlarla yürüyor" dedi.

Başkan Karalar, Antalya'da düzenlenen Türkiye'nin en büyük Restorasyon Fuarı "YAPEX Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı"nda Seyhan'ın tarihi kimliğini ve belediyenin tarihi yapılar ve bölgeler özelinde yaptığı çalışmaları anlattı.

Antalya Expo Center'de 18-21 Kasım tarihlerinde düzenlenen fuarda bir sunum gerçekleştiren Belediye Başkanı Zeydan Karalar, " Seyhan, Adana'nın kendisidir. Adana genelindeki 715 tescilli yapının 340'ı Seyhan'da. Bir anlamda tarih Seyhan'da. Göreve gelir gelmez KUDEB'i kurduk. Böylesine zengin bir tarihi mirasa sahip ilçede KUDEB'in bugüne kadar kurmamış olmak büyük bir eksiklik" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Metin Sözen ile birlikte birçok ilçe belediye başkanının dinleyici olarak katıldığı sunumunda Başkan Karalar, tarihi yapılarla ilgili gerçekleştirilecek restorasyon projeleri başta olmak üzere şehrin genel tarihi projeksiyonu hakkında değerlendirme yaptı.

"İyi ki Tarihi Kentler Birliği var, iyi ki ÇEKÜL var. Biz de onlar sayesinde Seyhan'ı hak ettiği tarih kenti olma statüsüne kavuşturacağız" diye konuşan Başkan Karalar şunları söyledi:

"Tepebağ, Şanlıurfa'nın bir Göbeklitepe'si olmalıdır. Seyhan'dan çok önemli kavimler geçmiş. Hitit kaynaklarında Adana'nın Milattan Önce 17'inci yüzyılda büyük bir yerleşim olduğu geçmektedir. Bu kadar zengin bir tarihi mirasa sahip bulunup da tarihi kimliğinin ortaya çıkmamış olması geçmişiyle bilinmiyor olması büyük bir eksikliktir."

"TEPEBAĞ KAZILARINI SEYHAN DEVRALIYOR"

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şehrin ilk kuruluş noktası kabul edilen ve yıllardır arkeolojik çalışmalar yapılmasıyla ilgili belirsizlikler bulunan Tepebağ bölgesindeki kazıların yılbaşı itibariyle Seyhan Belediyesi tarafından devralınacağını açıkladı. Başkan Karalar, "Tepebağ kazılarını yılbaşı itibariyle Seyhan Belediyesi devralacak. Adana tarihinin kimine göre 8 bin kimine göre 10 bin yıl olduğu söylenir. Belki de daha da eskidir. Bu Tepebağ'daki kazılarla ortaya çıkacak" dedi.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'nın tarihi potansiyelini Seyhan özelinde şöyle anlattı:

"80 hektar kentsel sit alanı. Bu pek çok şehirde bulunmayan bir özellik, büyük bir şanstır. Kullanabilirseniz tabi. Bugüne kadar kullanılmamış, ortaya çıkarılmamış, açığa çıkarılmamış. Şimdi belediyemiz bünyesinde KUDEB'in kurulmasıyla birlikte beş binayı satın aldık. Başladık restorasyona. Ciddi bir kültür yolu yapacağız. Nuri Has Pasajı'ndan başlayarak, Büyüksaat, Irmak Hamamı, eski vilayet, Yeni Hamam, Kız Lisesi, Taşköprü ve biraz daha ilerlendiğinde Tepebağ. Yazarlar Evi örneğinden anlatmak gerekirse, restore ettiğimiz eski yapıların yaşamasını sağlıyoruz. Bunu restore edilen yapının aktif şekilde kullanılmasıyla gerçekleştiriyoruz. "Seyhan'ın her tarafı tarih. Tarih ve kültür kenti. Seyhan'ın bu özelliği bilinmiyor. Adana daha eski dönemlerden ele alırsak bir ticaret kenti. 1900'lü yıllarda sanayi kenti. Tarım kenti, ticaret kenti. Şimdilerde sanayi ve ticaret biraz eridi. Biz bu tarihi kenti açığa çıkararak aslında, zayıflamaya başlamış Adana ekonomisine de katkı koymak onu canlandırmak niyetimiz var."

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINA DAVET

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, sunumunu dinleyen belediye başkanları başta olmak üzere tüm fuara katılan tüm belediye başkanları, bürokratlar ve diğer ziyaretçileri, önümüzdeki günlerde Adana'da gerçekleştirilecek festival ve karnavallara davet etti.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, belediyenin kurumsal olarak üyesi bulunduğu Tarihi Kentler Birliği'nin 19 Aralık'ta Seyhan Belediyesi'nin ev sahipliğinde Adana'da toplanacağını açıkladı. Karalar, 19 Aralık'taki toplantıya katılan belediye başkanlarına burada sunumunu yaptığı tarihi yapıları ve bölgeleri bizzat gezdireceğini de bildirdi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zeydan Karalar Antalya Seyhan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title