Haberler

Karakaya Kıyısındaki Kayısı Üreticileri Bu Yılı Kazançlı Kapatacak

Güncelleme:

Elazığ'ın Baskil ilçesinde Karakaya Baraj Gölü kıyısında kayısı bahçesi bulunan üreticiler, birçok yörede ürünlerin zirai dondan etkilendiği bu yılı kazançlı kapatmayı umuyor. Yöredeki üreticiler, diğer bölgelere göre ürününün bol olmasının ve fiyatların yükselmesinin sevincini yaşıyor.

Türkiye'nin kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 20'sinin karşılandığı Baskil'deki üreticilerden Musab Abiç (26), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lutan köyündeki bahçesinde kayısı üretimiyle uğraştığını söyledi.

Yaşadıkları yörede Karakaya Baraj Gölü'nün oluşturduğu mikroklima etkiden dolayı kayısı ağaçlarının mart ayı sonundaki zirai dondan etkilenmediğini belirten Abiç, barajdan uzak iç ve yüksek kesimlerdeki kayısı bahçelerinde yemek için dahi kayısı bulunmadığını, yörelerinde ise verimin gayet iyi olduğunu ifade ederek, "Bölgemizde çok şükür kayısılar yanmadı. Kayısının yanmaması bizim için bir mucizedir. Üstüne kayısının fiyatı da 30-35 liraya kadar yükseldi" diye konuştu.

Abiç, geçen yıl ortalama 4-5 liradan satılan kuru kayısının fiyatının bu yıl 6-7 katına çıkmasından dolayı kendilerini çok şanslı gördüklerini belirterek, diğer bölgelerde zirai don nedeniyle kayısısı yanan üreticiler adına ise üzgün olduklarını ifade etti.

"MİLLİ PİYANGODAN ÇIKMIŞ İKRAMİYE GİBİ OLDU"

Bahçesinden geçen yıl 12 ton kayısı elde ettiğini, bu sene ise 8 ton civarı ürün beklediğini aktaran Abiç, bu yılki 8 tonun getirisinin geçen seneki 40 tonuna eşdeğer olduğunu vurgulayarak, "8 ton ürün, kilosunu ortalama 25 liradan hesaplarsak 200 bin lira gibi bir rakam yapıyor. Bir memur 10-20 sene çalışsa benim 1 yılda kazandığım bu parayı kazanamaz. Yani şu an kayısı, bizim için Milli Piyango'dan çıkan bir ikramiye gibi oldu. Şükürler olsun, bu para bizim için az bir para değil. İnşallah her yerde ürün olduğu zaman da böyle para eder de insanımız mağdur olmaz" şeklinde konuştu.

Eskiden bir araba satın alabilmek için ellerindeki tüm kayısıyı satmak zorunda kaldıklarını belirten Abiç, bugün hemen hemen 1 ton kayısı parasına orta sınıf bir otomobil satın alabilmelerinin kendileri adına sevindirici olduğunu dile getirdi.

"ELİME GEÇEN PARAYLA EVLENİP, BİR EV BİR ARABA ALACAĞIM"

Musab Abiç, nişanlı olduğunu ve hasat dönemi sonrası düğün yapmayı planladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Nişanlıyım, elime geçecek parayla evlenmeyi düşünüyorum, bir ev ve araba almayı düşünüyorum. Kayısının diğer bölgelerde de yanmasını istemezdik ama yandı. Allah'tan gelen bir şey, burada da yanabilirdi ama yanmadı. Baskil'in bu sahil bölgesinde Karakaya Barajı'ndan dolayı ortaya çıkan nem, soğuğun etkisini azaltıyor. O yüzden bölgemizde dondan dolayı bugüne kadar kayısının yandığını hatırlamam, büyüklerimizden de duymadım."

Kayısı hasadının geçen yıl olduğu gibi bu sene de ramazan ayına denk geldiğini dile getiren Abiç, kayısı bahçelerinde kavurucu sıcağın altında oruçlu vaziyette çalışmanın kendilerini çok zorladığını ancak orucun sevabını düşünerek ve emeklerinin karşılığını alıyor olmanın mutluluğuyla bu zorluğun üstesinden geldiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Baskil Elazığ Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (33)

ENGİN:

bırakında kazansınlar yıllardır hep zarar hep zarar birazda kazansınlar

22
2
yanıtYanıtla
fatih:

sen piyango için 50 yıl bekle ,bana her ay 3000 yatıyor çiftçi kardeş...

9
10
yanıtYanıtla
kayısıcı:

paranı al koy cebine memuru amiri niye karıştırıyorsun kardeşim... niye kıyaslama yapma ihtiyacı görüyorsun anlamadım...

16
1
yanıtYanıtla
ahmet:

bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyosun hemi çiftçi müsvettesi

7
9
yanıtYanıtla
hakkarili:

olan millet milyarlarca lira zarar etti bu nasıl müslümanlık

10
2
yanıtYanıtla
bozkır türkü:

inşallah elinde patlar o kayısılar

3
8
yanıtYanıtla
ALOHA:

MALATYA''NIN EN DEĞERLİ İNSAN TOPLULUKLARI, AKÇADAĞLI''LAR BİRİNCİ ELAZIĞ BASKİLİLER 2. GELİR... ALLAH EKSİKLİKLERİ VERMESİN...

7
4
yanıtYanıtla
ohahotyphoon_58_@hotmail.com:

sen malatyalı görmemişsin rabbim onlardan uzak etsin milletimi

yanıt0
yanıt0
ALOHAhusnucetinkaya44@hotmail.com:

OKEY

yanıt0
yanıt0
hayaldi gercek oldu:

Allah bereket versin

9
1
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title