Haberler

Karaisalı Kuvayı Milliye Şenlikleri Başladı

Adana’nın Karaisalı ilçesinde Kuvayı Milliye kutlamaları devam ediyor.

Adana'nın Karaisalı ilçesinde Kuvayı Milliye kutlamaları devam ediyor. 1 Nisan 2015 tarihinde resmi törenlerin yapılmasının ardından 11-12 Nisan 2015 tarihleri arasında da bir çok kültürel etkinliklere imza atılıyor.

Şenlikler Atatürk Anıtı'ne çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Doğru, Genel Sekreter Şaban Acar, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan ile çok sayıda bürokrat ve siyasetçinin katıldığı törenden sonra Türkiye'nin değişik yörelerinden gelen Kuvayı Milliye Dernekleri üyeleri ile yine değişik illerden gelen izciler grubu, halkın da katılımıyla Adana Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Parkı'ndan ilçe stadına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Stadın içinde kurulan Yörük çadırları gezilirken Adanalı Fotoğraf Sanatçısı Mesut Eray'ın 40 yıldan oluşan Fotoğraf Sergisi büyük ilgi gördü. Çanakale Şehitlerini sembolize eden maket şehitlik önünde duanın yapılmasından sonra törene geçildi.

Burada da yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinden sonra kürsüye çıkan Kuvayı Milliye ve Mücahid Gaziler Derneği Başkanı İrfan Söker, Kuvayı Milliyecilerin gönüllü olarak, kendi silah ve donanımları ve paralarıyla düşman karşısına çıkan yurtseverler ve geride onlara her türlü desteği verilenlerden oluştuğunu söyledi. Söker, Osmanlı'nın çökme döneminde yapılan işgal ve Osmanlı'nın içinde barındırdığı başta Ermeniler olmak üzere azınlıkların başkaldırışına karşı bir direnişin sembolü olan Kuvayı Milliyecilerin büyük bir mücadele verdiğini söyledi.

Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan yaptığı açış konuşmasında, Karaisalı'da Kuvayı Milliye'nin nasıl kurulduğunu ve Çukurova'nın kurtarılmasında Karaisalı'nın önemini anlattı. Aslan sözlerinin sonunda şunları söyledi:

"Kuvayı Milliye Şenlikleri bir konser ve eğlence değildir. Son dönemlerde komşu ülkelerimizde meydana gelen olaylara bakarsak, onlarda asil Türk Milletindeki ruh olmadığı için şuan işgal altındadırlar. Allah göstermesin, biz birbirimize sahip çıkmaz isek, onlardan daha kötü duruma düşeceğiz. Irak ve Suriye'deki kardeşlerimiz ülkemize mülteci olarak geliyorlar. Biz o duruma düşersek nereye gideceğiz? Etrafımız düşmanlarla sarılmış durumdadır. Ama ne yazık ki şu günlerde çözüm, barış, ateşkes ve açılım diyerek Türk Milletinin fertleri olan Kürtleri de bizlere karşı ayaklandırmaya, birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Hıristiyanların ve Yahudilerin da gayesi şu kutsal, peygamberimizin doğum günlerinin olduğu Kutlu Doğum Haftasında birbirimize düşürmek ve katlettirmek, birliğimiz, düzenimiz bozmaktır. Ama Türk Milletinin güçlü evlatları olarak dinimize, bayrağımıza,vatanımıza ve birbirimize kenetlenecek, birbirimize sahip çıkacağız."

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Doğru da konuşmasında, bu günün Adana'nın ve Çukurova'nın kurtuluşunda büyük katkısı olan ve aynı zamanda Karaisalı'nın yiğit insanlarının kahramanca mücadele etiği bir Kuvayı Milliye destanı olduğunu ifade ederek, "Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü'nün yurt dışından misafirleri olması münasebetiyle bugünkü şenliklere katılamadı, ama yarın ki şenliklere katılacak. Hepinize selam ve saygılarını getirdim" dedi.

Protokol konuşmalarından sonra Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na bağlı konservatuvarın Türk Halk Müziği Topluluğu bir konser verdi. Adana'nın kurtuluşunu anlatan 5 dakikalık sinevizyon gösterisinin ardından Adana Müzesi eski Müdürlerinden İsmet İpek, Kuvayı Milliyeye Saygı" konulu bir konferans verdi.

Seçkin Kabaklı'nın yazıp ve oynadığı Eko Tiyatro Grubu tarafından Kuvayı Milliye mücadelesini anlatan "Diriliş" adlı oyun sahnelendi.

Son olarak sahneye çıkan TRT sanatçıların Yıldız Çam verdiği konser ile vatandaşları coşturdu. Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, Yıldız Çam'a bir buket çiçek verirken Kızıldağ Güreşlerine de davet etti.

Yıldız Çam, Mustafa Aslan ve Saadettin Aslan ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye teşekkür ederek, kendisinin de Karaisalı'nın Çungurlu Köyünden olduğunu söyledi. Çam, "Sizler benim canlarım ve kanlarımsınız. Dedemin birisi Kuvayı Milliyecidir ve savaş gazisidir. Sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum" dedi.

Şenliklere bugün devam edilecek. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Aslan Mahmut Doğru Yıldız Çam Karaisalı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

title