Haberler

Karahocagil: 'Yeni GAP'a Geçilmiştir

Güncelleme:

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, "GAP Eylem Planı'nın sonunda klâsik anlamda GAP tamamlanmış ve 'Yeni GAP'a geçilmiştir.

GAP İdaresi Başkanlığı ve UNİCEF'in ortaklaşa hazırladıkları Suriyeli Çocuk ve Gençlerin Güçlendirilmesi İçin Çalışma Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı Hilton Garden INN'de düzenlendi. İki gün sürecek olan çalıştayın ilk gününe GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İl Müftüsü İhsan Açık, UNİCEF temsilci yardımcısı Lieke Van De Wiel, UNİCEF yetkililer ve bazı bürokratlar katıldı.

KARAHOCAGİL: 26,7 MİLYAR TL KAMU YATIRIMI YAPILACAKTIR
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, "2008-2012 döneminde uygulanan birinci GAP Eylem Planı ile başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımları hızlandırılarak ekonomik ve sosyal gelişmenin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. GAP Eylem Planı'nın sonunda klâsik anlamda GAP tamamlanmış ve 'Yeni GAP'a geçilmiştir. Yeni öncelikler tanımlanmış, altyapının tamamlaması gözetilerek, beşeri, sosyal, kurumsal gelişme öncelenmiştir. GAP kapsamında başlatılan yatırımları tamamlamak ve kalkınma sürecini sürdürülebilir kılmak amacıyla yenilikçi, ekonomik ve toplumsal gelişmeyi hızlandırıcı, istihdam artırıcı projeler içeren 'Yeni GAP Eylem Planı' uygulamaya konmuştur. 'Yeni Eylem Planı' 2014-2018 dönemini kapsamaktadır. 'Yeni GAP Eylem Planı' kapsamında bölgede yer alan illerde plan döneminde yatırım programları kanalıyla 26,7 milyar TL kamu yatırımı yapılacaktır. Plan dönemi sonunda GAP Bölgesinde yer alan illerin sosyo-ekonomik seviyesi ülke ortalamasına yakınlaştırılacak ve bölgenin ülke ekonomisine sağladığı katma değer artırılacaktır." dedi.

'BUGÜNE KADAR 1 MİLYONUN ÜZERİNDE KİŞİYE ULAŞTIK'
İnsanı odağına alan kalkınma yaklaşımı ile hareket etiklerini kaydeden Karahocagil, "'Yeni Eylem Planı' ile insan odaklı kalkınma anlayışı çerçevesinde, bireylerin kendilerini geliştirebilecekleri, sağlıklı, güvenli ve yüksek standartta yaşam sürebilecekleri sosyal bir ortamın oluşturulması sağlanacaktır. Eğitim, sağlık, sosyal yardım, kültür, sanat ve spor faaliyetleri gibi kamu hizmetlerine erişim güçlendirilerek fırsat eşitliği sağlanacaktır. Bu bağlamda, insanı odağına alan kalkınma yaklaşımı ile kalkınmanın özel hedef grupları olan kadınlar, çocuklar ve gençler yönelik modelleme çalışmaları yapan İdaremiz, kuruluşundan bu yana sosyal kalkınma alanında ülkemizin diğer bölgelerine ve gelişmekte olan ülkelere örnek olmuş Projeler geliştirmiştir. Bu projelerin başında ÇATOM'lar geliyor. ÇATOM'lar, Bölge kadının kalkınma sürecine entegre edilmesi amacıyla uyguladığımız en önemli projelerimizden biri. Bu Proje, 21 yıllık geçmişi ile Ülkemizde kadın sorunları alanında uygulanan en uzun soluklu ve yaygın bir ağa sahip bir çalışma. Diğer bir projemiz Gençlik ve Kültür Evleri. Gençlik Evleri, Bölge gençlerinin kapasitesinin artırılması amacıyla 2000'li yılların başından bu yana İdaremiz tarafından uygulanmaktadır. Yine 2000'li yılların başından bu yana çocuklara yönelik Çocuk Gelişim Merkezleri projesini uyguluyoruz. Bu proje ile amacımız çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini desteklemektir. Kadın, çocuk ve gençlere yönelik yaptığımız bu projeler aracılığıyla bugüne kadar 1 milyonun üzerinde kişiye ulaştık" diye konuştu.

AÇIK: SOSYAL PATLAMA YOKSA BUNUN SEBEBİ BU BİRLİK BERABERLİKTİR
Çalıştayda konuşan İl Müftüsü İhsan Açık, Urfalıların Suriyelileri kabul ederek ensar olduklarını belirtti. Açık, "Bugün bunu konuşuyor olmak bir hamdın ve şükrün bence örneği olması lazım. Dün bu kardeşlerimizin, Suriye'deki kardeşlerimizin, misafirlerimizin nerede barınacaklar, ne yiyeceklerini konuşurken şu anda nerede istihdam edilecekler, çocukları nerede okuyacak, gençler ne yapacak diye konuşmak gerçekten başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize ve özellikle halkımıza çok teşekkür etmemiz gerekiyor. Burada tabii ki sivil toplum kuruluşlarının çok büyük bir önemi var. Yani devlet, hükümet ve sivil toplum kuruluşları ve UNİCEF'e çok teşekkür etmek gerekiyor. 3 milyona yakın insan memleketimize girdi. Hele ki, Urfa'ya 400 bin kişi şu anda burada. Burada bir sosyal patlama yoksa maddi manevi bir isyan yoksa bunun sebebi bu birlik beraberliktir. Devlet, hükümet, sivil toplum kuruluşları, dışarıdan gelen UNİCEF olsun başka yardım kuruluşları gerçekten güzel bir örnek gösterildi ama bunun şimdi belki daha da kuvvetli daha güzel bir şekilde yapılması gerekiyor. Bu yüzden Allah'a hamd ediyorum ama hamd ederken de daha çok çalışılması gerektiğine inanıyorum. Biz buna bir ensar zihniyeti ile bakmaya başladık. Gelenleri muhacir kabul ettik. Muhacir zorunlu hicret etmek zorunda kalan, vatanını bırakan insanlardı. Burada bütün Türkiye halkına bir teşekkür etmemiz gerekiyor. Bu kardeşlerimize önce gönüllerini açtılar daha sonra evlerini açtılar, mahallelerini açtılar, vatanını açtılar. Bu böyle olmasaydı daha belki çok büyük sıkıntılar yaşanacaktı" şeklinde konuştu.

Çalıştayın açılışı ve konuşmalardan sonra UNİCEF ve GAP İdaresi arasında yapılacak olan çalıştayın imzaları atıldı. (KAYNAK GAZETEİPEKYOL)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Ekonomi Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title