Haberler

Karagöz ve Hacivat" Evlere Girdi

Türk tiyatrosunun temel taşlarından, 7'den 70'e herkesin beğeniyle izlediği, genellikle "Karagöz ve Hacivat" olarak bilinen gölge oyununun İstanbul'da bir firma tarafından yapılan ev tipi uygulamasının yurt içi ve dışında ilgi gördüğü bildirildi.

VEDAT YÜCEBAŞ - Türk tiyatrosunun temel taşlarından, 7'den 70'e herkesin beğeniyle izlediği, genellikle "Karagöz ve Hacivat" olarak bilinen gölge oyununun İstanbul'da bir firma tarafından yapılan ev tipi uygulamasının yurt içi ve dışında ilgi gördüğü bildirildi.

Firmanın sahiplerinden Harun Ümit Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortağı Serkan Bilgi'nin tasarladığı gölge oyunu setinin kullanımının çok rahat olduğunu söyledi.

Karagöz, Hacivat, Zenne, Beberuhi ve Çelebi gibi karakterlerin oyun maketleri ile maskelerinin bulunduğu setteki piyesleri Türkçe ve İngilizce olarak hazırladıklarını anlatan Yıldırım, katıldıkları kitap fuarlarında buna yoğun talep aldıklarını kaydetti.

Yıldırım, setleri Türkiye'nin pek çok iline gönderdiklerini dile getirerek, "Kurulumu basit olan gölge oyunu setimiz hem fiyatı hem de eğlenceli yanıyla özellikle çocuklardan talep görüyor. Evlerinde çocuklarıyla güzel vakit geçirmek isteyen anne ve babalar, sete ilgi gösteriyor" dedi.

Seti üretmeye başladıklarında perdeyi ışık geçiren özel bir kağıttan yaptıklarını aktaran Yıldırım, bunun çabuk deforme olması nedeniyle daha sağlam bir malzeme kullandıklarını anlattı.

Yıldırım, setin ekonomik ömrünün 2-3 yıl olduğunu, piyeslerin rahatlıkla anlaşılabildiğini ve çocukların da oynayabileceği şekilde yazıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Seti hazırlarken geleneksel Türk tiyatrosunun temel taşlarından biri olan gölge oyununu daha fazla yaygınlaştırmayı hedefledik. Amacımıza da ulaştığımızı düşünüyoruz. Oyunlarımıza ciddi talep var. Katıldığımız kitap fuarlarında dağıtıcı ve toptancılardan da siparişler alıyoruz. Ayrıca müşterilerimizin talepleri doğrultusunda oyun setimizi geliştiriyoruz. Türkiye'nin her bölgesine setlerimizi gönderiyoruz. İsviçre'nin Cenevre kentinde bir akrabama bu setten göndermiştim. Görüp beğenen Türk ve İsviçreli komşuları da istemişti. İsviçre'ye de setimizden gönderdik. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya ve diğer ülkelerden de talepler alıyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

İstanbul İsviçre Türkiye Çelebi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title