Haberler

Karadenizli Balıkçılar Hamsiyi Gürcistan'da Arayacak

Kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan hamsinin az av nedeniyle fiyatı 15 liraya kadar yükselince Karadenizli balıkçıların umudu Gürcistan'a kaldı.

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan hamsinin az av nedeniyle fiyatı 15 liraya kadar yükselince Karadenizli balıkçıların umudu Gürcistan'a kaldı.

Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle denize açılan ve bol palamut avıyla yüzü gülen Karadenizli balıkçılar, hamsi avında ise umduğunu bulamadı. Zaman zaman gerçekleşen avla tezgahlarda yerini alsa da istenilen düzeyde avlanamayan hamsi, azlığı ve yüksek fiyatıyla ne balıkçıları ne de tüketicileri mutlu etti.

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon hamsi avında ilginç bir durum yaşandığını belirterek, hamsinin sadece Sinop ve Hopa arasında belirli noktalarda avlanabildiğini söyledi.

Balıkçıların hamsi avını neredeyse günübirlik yapabildiğini, avda sürdürülebilirlik olmadığı için de verimin düşük olduğunu anlatan Mutlu, "Bu sezon hamsi avı tamamen Zonguldak ve çevresi ile boğaza yakın yerlerde oldu. Şu anda oralarda günlük 300 kasaya kadar parça parça avlanan hamsi var ama fiyat yine de yüksek." dedi.

Mutlu, bu hafta itibarıyla Trabzon ve çevre illerden Gürcistan'a gitmeye başlayan ve gidecek tekneler olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de avlanma kurallarına göre hamsinin 9 santimetre olması gerekiyor. Gürcistan'da ise bu rakam 7 santimetre. Durum böyle olduğunda oraya giden balıkçılarımız da ister istemez avlanmak durumunda kalıyor çünkü siz avlamazsanız karşınızda bunu avlayacak bir ülke var. Oysaki bu balıkçılarımız burada ince ve küçük hamsileri hiç avlamıyor. Şimdi bir grup teknemiz oraya gitti ve avlanmaya başladı ancak şunu söylememizde fayda var ki orada bulunan hamsi de çok ince ve seyrek. Balıkçılarımız orada avladıkları hamsileri satamazlarsa son çare olarak un fabrikalarına verecek."

"Türk balıkçısı kurallara son derece uygun hareket etmektedir"

Türk balıkçısının kurallara son derece uygun hareket ettiğini söyleyen Mutlu, "Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi bizlere hamsinin bu yıl çoğunlukla Karadeniz'in batı kısmında görüldüğünü söylemişti. Avlanma da bu şekilde oldu. Balıkçılarımız gelecek seneleri riske atmamak adına bu sene de ufak olan ve avlanma boyutu gelmemiş hamsileri es geçerek avlamadı çünkü bu sene bunları avlarsanız seneye hamsi ya çok daha seyrek olur ya da hiç olmaz." şeklinde konuştu.

Mutlu, hamside az verimin fiyatları da doğal olarak etkilediğine işaret ederek, hamsinin kilogramının 10 ile 15 liradan tezgahlarda yerini bulduğunu kaydetti.

Kent merkezinde yaklaşık 15 yıldır balıkçılık yapan Erkan Çakır ise hamsinin 3 ya da 4 kilogramının 10 lira olduğu zaman satışların iyi olabileceğini ifade ederek, "Şu anda kilogramı 10 liradan başlayıp 15 liraya kadar gidiyor ve satışlar da o nedenle düşük. Bugün Gürcistan'a giden teknelerde de hamsinin ince olduğunu öğrendik. Ben şahsen bu sene palamut çok olduğu için hamsinin az olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Turgay Memiş de hamsinin adeta son günlerini yaşadığını savunarak, "Yaklaşık 3,5 ay palamut avına rağmen yine de hamsi tezgahlarda yer buldu. Seyrek çıkıyor ama vatandaş yine de almak istiyor. Fiyatlar yüksek ama bundan sonrası için havaların soğumasını bekliyoruz. Seyrek de olsa hamsi avı 1 ay daha devam edecek, sonrasında bitecektir." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Doğu Karadeniz Gürcistan Sinop Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title