Haberler

Karadeniz'in Araba Yarışı "Formulaz" İstanbul'da

Karadeniz'in hırçın coğrafyasının çocukluk eğlencesi 'Formulaz' yarışları bu kez Sarıyer sırtlarında hayat buldu. Kırılan tekerlekler, küçük kazalara rağmen yarışı sürdürmeye devam eden yarışmacılar kimi zaman elleri kimi zaman ayaklarından destek alarak yarışı tamamladı.

Eski bir Karadeniz geleneği olan ve Formula 1 yarışlarından esinlenerek 'Formulaz' adını alan tahta araba yarışı için sürücüler Sarıyer Ferahevler'de hazırlanan pistte ter döktü. 2009'dan bu yana Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca Beldesi'nde düzenlenen yarışlar el yapımı tahta arabalar bu kez Sarıyer yokuşlarındaydı.

TUĞBA ÖZAY DA DİREKSİYONA OTURDU

Sarıyer Ferahevler Kaymakamlık Önü ile Japon Parkı Arası'nda gerçekleşen yarışma vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yarışın startını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve manken Tuğba Özay verdi.Tuğba Özay da tahta aracı kullanarak gösteri sürüşü yaptı.

SAMAN BALYALARI BARİYER OLDU

Gruplar halinde yapılan yarışlar sırasında kazaların önüne geçmek için yol kenarlarına saman balyaları yerleştirildi. Sürücüler de geleneksel lastik ayakkabı ve kıl çorabın yan sıra kask, kolluk ve dizlik takarak olası bir kazaya karşı önlem almayı ihmal etmedi.

ESKİ ŞAMPİYONLAR YARIŞTI

Yarışanlar arasında daha önce Rize'de düzenlenen yarışlarda dereceye girenlerde vardı. Ardeşen'li Muhammet Zengin çocukluğunda yaptıkları yarışı Sarıyer'de düzenlediklerini söyleyerek 'O gelenek buraya taşındıö diye konuştu. Geçtiğimiz yıllarda Tunca'da düzenlenen yarışlarda birincilik kazanan Eşref Büyüksofuoğlu 'Tunca'da düzenlenen yarışta ilk etapta birinci oldum ama ikinci etapta Kenan Sofuoğlu'yu geçemedim. Pist çok dik değil, hızlı bir yarış olmayacak. Ama keyifli bir yarış olacak" dedi.

TÜM YARIŞMACILAR BÜYÜK ÇABA SARF ETTİ

Rampadan aşağıya hızla direksiyon sallayan yarışmacılar eğlencenin ve heyecanın tadına vardı. Vatandaşların yol boyunca dizildiği ve heyecanla izlediği yarışlar sırasında zaman zaman küçük aksilikler de yaşandı. Kimi yarışmacının tekerleği kırıldı, kimisi virajı alamadı, ama bütün yarışmacılar büyük bir gayretle yollarına devam etti. Bazı sürücüler elleri bazıları ile ayaklarıyla ittirerek aracının hızını arttırmaya çalıştı. Yarışmaya katılan İsmail Avni Bayrak, daha zorlu pistlerde yarışmaya alışkın olduklarını söyleyerek, pistin kısa olduğunu belirtti.

HORON DA VARDI MIHLAMA DA

Yarış parkuru boyunca Karadeniz yöresine özgü yemeklerin yer aldığı stantlar kuruldu, yöresel yemekleri tadıldı. Yarış sırasında yöresel kıyafetlerden horona kadar Karadeniz'e özgü renkler ve sesler yer aldı. Gençler horonla coştu. Ailesi ile birlikte yarışları izlemeye gelen Serpil Demircioğlu, 'Birlik ve beraberliği biz de paylaşmak istedik. Herkesi buraya davet ediyoruz" diye konuştu.

SARIYER BELEDİYE BAŞKANI GENÇ: ÇOK ESKİLERE DAYANAN BİR GELENEK

Etkinliğin en ilgi çeken isimlerinden biri ev sahibi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç oldu. Rize'de düzenlenen yarışlarda Kenan Sofuoğlu'nun kullandığı tahta aracı kullanan Genç'e vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Sarıyer'de tahta araba yarışlarının çok eskiye dayandığını söyleyen Genç, 'Çok güzel bir geleneğin İstanbul'da temsilciliğini yapıyor olmak bizleri mutlu ediyor. Araçların olmadığı dönemde insanlar bunları ulaşım için kullanıyormuş. Bu çok eskilere dayanan çok ciddi bir gelenekö dedi. Yarışın uluslararası alana taşınması için çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Genç, 'Bu Ardeşen Tunca'da her yıl Ağustos'un 3'üncü haftasında düzenleniyor. O katılıma biz de destek vererek böyle bir Karadeniz geleneğini uluslararası boyuta taşımak hedefimiz. Burada bu işin provasını yapıyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şükrü Genç Karadeniz Sarıyer Tunca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title