Haberler

Karadeniz-Akdeniz Yolu İhracat ve Turizmi Canlandıracak

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun 2017'de hizmete girmesiyle, ihracat ve turizmin canlanması hedefleniyor.

HAYATİ AKÇAY - Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz- Akdeniz Yolu'nun 2017'de hizmete girmesiyle, ihracat ve turizmin canlanması hedefleniyor.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz- Akdeniz Yolu'nun, iki bölgeyi birbirine bağlayan en kestirme yol olacağını söyledi.

Yolun "soğuk ve sıcak denizleri birleştireceğini" belirten Balkanlıoğlu, "Yol üzerinde 30'a yakın tünel ve birçok viyadük var. Yolun tamamlanması için ekipler zor şartlarda çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü coğrafya çok zor. Ekipler tamamen dağlık ve kayalık bölgede yol yapıyor. Ama çok gerekli bir proje." dedi.

Balkanlıoğlu, Karadeniz- Akdeniz Yolu'nun tamamlanmasında sona gelindiğini vurguladı.

Yolun ilk etabının ocak ayı itibarıyla açıldığını anımsatan Balkanlıoğlu, "Bu yolun en zor bölümü Ordu ve Sivas arasındaki güzergah. Yaklaşık 88 kilometresi Ordu sınırları içinde yer alıyor. Bu güzergahın da yüzde 88'i tamamlandı. Yüzde 12 gibi az bir bölümü kaldı. Önümüzdeki aylarda bu güzergah da tamamlanarak, Ordu sınırlarındaki güzergahın hepsi tamamlanmış olacak. İnşallah bu sene büyük bir bölümü, 2017'de de tamamı açılacak." bilgisini verdi.

Projeyle Karadeniz ve Akdeniz'in standartları yüksek en kısa yoldan birbirine bağlanacağına işaret eden Balkanlıoğlu, "Ordu'ya yakın sayılabilecek komşu illerimiz Sivas ve Kayseri adeta deniz ve limana kavuşmuş olacak. Buradaki insanlar birkaç saat içinde oradan buraya gelmiş olacak. Aynı şekilde Ordu ve Giresunlu vatandaşlarımız da bu illere çok kısa sürede gidip gelecek." diye konuştu.

"İhracat da bu yoldan yapılacak"

Balkanlıoğlu, "Ordu'nun Ünye ilçesinde büyük bir konteyner liman projesi var. Burası aynı şekilde kruvaziyer limanı olarak da dizayn edilecek. Bu da çok büyük bir proje. Bu projenin çalışmaları devam ediyor." dedi.

Akdeniz illerinden Karadeniz'e kıyısı olan ülkelere, bu yol ve liman kullanılarak ihracat yapılabileceğini anlatan Balkanlıoğlu, Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin ithalat mallarının da en kestirme yoldan bölgeye ulaştırılabileceğini kaydetti.

Böylelikle ticaret potansiyelinin artacağını dile getiren Balkanlıoğlu, "Yol güzergahındaki illerimiz heyecanla yolun tamamlanmasını bekliyor. Bu yolu taçlandıracak olan Ünye limanıdır. Bu liman da görücüye çıktı. İnşallah bu liman bittiği zaman bu yol daha da anlam kazanacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Turizmi canlandıracak"

Sivas, Kayseri, Osmaniye gibi birçok ilden vatandaşların, yolun tamamlanmasını beklediğini bildiren Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Buradaki vatandaşlarımız yolun bir an önce tamamlanmasını istiyor. İnşallah seneye tamamı bitecek olan bu yolla birlikte Sivas ve Kayseri gibi illerimizden Karadeniz'e gelen vatandaşlarımızın sayısı hayli artmış olacak. Bu da Ordu'nun, Karadeniz'in turizmle daha çok kalkınmasına vesile olacak. Dolayısıyla bu yol son derece önemli ve kritik bir yol. İnşallah yol en kısa zamanda ulaşıma açılır. Zaman zaman kamulaştırma sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Bu sebeplerden dolayı kısmen yavaşlasa da hedeflenen zamanda yol ulaşıma açılmış olacak."

"Açılacak yeni kapı memnuniyet verici"

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de kentlerinin gelişmiş bir sanayisi olduğunu vurguladı.

Kayseri'nin, dünyanın pek çok yerine ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Düzgün, "İhracatın da en önemli bağlantılarından biri limanlar ve ulaşım. Güneyde Adana, Mersin limanları aracılığıyla ihracat yapılıyor. Kuzeyde de limanlara ulaşacak böyle bir kapının açılacak olması, Kayseri'nin kuzey ülkelere ihracatına da son derece katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'nin son derece önemli olduğunu belirten Düzgün, "Osmanlı'dan beri hayal edilen Karadeniz-Akdeniz hattının önümüzde aylarda faaliyete geçirilecek olması, ilimiz adına da son derece memnuniyet vericidir." ifadesini kullandı.

Düzgün, yolun iç turizme de katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Sultan Abdülaziz Karadeniz Akdeniz Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title