Haberler

Karadağ'ın NATO'ya Katılım Protokolü İmzalaması

Türkiye'nin Podgorica Büyükelçisi Serhat Galip, Karadağ'ın NATO'ya katılım protokolü imzalamasına ilişkin, "NATO üyeliğinin, Karadağ'ın ve bölgenin güvenliğine, istikrar ve egemenliğinin korunmasına yönelik çabalara katkı sağlayacağı aşikardır.

Türkiye'nin Podgorica Büyükelçisi Serhat Galip, Karadağ'ın NATO'ya katılım protokolü imzalamasına ilişkin, "NATO üyeliğinin, Karadağ'ın ve bölgenin güvenliğine, istikrar ve egemenliğinin korunmasına yönelik çabalara katkı sağlayacağı aşikardır." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Galip, yayımladığı mesajında, Karadağ'ın Brüksel'de dün NATO dışişleri bakanları toplantısında NATO'ya katılım protokolü imzalamasını memnuniyetle karşıladıklarını aktararak, bağımsızlığının 10. yılını idrak ettiği dönemde Karadağ'ın NATO üyeliği için önemli dönüm noktalarından birini daha tamamladığını belirtti.

Karadağ'ın bundan sonra tüm NATO toplantılarına "davetli" olarak katılmaya hak kazandığına dikkati çeken Galip, " Karadağ, 10 yıllık gayreti, çabası, reformları ve uluslararası alanda gösterdiği yapıcı rolünün meyvelerini almaktadır." ifadesini kullandı.

Galip, bundan sonraki aşamada, katılım protokolünün NATO ülkelerinin parlamentoları tarafından onaylanması sürecine geçildiğini anımsatarak, "Türkiye olarak, bu aşamanın da mümkün olan en kısa zamanda tamamlanarak, Karadağ'ın ittifak içinde hak ettiği yerini bir an önce almasını temenni ediyoruz." ifadesine yer verdi.

Galip, mesajında şunları kaydetti:

" Karadağ'ın NATO üyeliğinde kaydettiği bu sevindirici ilerleme, NATO üyesi olmak isteyen tüm bölge ülkelerine, ittifakın kapılarının açık olduğunu gösteren önemli bir mesajdır. NATO üyeliğinin, Karadağ'ın ve bölgenin güvenliğine, istikrar ve egemenliğinin korunmasına yönelik çabalara katkı sağlayacağı aşikardır. Türkiye, bundan sonra da bu çerçevede Karadağ'a her türlü yardım ve desteği sağlamaya devam edecektir."

Katılım protokolünün imzalanmasının ardından Karadağ'ın NATO üyeliğinin kesinleşmesi için tüm ittifak üyelerinin parlamentolarından da onay gerekiyor. Bu onaya kadar Karadağ, NATO'nun tüm toplantılarına gözlemci olarak katılabilecek. Onayın ardından da Karadağ NATO'nun 29. üyesi olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Brüksel Türkiye Karadağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title