Haberler

Karadağ "Bağımsızlık Günü"Nü Kutluyor

Sırbistan-Karadağ'dan 21 Mayıs 2006 tarihinde referandumla ayrılan Karadağ, bağımsızlığının 9'uncu yıl dönümünü kutluyor.

Sırbistan-Karadağ'dan 21 Mayıs 2006 tarihinde referandumla ayrılan Karadağ, bağımsızlığının 9'uncu yıl dönümünü kutluyor.

Yapılan referandumda halkın yüzde 55,5'i bağımsızlıktan yana oy kullanmış, yüzde 44,5'i ise Sırbistan ile yola devam edilmesini istemişti.

Ülkede "Bağımsızlık Günü" nedeniyle başkent Podgoritsa'nın sokakları Karadağ bayrakları ile donatıldı.

"Bağımsızlık Günü" sebebiyle düzenlenen resepsiyonda konuşan Başbakan Milo Cukanoviç, bağımsızlık ilanı ve uluslararası tanınma ile vatandaşların talepleri doğrultusundan inşa edilecek Karadağ için ön koşulların yerine getirildiğini söyledi.

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç de "Bağımsızlık Günü" dolayısıyla ülkenin eski başkenti Cetinye'de tören düzenledi.

Karadağ'ın 9 yıllık bağımsızlık sürecinde, bölge barışına ve istikrarına yaptığı katkı, AB ve NATO üyeliği için ortaya koyduğu istek, uluslararası toplum tarafından birçok kez diğer Balkan ülkelerine örnek gösterildi.

Adriyatik Denizi'nin, doğal güzellikleriyle ünlü küçük ülkesi Karadağ, özellikle turizm açısından bölgenin önemli ülkelerinin biri. Hırvatistan'ın ardından bölgenin turizm açısından ikinci önemli destinasyonu haline gelen Karadağ, deniz turizminin yanı sıra kış turizmi için de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı.

"Hayalini kurduğumuz ülke değil"

Karadağ'ın bağımsızlığı için başlatılan girişimlerin öncülerinden biri olan Bağımsız Karadağ Hareketi'nin eski liderlerinden Rade Boyoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugünkü Karadağ'ın, bağımsızlığı için mücadele ettikleri Karadağ olmadığını" belirterek, "Bugünkü Karadağ, 1990'larda bağımsızlık hayalini kurduğumuz ülke değil" diye  konuştu.

Karadağ'ın, AB üyeliği yolunda bölgenin diğer ülkelerine oranla önde olmasının "teselli olmaması" gerektiğini vurgulayan Boyoviç, "Eğer bölgeyi etrafımızdaki birkaç ülke ile kısıtlayacak olursak o zaman biz lideriz, bu doğru. Hırvatistan dışında, diğer komşularımızın ciddi sorunları olduğunu biliyoruz" dedi.

Son olarak ülkenin içinden geçtiği ekonomik duruma dikkat çeken Boyoviç, Karadağ'ın borçlarının bağımsız olduğu 2006 yılından bugüne kadar iki kat arttığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Adriyatik Denizi Hırvatistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title