Haberler

Asansör Mühürlendi, Engelli Vatandaşlar 8 Aydır Dışarıya Çıkamıyor

Güncelleme:

Karabük'te 2007'de teslim edilen TOKİ konutlarındaki 17 binanın asansörleri, 8 ay önce mühürlendi. Apartmanlardaki engelli vatandaşlar 8 aydır dışarı çıkamıyor.

Karabük'te 2007 yılında hak sahiplerine teslim edilen TOKİ konutlarındaki 17 binanın asansörleri, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren Asansör Yönetmeliği'ne uygun olmadığı gerekçesiyle 8 ay önce mühürlendi. 7 katlı binalarda oturan yaklaşık 30 engelliden bazıları 8 aydır dışarıya çıkamazken bazıları da yakınlarının sırtında, kucağında evlerine girip çıkabiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Makine Mühendisleri Odası ve Karabük Belediyesi İmar Müdürlüğü'nden oluşan heyetin Fatih Mahallesi'ndeki TOKİ binalarında yaptığı incelemede, asansörlerin geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren Asansör Yönetmeliği'ne uygun olmadığı belirlendi. Toplam 476 konutun bulunduğu 7'şer katlı 17 binanın asansörleri 8 ay önceki denetimde mühürlendi.

TOKİ: YAPACAK BİR ŞEY YOK

Konutların ücretini ödemeye devam eden alt gelir grubundaki aileler, bina yöneticilerine asansörlerin yönetmeliğe uygun hale getirilmesi için gerekli olan parayı ödeyemeyeceklerini söyledi. Bina yönetimleri de Karabük Valiliği'ne başvurdu. Valiliğin durumu bildirdiği Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ise gönderdiği cevap yazıda, söz konusu konutların geçici kabulünün 21 Aralık 2007, kesin kabulünün 25 Mayıs 2009 tarihinde yapıldığını hatırlatarak şöyle dedi:

"Müşavir firmanın idaremize sunduğu teknik rapora göre söz konusu konutların 2007 yılından bu yana kullanıldığı, asansör imalatlarının o dönem yürürlükte olan yönetmelik, proje ve şartnameye uygun yapıldığı, işletme ruhsatı alınarak eksiksiz ve çalışır durumda site yönetimine teslim edildiği belirtilmektedir. Sonuç olarak idaremizce yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. İmalatlarda zamana, mevsim şartlarına, kullanıma bağlı bozulmaların giderilmesinden site yönetimleri sorumludur."

30 ENGELLİ SIKINTILI

Her binada bulanan 2 asansörün de 8 aydır çalışmaması en çok engellileri sıkıntıya soktu. Yaklaşık 30 engelliden bazıları asansörlerin çalışmaması nedeniyle evlerine kapandı. Bazıları ise yakınları tarafından sırt ve kucakta taşınarak güçlükle evlerine girip çıkabiliyor.

AİLELER TEPKİLİ

Kendisi yüzde 70 fiziksel engelli olan Mehmet Demirkol, bedensel ve zihinsel engelli 10 yaşındaki oğlu Berat Demirkol'u kucağında taşıyarak evden çıkardığını söyledi. Mehmet Demirkol, "Merdivenden inip çıkarken düşmekten korkuyorum. Mecbur kalmadığımız sürece evden çıkartmıyorum ama dışarıya çıkıp parkta gezmek, güneşi görmek istiyor. Evde kalınca sürekli ağlıyor. Dayanamıyorum, vicdanım el vermiyor" dedi. Nazım Kandemir ise 20 ve 25 yaşındaki cam kemik hastası 2 çocuğunu 8 aydır dışarıya çıkaramadığını söyleyerek, "Çocuklarımdan bir tanesi açık öğretim okuyor. Sınavı var. Nasıl götüreceğiz bilmiyorum" dedi.

MUHTAR: BU İNSANLARIN MADDİ GÜCÜ YOK

Mahalle Muhtarı Mehmet Yücel de "TOKİ, 'Bizim yapacak bir şeyimiz yok' diyor. Bizim daha ödemelerimiz devam ediyor. TOKİ'ye daha 9 yıl ödeme yapmamız gerekiyor. O zaman bizden para almasınlar. Sayın Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma, TOKİ Başkanıma sesleniyorum. Bu insanlarla ilgilensinler. Bu insanların rahat yaşamlarını sürdürebilmeleri için en azından binada bulunan 2 asansörden birinin faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Bu insanların bunu yapacak maddi güçleri yok" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Demirkol Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title