Haberler

Doğa Koruma Memuru Saime, Avcıların Korkulu Rüyası Oldu

Güncelleme:

Karabük'te kaçak avcılara karşı dağlarda ve ormanlarda dürbünüyle denetim yapan Saime Demirtaş, hayvanları ve doğayı korumak için mücadele ediyor.

Karabük'te yaşayan 27 yaşındaki Saime Demirtaş, 1.5 yıldır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Av Koruma ekibinde 15 erkek meslektaşı ile kaçak avcılara karşı yaban hayatı koruyor.

ZOR ARAZİ ŞARTLARINDA, ELİNDE DÜRBÜNÜYLE GÖREV YAPIYOR

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Bölümü mezunu Saime Demirtaş, 1.5 yıl önce Karabük Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nde göreve başladı. Av koruma memuru Demirtaş, 15 erkek meslektaşı ile birlikte zor arazi şartlarında yaban hayatı korumak için kaçak avcılara karşı mücadele veriyor. Demirtaş, kış koşullarında yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları için doğaya yem bırakma, yaralı bulanan hayvanların kurtarılması, tekrar doğaya salınması çalışmalarında da aktif görev alıyor. Demirtaş ayrıca, avlanmanın yasak olduğu 499 hektarlık alana sahip Sırçalı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yaşamlarını sürdüren yaban hayvanlarının durumlarını tespit edebilmek için dürbünle gözlem yapıyor.


'AVCILAR BENİ GÖRDÜĞÜNDE KENDİLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERİYOR'

16 kişilik av koruma ekibinde tek kadın memur olarak çalıştığına dikkat çeken Demirtaş, "İnsanlar bunu bazen yadırgayabiliyor. Ama biz kadınların her yerde olabileceğini gösteriyoruz. İnsanların tavrını ve davranışını önceden sezemiyorsunuz. Özellikle erkekler av sırasında beni gördükleri zaman önce kendilerine bir çeki düzen veriyorlar. Küfürlü ve argo konuşma olmuyor. Tabii bunun aksi durumları da meydana geliyor. Ama genellikle daha naif davranıyorlar, daha olumlu yaklaşıyorlar. Böyle olunca işimiz biraz daha hafiflemiş oluyor" dedi.

'DOĞAYI KENDİMİZ İÇİN KORUMALIYIZ'

Demirtaş, yaban hayvanlarını doğada gördükten sonra yaban hayatına bir kez daha bağlandığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Ormana baktığınız zaman yaban hayatını göremiyorsunuz. Ormanın derinliklerine gittiğiniz zaman hayvanlarla karşılaşma imkanınız var. Bunun için yaban hayatını tanıtmak bizim görevimiz. Tanıtmak için de kendimizin görmesi gerekiyor. Hayvanları gözlemlemek, zor arazi şartlarındaki yorgunluğumuzu alıyor. Yaban hayvanlarını görmek bizim için büyük bir şans. Onları koruma içgüdüsü bizde o zaman daha da artıyor. İnsanların da doğayı tüketim aracı olarak görmemesi gerekir. Çünkü doğanın bize ihtiyacı yok. Biz insanların doğaya ihtiyacı var. Doğayı kendimiz için korumak zorundayız. Yaban hayvanlarına bakış açısı değişmeli. Bunun için eğitimlerimiz hızlanıyor. Bu eğitimlere avcıların ve vatandaşlarımızın katılımı sağlanmalı. Yaban hayvanlarımıza sadece et olarak bakılmamalı. Sadece et olarak baktığınız zaman hayvanlarımızın doğal denge içerisindeki önemi azalıyor. Bir türün neslinin tehlikeye girmesi demek, doğal dengenin bir taşının eksilmesi demek."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Karabük Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title