Haberler

Kar yağışı ve rüzgar meyve çiçeklerine zarar verdi -

"Doğu'nun Çukurovası" olarak tabir edilen Iğdır'da, geçtiğimiz pazar günü etkili olan kar yağışı ve şiddetli rüzgar, çiçek açan kayısı, erik, elma gibi birçok meyve ağacının zarar görmesine neden oldu.

"Doğu'nun Çukurovası" olarak tabir edilen Iğdır'da, geçtiğimiz pazar günü etkili olan kar yağışı ve şiddetli rüzgar, çiçek açan kayısı, erik, elma gibi birçok meyve ağacının zarar görmesine neden oldu.

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Zeynalov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 2 gün önce kar yağışının ve şiddetli rüzgarın etkili olduğunu anımsatarak, yaşanan soğuk havanın çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Kayısı ve birçok meyve ağacının çiçek açtığını anlatan Zeynelov, "Yağan kar ve etkili olan şiddetli rüzgardan dolayı birçok ağaç olumsuz etkilendi. Bundan dolayı verim sıfıra düşebilir. Korunan ağaçlarda çok az bir verim beklenebilir ancak çok büyük bir verim elde edilemeyecek. Armut ağacı yüzde 3 ya da yüzde 4 verim verebilir ama kayısı yüzde yüz verim vermeyecek. Çiftçinin verim beklemesi imkansızdır" dedi.

Ağaçlarda olumsuz bir durumun söz konusu olmadığını açan çiçeklerin zarar gördüğünü belirten Zeynalov, şöyle devam etti:

"Ağaç birkaç gün sonra kendini toparlayacak ancak kesinlikle verim elde edilmeyecek. Ağaç büyüme ve gelişmesinde bir sorun yaşamayacak. Yine yaprak açacaktır. Ağaçlarda çiçek açınca çiçeğin içerisi su dolu olur. Bundan dolayı soğuk hava ve don olayı çiçeği öldürüyor. Soğuk hava etkili olduğu anda çiçeğin açan yaprağı hemen solar. Pazar günü etkili olan soğuk hava ve kar yağışı kayısının pazarda yerini almasını engelledi. Ağaçlara baktığımızda genel olarak solmuş ve kötü bir görünüme neden olmuş. Meyve ağaçları geçen yıl da zarar gördü ancak bu kadar zarar görmemişti ama bu yıl ciddi anlamda zarar gördü ve verim beklenemez hale geldi. Bu olumsuz durum kentin ekonomisini de etkileyecek. Çünkü bir çok aile meyve satarak geçimini sağlıyordu. Ancak bu durum şuan zor gibi görünüyor."

Iğdır kayısısının Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Zeynalov, şunları kaydetti:

"Iğdır'ın kayısısı Malatya kayısısına göre daha çok şekerlidir. Kurutulma da önemli bir yer tutmuyor ancak sofra için çok güzel bir kayısıdır ama bu yıl kesinlikle çiftçi beklenti içerisinde olmamalıdır. Çiftçi değil satması yiyebileceği kadar elde etse çok iyi olur. Çiçek açan diğer meyve ağaçları da zarar gördü. Bu meyvelerden elma, dut ve erik de zarar gördü ama bunların hiçbiri kayısı kadar zarar görmedi. Yağan kar tüm zirai ürünleri kötü etkiledi. Kayısı ağacı erken çiçek açmayan üretici az da olsa verim alacak ama erken çiçek açan kayısı kesinlikle verim vermeyecek. Şu an bile hava çok soğuk, bu hava bile çiçekleri olumsuz etkiliyor. Umarım daha fazla soğuk olmaz çiftçilerimiz daha fazla zarar görmez."

Kaynak: AA / Güncel

Iğdır Üniversitesi Yağan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title