Haberler

Kar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

BURSA/BALIKESİR/ Yeni yılın ilk gününü karla karşılayan Bursa, Balıkesir ve Yalova'da, yağışı dört gözle bekleyen çiftçiler sevindi.

BURSA/BALIKESİR/ Yeni yılın ilk gününü karla karşılayan Bursa, Balıkesir ve Yalova'da, yağışı dört gözle bekleyen çiftçiler sevindi. İki gün boyunca etkili olan karın, ürün verimi açısından faydalı olacağı, ürünün kalitesini artıracağı bildirildi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'da etkili olan kar yağışının daha çok verim alınması için devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yeni yılın ilk karının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten Aktaş, "Kar yağışı devam ederse çiftçiler için daha iyi olur. Dağlardaki karların suyu göletlerde toplanıyor. Bu göletler sayesinde kuraklık olmaz, çiftçiler de ilerleyen dönemde su sıkıntısı çekmez" dedi.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, kar yağışının çiftçiler için avantaj olduğunu bildirdi. Dönmez, sebze eken çiftçiler için bu yağışların kısmen üzücü olabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Meyvesi olan çiftçiler için bu yağışlar çok iyi oldu. Bu kar yağışı, ürünlerin kalitesini artırır. Bu yağışlarla çiftçilerin fidanları ve tarım arazilerini sulamasına gerek kalmadı. Yağışın meyvecilik ve tarım anlamında çiftçilere artısı olacak. İki, üç aydan beri yağmur yok. Ben, uzun yıllardan beri böyle kurak bir dönem görmedim. İnşallah kardan sonra yağmur da devam eder ve havalar soğur. Çünkü ağaçların belli bir dönem soğuk görmesi önemli. Yağmur suyu gelip gider ama kar yağışı, çiftçiler için çok daha iyi. Kar suları toprağın en alt tabakasına kadar iniyor. O açıdan kar yağışı devam ederse çiftçiler için iyi olur."

Kar yağışının fazla olmasının da bazı sıkıntıları beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Dönmez, kar yağışının biraz daha devam etmesini, ardından yağmur beklediklerini sözlerine ekledi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, kar yağışıyla topraktaki nem oranının arttığını ifade etti.

Nemlenen toprakla buğday ve arpaların çimlenmeye başladığını vurgulayan Erdem, "Yağış, şu anda ekilmiş olan bezelyelere yaradı. Çiftçinin yüzü bu yıl gülecek. Kar yavaş yavaş eridiği için buğday ve arpa başta olmak üzere uzun müddet suya ihtiyacı olan ürünlerin daha verimli olmasını sağlıyor. Kar yağışıyla hububat ekili alanlarda verim alamayacaklarını düşünen çiftçilerimiz, kuraklık korkusunu yendi" ifadesini kullandı.

- "Çiftçi, yıl boyunca gülecek"

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, 180 bin dönüm ekim alanı bulunan kentte etkili olan kar yağışının ekinler için çok faydalı olduğunu söyledi.

Sözat, "Çiftçi, yıl boyunca gülecek. İki gün boyunca yağan kar, çiftçi için çok faydalı oldu ve çiftçimizi çok sevindirdi. Bu kar, ekilmiş buğday, arpa gibi hububatlar için için çok iyi; toprağı kabartıyor, birçok mineral sağlıyor ve birçok zararlı hayvanı öldürüyor. Kar, şuan toprağa gübre gibi"  ifadesini kullandı.

Sözat, karın zeytin ağaçlarına bir zarar vermediğini, sadece sebze ekilen tarlalarda bir miktar don olayının olumsuz etkiye neden olacağına işaret etti.

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yalova'da 2014'te büyük bir kuraklık yaşandığını anımsatarak, "Yaklaşık 3 aydır yağmur yağmıyordu. Özellikle çiftçi, dört gözle yağışları bekliyordu. Bu yağan karla çiftçi, rahatlamış oldu. Bu yağan kar sayesine gergin bekleyiş sona erdi. Bu yağışların devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Balıkesir Yalova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title