Haberler

Kapanan Madenler Tekrar Meclis Gündemine Gelecek

Güncelleme:

AK Parti'li Bilgiç, kapanan madenler konusuyla ilgili en kısa sürede düzenlemenin tekrar meclis gündemine taşınarak yaşanan mağduriyetlerin giderileceğini söyledi.

Ak Parti Isparta Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kapanan madenler konusuyla ilgili en kısa sürede düzenlemenin tekrar meclis gündemine taşınarak yaşanan mağduriyetlerin giderileceğini söyledi.

Bilgiç, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 100 günlük yoğun bir çalışmanın arkasından kamuoyuna torba yasa olarak yansıyan kanun tasarısı yasalaştığını belirten Bilgiç, "Her yasama süreci ve sonrasında olduğu gibi yaklaşık 50 kanunda değişiklik öngören son torba yasa üzerinde de pek çok tartışma yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Şimdi de madencilik sektörü ve ağırlıklı olarak da yeraltı linyit ve taş kömürü madenciliğine yönelik yapılan ve yapılamayan düzenlemeler üzerinde yoğun tartışmalar devam etmekte. Komisyon görüşmeleri esnasında yasa metnine önerge ile giren ve 4735 sayılı kamu ihale sözleşmeleri kanunu kapsamında devam eden sözleşmeler ile bu kanunun ek 7'nci maddesi kapsamında devam eden rödövans sözleşmelerinde, 22 Mayıs 2003 tarih ve 4857 sayılı iş kanununun 41,53 ve 63'üncü maddeleri ile bu kanunun ek 9'ncu maddesinde yapılan değişikliklerle sınırlı olmak kaydıyla 'meydana gelebilecek maliyet artışlarının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin esas ve usullerin kamu ihale kurumunun teklifi üzerine bakanlar kurulu kararı ile belirlenebilmesine' imkan veren düzenleme günlerce süren görüşme ve tartışmalardan sonra komisyonda kabul edilmiştir. Muhalefet partilerine mensup komisyon üyelerimiz ve milletvekillerinin yapılmak istenilen düzenlemeye tepkileri Genel Kurul aşamasında da yoğun bir şekilde devam etmiştir. Sayın Bülent Kuşoğlu (CHP Ankara Milletvekili) yaptığı basın toplantısında 22 şirketin kapandığından ve 5 bin işçinin işsiz kaldığından bahisle 10'ncu maddenin fiyat farkı maddesinin yasa metninden çıkarılmasından iktidara mensup milletvekillerini sorumlu tutmakta ve muhalefetle hiçbir ilgisinin olmadığını savunarak topu taca atmaktadır.Aynı şekilde düzenlemenin TKİ'nin hizmet alımı sözleşmeleri ile ilgili olduğunu, TTK'nın rödövans sözleşmelerinin gündeme gelmediğini, sayın bakanın kömürle ilgili 2 farklı kurum ve 2 farklı maliyetlemenin olduğunun farkında olmadığını söyleyerek insafsız bir eleştiri yaparak, kendi sorumluluklarını,daha doğrusu sorumsuzluklarını kapatma arzusuna kapılmıştır" dedi.

Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerek komisyon, gerekse Genel Kurul tutanakları incelendiğinde bugün madencilik sektöründe yaşanan işyeri kapanmalarının, işten çıkarmaların, net olarak öngörüldüğü anlaşılacaktır.Ben önerge sahibi olarak daha görüşmelerin başlangıcında bu düzenlemenin halen yürüyen anlaşmalar için ihtiyaç olduğunu, maç devam ederken kuralların değiştirildiğini, ya bu düzenlemenin yapılacağını ya da tüm bu işletmelerin kapanacağını ve binlerce işçimizin işsiz kalabileceklerini açıkça ifade ettim. Bu bir tercihti ya başka gerekçelerle karşı çıkacak, bu kapanmalara göz yumacaksınız, ya da sözleşmelere fiyat farkı uygulayarak işçi ve işverenin birbirlerinin ayrılmaz parçası olduğunu anlayışla sektörü yaşatacaksınız. Aynı şekilde bu düzenlemenin sayın Kuşoğlunun iddia ettiği gibi sadece TKİ'nin hizmet alım sözleşmeleri ile ilgili olduğu şeklinde bir ifade hiçbir arkadaşımız tarafından kullanılmadığı gibi, sadece TKİ'nin hizmet alım sözleşmelerini değil aynı zamanda rödövans sözleşmelerini de,TTK'yı da etkileyeceği deffatle gerek komisyon üyelerimiz gerekse bürokratlar tarafından ifade edilmiştir. Bu fiyat farkı ödemelerinin mevcut sözleşmelere dayanılarak mücbir sebep kavramı içerisinde yapılabileceğini, hiç kimsenin mağdur olmasının mümkün olmadığını söyleyenler bugün işsiz kalan işçi kardeşlerimiz, işyerini kapatmak zorunda kalan işverenler sokağa çıktığı için çark ederek, düzenlemenin yasa metninden çıkarılmasında bir rollerinin olmadığını söyleyerek attıkları imzaları da unutmuşlardır. Genel Kurul'da madde görüşülürken düzenlemenin etik olmadığını savunup çıkarılma önergesi imzalayanlar, bugün sorumluluktan kaçmakta ve iktidar milletvekillerini suçlamaktadırlar. Madde görüşmeleri esnasında 3 muhalefet partisi de çıkarılma önergeleri vermiş ve sonrasında da yaşanan yoğun tartışmalar ve zorlamalar yüzünden bizim arkadaşlarımızda çıkarma önergesi vermek zorunda kalmışlardır. En kısa sürede düzenleme tekrar meclis gündemine taşınarak yaşanan mağduriyetler giderilecektir." - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Süreyya Sadi Bilgiç Ak Parti Isparta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title