Haberler

Kapalıçarşı Yenileme Projesi Dünya Basınına Tanıtıldı

Dünyada en çok ziyaret edilen tarihi ve turistik mekanlar arasında ilk sırada yer alan Kapalıçarşı’nın Yenileme Projesi, dünya basınına tanıtıldı.

Dünyada en çok ziyaret edilen tarihi ve turistik mekanlar arasında ilk sırada yer alan Kapalıçarşı'nın Yenileme Projesi, dünya basınına tanıtıldı. Projeye ilişkin detayları gazetecilerle paylaşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, projenin dünyada kabul görmüş Venedik Tüzüğü çerçevesinde şekillendirildiğini söyledi.

554 yıllık tarihi ile dünyanın en çok ziyaret edilen mekanı olan Kapalıçarşı'da oluşturulan yönetimin ardından ilk yenileme çalışmalarına başlandı. Kapalıçarşı Yenileme ve Avan Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar dünya basını ile paylaşıldı. Kapalıçarşı içerisinde bulunan Havuzlu Restoran'da basın mensuplarını ağırlayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, gazetecilerin çarşı ile ilgili sorularını yanıtladı. Projeyi slayt üzerinden anlatan Başkan Demir, gazetecilerle Kapalıçarşı'nın tarihini de paylaştı.

"BUNDAN SONRA GÖZLE GÖRÜLÜR SOMUT MÜDAHALELER OLACAK"

Kapalıçarşı'da yürütülen çalışmalarda gelinen noktayı ulusal ve uluslararası basınla paylaşan Başkan Mustafa Demir, "Kapalıçarşı'da yürütülen çalışmalar bir dönüm noktası bizim açımızdan. İşin mutfak kısmı bitti. Projeler yapıldı, Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı  kanun maddeleri çıkarıldı. Yönetim kurulu oluşturuldu. 554 yıllık Kapalıçarşı'nın ilk kez yönetim kurulu oldu. Bundan sonra gözle görülür, somut müdahaleler olacak. Bu aşamaları paylaşma gereği duyduk. Burası dünyanın en fazla ziyaretçi alan yeri 91 milyondan fazla ziyaretçi ile. Dünyanın herhangi bir tarihi eserini düşünün onlardan daha fazla ziyaretçi alıyor" diye konuştu.

"KAPALIÇARŞI'NIZ VARSA DİKKATLİ OLMAK ZORUNDASINIZ"

Tarihi değerlerin özenle korunup geleceğe taşınması gerektiğine vurgu yapan Başkan Demir, "Kapalıçarşı  tarihi ve en çok ziyaret edilen bir yer olması sebebiyle dünya çapında bir yer. Biz de bu vesile ile hem yaptığımızı paylaşmak hem de turizme katkı sunmak istedik. Bu vesileyle de uluslararası arenada İstanbul,  Tarihi Yarımada, Kapalıçarşı gündem olsun istedik. Şüphesiz Kapalıçarşı'nız varsa çok dikkatli olmak zorundasınız. Bu eserler artık insanlığın ortak mirası olarak kabul ediliyor. Onur duyduğumuz, gurur duyduğumuz ecdadımızın mirası" dedi.

"HER ŞEYİ VENEDİK TÜZÜĞÜ'NE UYGUN GERÇEKLEŞTİRDİK"

Yürütülen çalışmaların dünyanın kabul ettiği standartlara uygun bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Başkan Demir, "Şüphesiz böyle değerlere müdahale ederken evrensel değerleri uygulamak zorundasınız. Biz de bütün aşamalarını projeden tutun yönetim planının detaylarına kadar yapılan her şeyi Venedik Tüzüğü'ne uygun gerçekleştirdik. Bundan sonra da yine o tüzüğe uygun çalışmalar yapacağız. Hem restorasyon detayları, hem fonksiyonlandırılması çevresiyle ilişkilerinin ön plana çıkarılması, tarihi değerinin ön plana çıkarılması sadece tarihi eser değil aynı zamanda bir dönemi temsil ediyor olmasının ön plana çıkarılması bunların hepsi tüzükte de mevcut. Yaptığımız çalışmaların da temelini oluşturuyor. Güzel çalışmalar olacağını düşüyorum" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Demir İstanbul Venedik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title