Haberler

8 Bin Yıla Işık Tutan Kazı

Güncelleme:

Kapadokya'da tarihi 8 bin yıl öncesine dayanan Ovaören'de Demirçağ dönemine ait surlara rastlandı. İlk Çağa ait eserlerin çıkarıldığı bu bölge turizme kazandırılacak.

Türkiye'nin en önemli kültür turizm merkezlerinden Kapadokya Bölgesi'nin bilinmeyen tarihi kimliğinin bilimsel çalışmalarla ortaya konulmaya çalışıldığı Ovaören kazılarına devam ediliyor.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yücel Şenyurt başkanlığında Gülşehir İlçesi'ne bağlı Ovaören Köyü'nün 2 kilometre güney batısında yer alan Yassıhöyük ile Topakhöyük'deki kazı çalışmalarında günümüzden binlerce yıl öncesine ait çok sayıda tarihi eserin yanı sıra, önemli kalıntılar ortaya çıkartıldı.

Prof.Dr. Yücel Şenyurt, günümüzden 8 bin öncesine kadar uzanan toplam 50 hektarlık  alanı kapsayan iki yerleşim alanında, 1996 yılındaki yüzey araştırmaları ardından 2007 yılında kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Topakhöyük 'de küçük bir yerleşim alanı oluşturulmasına karşın Yassıhöyük'e Hititlerden başlayarak şehir kimliğine uygun yapılanmaların ortaya çıkartıldığını bildiren Prof.Dr. Şenyurt, şöyle dedi:

"1996'da Ovaören&de yaptığım yüzey araştırma sonunda 2007 yılında kazı çalışmalarına başladık. Gerçekleştirdiğimiz ön çalışmalarda ilk olarak Demirçağ dönemine ait surlara rastladık .1200 metre uzunluğundaki surların Demirçağ'dan başlayıp Hititler dönemini de içine alabilecek düzeyde ve en önemlisi de Hititlerin yaşamlarını sürdüğü kalenin giriş kısımlarının ve sur yapılanmalarının dönemin özelliklerine uygun bir ahenk içerisinde konumlandırıldığını belirledik. Kalenin 7 metrelik taş duvarının hemen ardından Orta Anadolu' bu döneme ait pek de gözlenmeyen 3 metrelik bir yükseltiye ulaşan kerpiç kale duvarı yapısını ortaya çıkardık."

Topakhöyük yerleşiminin bölgenin tarihsel kimliğini Neolitik dönemden bile daha önceki dönemlere ulaştırmasını beklediklerini ifade eden Prof.Dr. Yücel Şenyurt şöyle devam etti:

"İlk kazı başlangıç noktasını da oluşturan Topakhöyük, öyle inanıyoruz ki bizlere Kapadokya tarihinin de yeniden şekillendirilmesinde önemli katkı sağlayacak. Günümüzden 10 bin yıl öncesinde Neolotik Dönem'e kadar uzanan tarihi süreci, Ovaören'de ortaya çıkacak değerlerle birlikte daha da eski tarihlere kadar ineceğine inanıyoruz."

Günümüzde bir köy olmasına karşın Ovaören'in tarihi süreçte bir çok medeniyete ev sahipliği yapması açısından Doğu ile Batı'nın birleştiği orta bir noktada bulunmasıyla jeopolitik bir özelliğinin de bulunduğunu vurgulayan Prof.Dr. Şenyurt, Kapadokya'nın milattan sonra Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetlerinin kültür, sanat ve sosyal yaşam düzeylerini ortaya koyan birikimleri ile ülke turizmi açısından önemli bir destinasyon merkezi olduğunu söyledi. Prof.Dr. Şenyurt, "Yürüttüğümüz kazı çalışmaları ile Kapadokya bölgesinin bir yerleşim noktası konumundaki Ovaören Köyü Demirçağ, Hititler, Tabal Şehir Krallıkları, Pers, Hellenistik dönemlerin önemli kalıntıları ile bezenmiş görüntüsü ile ilk çağların kültürel ve sosyal yaşamının köklü izlerini taşıyan önemli arkeoloji merkezi niteliğinde. İlk Çağa ait eserlerin oldukça canlı bir şekilde ortaya konulduğu bu bölge önemli bir gezi alanı olarak turizme kazandırılacaktır" dedi.

BİTKİ VE HAYVAN ÇEŞİTLİLİĞİ DE İNCELİYOR

Prof.Dr. Yücel Şenyurt, kazılarda bölgenin bitki ve hayvan çeşitliliğinin de belirlenmesine yönelik önemli değerlerin bulunduğunu ifade ederek şöyle konuştu;

"Tarihten önceki kentsel bir alanda ortak yaşam kültürü oluşturan insanların bugünlere taşınan bir çok kullanım araç ve gereçlerini bu kazılarla ortaya çıkardık. Ağırşaktan, kemikten yapılı çekiş, ve iğne gibi kullanım malzemelerine, değişik renk ve motiflerden yararlanılarak yapılan çok sayıda çanak ve çömleklere, bronzdan ve demirden yapılı çok sayıda mızrak ve ok uçlarına ulaştık. Kazı alanlarında çok sayıda hayvan iskeleti ortaya çıkartıldı.Diğer yanda katılaşmış toprak içerisinde çeşitli bitki katmanlarını belirledik. Bunları da önümüzdeki günlerde alanlarında uzman bilim adamları inceleyerek bölgenin bitki çeşitliği ve hayvan çeşitliliği konusunda bize bilgi verecekler."

50 hektarlık alanı içinde 17 si akademisyen toplam 45 çalışan ile devam eden Ovaören kazısının bu yıl ki bölümü 15 Eylül'de tamamlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile devam eden kazılardan elde edilen eserler,gerekli restorasyon çalışmalarının ardından Nevşehir Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'ne sergilenmek üzere teslim ediliyor. - Nevşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kapadokya Ovaören Şenyurt Çağa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title