Haberler

Kantinciler: "Okullarda obezite yok. Çocuk karnını doyuramıyor" -

Türkiye Kantin İşletmecileri ve Esnaf Dernekleri Federasyonu (TKİEDF) tarafından düzenlenen "2. Geleneksel Eğitim Toplantısı" başladı.

Türkiye Kantin İşletmecileri ve Esnaf Dernekleri Federasyonu (TKİEDF) tarafından düzenlenen "2. Geleneksel Eğitim Toplantısı" başladı.

Federasyon başkanı Vahap Osmanoğlu, Antalya IC Hotel Green Palace'da düzenlenen toplantı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, eğitim toplantısı ile kantincilere beden dili ve insan ilişkileri ile ilgili eğitim vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Kantinleri hijyenik ve modern ortamlar haline getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Osmanoğlu, İstanbul'daki kantinlerin Milli Eğitim Bakanlığının çıkardığı standartlara kavuştuğunu dile getirdi.

Osmanoğlu, 2012 yılında çıkan yönetmeliğin geçici 1. maddesiyle okullarda halı saha ve salon açılmasının kısıtlandığını ancak itirazlar sonucu Danıştay tarafından iptal edildiğini anlatarak, "Okullarda halı sahaların olması güzel bir şey. Gündüz saatinde öğrenciye bedava veriliyor, akşam saatinde dışarıdaki kişilere kiralayabiliyorlar. Çocuklar için sağlıklı bir alan oluşuyor. Bu nedenle çıkarılan yönetmeliğe karşı çıktık. Danıştay haklı gördü iptal etti. Şimdi yeni bir düzenleme yapılıyor" dedi.

- "Obezite resmi okullarda yok"

Osmanoğlu, insanların hep okullarda obeziteden bahsettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Resmi okullarda obezite olduğunu zannetmiyorum. Binde birdir. Fazla bir şey yok. Çünkü çocuk karnını doyuramıyor. Bu da var işin içinde. Kimse bunu görmüyor. Özel okullarda obezite var. Doğrudur. Aile zengin, çocuğa istediği harçlığı veriyor. Ayrıca spor yapacak alanları yok. Aslında bu konuyla ilgilenilmesi lazım. Obezite kelimesini gündeme getiren insanlar, 'Bu çocuklar spor yapıyor mu yapmıyor mu' diye bakmıyor. Evde bilgisayarın başına oturup her türlü ürünü yiyor. Evde, okulda spor yok. Tabi ki o insanda obezlik başlar. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığının okullarında kesinlikle obezlik yok. Çünkü ürün olacak paraları yok insanların. Biraz daha bu konuya el atmak lazım."

- Okullarda bazı ürünlerin satılmasının yasaklanması

Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları tarafından yayınlanan bir genelge ile asitli ve gazlı içecekler ile cipslerin okul kantinlerinde satışının yasaklandığını hatırlatan Osmanoğlu, bunun güzel bir şey olduğunu vurguladı.

Buna karşın kantincilerin yasaya tepkisi olduğuna işaret eden Osmanoğlu, şöyle devam etti:

"Öğrenci rahatlıkla çantasına koyup getiriyor veya doğum günlerinde okullara kilolarca meşrubat geliyor. Dışarıdan geleni yasaklayamıyor ama kantinde satılanı yasaklıyor. Bunlar kayıt altında olmanın bedeli. O yüzden bir eşitsizlik var. Defalarca bunu ilgili kurumlara bildirdik. Tedbir alın. Çünkü okul dışındaki yerlere de el atılması gerekir. Kolluk kuvvetleri maalesef bu konuda görevlerini yapmıyor."

Kantincilerin zor durumda olduklarını ifade eden Osmanoğlu, "Her kantinci öğrenci başına kira veriyor. Son zamanlarda bütün kantinciler yemek veriyor. Modern hale geldiler yani. Dışarıda da bu konuya çok saldıranlar var. Rant için koşturuluyor ama artık kantinler eskisi gibi değil. Modern hale geldi. Merdiven altı olayı bitti" diye konuştu.

- Kantinlerde zehirlenme yok

Osmanoğlu, hem esnaf hem de çocuklar için mücadele ettiklerini belirterek, "2005'ten beri oda ve federasyon başkanlığı yapıyorum. Okullarda, kantinlerden dolayı bir zehirlenme yaşanmamıştır ancak aile birliklerinin kendi işlettiği kantinlerde zehirlenme olmuştur" ifadesini kullandı.

Yatılı bölge okullarının gıda ihaleleri yapılırken çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Osmanoğlu, düşük fiyatlar nedeniyle kalitenin düştüğünü, bu nedenle öğrencilerin zehirlenebildiğini söyledi.

Eğitim toplantısı, 31 Ocak Cumartesi günü sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Danıştay İstanbul Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title