Haberler

Kanserli Köyde Nüfus Bin 200'e Düştü

Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı kanserli köy olarak bilinen Tuzköy Mahallesi’nde yaşanan ölümler nedeniyle nüfus bin 200’e kadar düşerken, yaş ortalaması da 52’ye düştü.

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı kanserli köy olarak bilinen Tuzköy Mahallesi'nde yaşanan ölümler nedeniyle nüfus bin 200'e kadar düşerken, yaş ortalaması da 52'ye düştü.

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy Mahallesinde yaşayan vatandaşlar mahallede yaş ortalamasının 52'ye düştüğünü belirterek devletten yardım isterken, Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy ise Tuzköy Mahallesinde nüfusun 3 binlerden bin 200'e düştüğünü ifade etti.

Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy, "Biliyorsunuz Tuzköy'de bin 220 vatandaşımız yaşıyor. 40 yıldır burada bir mücadele var. Hacettepe Üniversitemizin yaptığı bir araştırmada burada halk tabiri ile anladığımız akciğer zarı hastalığı var. ve yaş ortalaması da 52. Köyümüzün bu bölgenin Gülşehir'in en büyük yerleşim yerlerinden biri olurken şuanda dördüncü, beşinci duruma düşmüş. Yani göçten ziyade ölüm oranları var. Biz sürekli Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nde bu işi takip ediyoruz. Ama bir netice alamıyoruz" dedi.

Başkan Arısoy, "Biz belediye olarak burada bu A bölgesinin üzerinin kapanmasına maddi imkanımız el vermez. Yani burada iki metre gibi bir yükseklikte aşağı yukarı 500-600 dekarlık bir alanın üzerinin tamamen kapatılıp yeşillendirilmesi lazım ki halkımızı o şekilde hastalıktan koruyalım. Yalnız Tuzköy halkı risk altında değil aynı zamanda buradan Gülşehir ilçemize bağlı 15 köy yolu geçiyor. Onun içerisinde yolculuk yapan çocuklarımız da bu risk altındalar. Devletimizin acilen buraya el atması lazım. Başında da söylediğim gibi biz belediye olarak bu işleri yapmaya gücümüz el vermiyor. Tuzköy'de ortalama yaş oranı 52 civarlarında seyrediyor. Buranın 3 bin nüfusu varken şu anda bin 220 civarına düştü. İşte bu göçten daha ziyade ölüm oranlarının yüksekliğidir. Burada öyle günler var ki bir günde üç cenazenin defnedildiğine şahit oldum. Bu yerleşim alanı önlem alınmazsa ortadan kalkmış olacak" şeklinde konuştu.

Tuzköy'de yaşayan vatandaşlardan Osman Gülen yaptığı açıklamada bu yerleşim bölgesinin üzerinin biran önce kapatılması gerektiğini söyledi. Gülen, "Köydeki eski yerleşim bölgelerindeki sıkıntı A planın uygulandığı bölgelerdeki evlerin kaldırılması. Üzerinin 2 metre toprakla kapatılması yeşil alan olması. Buna da Gülşehir Belediyesinin gücü yetmiyor. Gücü yetmeyince de işte aynı Suriye gibi bomba yemiş gibi dökük saçık. Burada öğrenciler, çocuklar geziyor. Hani bir A, B plandaki yerleşim bölgesinin üzerine toprak dökülecekti yapmadılar" dedi.

Tuzköy'de yaşayan İsmet Erol ise yakınlarının hepsinin kanserden öldüğünü söyledi. Erol, "Tuzköy'ün son durumu belli. Herkes görüyor. Bizim istediğimiz bu A planının devreye sokulmasıdır. Benim ailemden mesela kimse kalmadı benden başka. Hepsi kanserden öldü. Ben de rahatsızım şimdi. Bunu söylemenin bir anlamı yok. Kimse buraya el atmıyor" şeklinde konuştu. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Vahdi Arısoy Nevşehir Gülşehir Tuzköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title