Haberler

Kanserli Hayvanların Sahiplerine Psikolojik Destek

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi'nde hayata geçirilen bir proje kapsamında fakülteye bağlı hayvan hastanesinde kanser nedeniyle kemoterapi gören hayvanların sahiplerine veteriner öğrencileri tarafından psikolojik destek verilecek.

CEM ŞAN - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi'nde hayata geçirilen bir proje kapsamında fakülteye bağlı hayvan hastanesinde kanser nedeniyle kemoterapi gören hayvanların sahiplerine veteriner öğrencileri tarafından psikolojik destek verilecek.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda hayvanlarda kanser vakalarının hızla arttığını belirtti.

Kanser olan hayvanların fakülteye bağlı hayvan hastanesine getirildiğini dile getiren Yıldız, hayvanların tedavi sürecinde sahiplerinin zor bir dönem geçirdiğini anlattı.

Hayvanların sahipleri üzerinde oluşan bu olumsuz ve negatif etkileri kaldırmak amacıyla bir projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Yıldız, uygulamayla hayvan sahiplerine psikolojik destek sağlayacaklarını söyledi.

Yıldız, aynı zamanda hayvanlarla sahipleri arasındaki ilişkiyi artırmayı da hedeflediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmamızda psikolojik desteği, veteriner fakültesi öğrencileri verecek. Öğrencilerimiz bu konuda eğitim alıyorlar. Bu çalışmaya öğrencilerimizi katarak kemoterapi alan hayvan sahiplerinin yaşamış olduğu sıkıntıları gidermeyi, kaygı ve üzüntülerini azaltmayı ve onları rahatlatmayı amaçladık. Uygulama için hayvan hastanesinde özel bir oda tahsis ettik. Öğrencilerimiz hayvan tedavi edilirken sahibinin yalnızlığını paylaşarak, onların kaygılarını en düşük seviyeye çekmeye çalışacaklar. Uygulamada görev alan öğrencilerimiz, uzman psikologlardan iletişim eğitimi alıyorlar. Bu proje Türkiye'de ilk kez fakültemizde gerçekleşiyor."

Yıldız, hayvan hastanesine gelen kişilerin sadece hayvanlarını tedavi etmediklerini belirterek, "Aynı zamanda hayvanların hastalığından hayvan sahipleri de olumsuz etkilendiği için onların da kaygılarını minimize etmeyi hedefliyoruz. Onları rahatlatmaya çalışıyoruz. Bu çalışmanın diğer veteriner fakültelerine örnek olacağı kanısındayız. Bu projemiz ilk etapta sadece kemoterapi gören hayvanların sahipleri için geçerli. Biz bunu kısa sürede daha da genişletip diğer hasta hayvan sahiplerine de uygulamayı düşünüyoruz" dedi.

"Hasta sahiplerine duygusal destek vermek açısından son derece önemli"

UÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve İnsan Hayvan Etkileşimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Türel Özkul da bu uygulamayla "İnsan-Hayvan Etkileşimi ve Hayvan Destekli Terapiler" dersi kapsamında öğrencilerin hasta yakınlarıyla pozitif etkileşim kurmasını sağlamayı amaçladıklarını aktardı.

Veteriner hekimliği mesleğinde, hasta sahibinin teşhis ve tedavi sürecinin çok önemli bir paydaşı olduğuna değinen Özkul, "Bu çalışmada önce öğrencilerimizi uzman psikologlarla belli bir eğitime alıyoruz. Öğrencilerimiz bu eğitimlerde iletişimle ilgili beceriler kazanıyorlar. Empati kurmayı öğreniyorlar" diye konuştu.

Hayvanın kemoterapi gördüğü sırada hayvan sahibi ile öğrencilerin tahsis edilen özel odada bir araya geldiğini dile getiren Özkul, şunları kaydetti:

"Hayvan sahiplerinin rahatlamalarını sağlıyoruz. Bu, hem bizim dersimizin uygulamaya aktarılması açısından hem de hasta sahiplerine duygusal destek vermek açısından son derece önemli. Yurt dışında bu uygulamaya benzer örnekler var. Hatta veteriner fakültesi öğrencilerinin hasta sahipleriyle nitelikli iletişimini sağlamayı amaçlayan, eğitim sürecine tiyatro sanatçıların da katıldığı detaylı çalışmalar mevcut. Bizimki burada bir başlangıç. Bu çalışmayı sadece kanser hastalarının sahiplerine yönelik değil tüm hasta sahiplerine yaymayı planlıyoruz."

Üniversite öğrencilerine empati eğitimi

UÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalında görevli Uzman Psikolog Şengül Öztürk de Veteriner Fakültesi öğrencilerinin meslekleri gereği hayvan sahipleriyle iletişimde bulunmak durumunda olduklarını söyledi.

Bu çalışmada görev alacak üniversite öğrencilerine, "iletişimi en iyi şekilde kurmak, sürdürmek ve empati kurabilmek" gibi konularda eğitim verdiğini dile getiren Öztürk, "Eğitimin içeriğinde temel iletişimle alakalı konular var. İletişimi oluşturan unsurları ele alacağımız, karşı tarafı daha iyi anlayabilmeyi ve empati kurabilmeyi kolaylaştırıcı bir eğitim tasarladık. Hasta yakınıyla iletişimi ele alacağımız interaktif bir eğitim olacak. Temel eğitimin ardından öğrencilere uygulama aşamasında destek vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Uludağ Üniversitesi Hüseyin Yıldız Şengül Öztürk Türel Özkul Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title