Haberler

Kansere Neden Olan En Önemli 7 Etken

Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) kansere neden olan 7 önemli etkeni açıkladı. Heidelberg'teki merkezdeki uzmanlar, kansere yakalanma riskinin fazla veya az olmasının kişisel yaşam biçimine çok bağlı olduğunu savunuyorlar. Uzmanlara göre, her iki kanser türünden biri yaşam biçimine göre engellenebiliyor.

İrsi kanser riski:

Bazı kanser türleri genetik katılımla çok yakından bağlıdır. Özellikle göğüs, yumurtalık ve bağırsak kanseri türleri muayenelerinde bu bağ göz önüne alınmalıdır. Bazı genlerde, bir tümorun gelişmesi yüzde 80, bu rizikoya bağlıdır. Genetik katılımlar kanser riskini artırmaktadır. Göğüs kanseri olanlarda en fazla yüzde 10 ve bağırsak kanseri olanlarda ise yüzde 5 olarak ailesel katılımının etkisi saptanmıştı.

Sigara içmekle artan kanser riski:

Sigara içmek en önemli önlenebilir kanser rizikosudur. Sigaradan vazgeçen, kanser riskini çok fazla azaltabilir. Tabii, yanındaki pasif içiciler için de riziko azalır. Tütün tüketimi, sadece akciğer kanserine yakalanma riskini değil, ağız, boğaz, gırtlak ve yemek borusu, mide, bağırsak, pankreas, rahim ağzı veya mesane kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini artırmaktadır.

Alkolle artan kanser riski:

Düzenli olarak alkol kullananlar, sadece karaciğer kanserine yakalanma riskiyle kalmamaktadırlar. Risk, sindirim sisteminde oluşabilecek tüm tümör türlerinde, hatta kadınlarda göğüs kanserinde daha yüksektir. Burada, alkolün vücuttan atılması esnasında oluşan değişik maddelerin burada rol aldığı tahmin edilmektedir. Doğal olarak alınan alkol miktarı ile birlikte kanser rizikosu artmaktadır. Burada içilen bira mı, şarap mı veya diğer alkollü içecekler mi fark etmiyor.

Aşırı kiloyla artan kanser riski

Aşırı kilolu olmak sigara içmekten sonra gelen ikinci büyük önlenebilir kansere yakalanma riskidir. Bağırsak ve göğüs kanseri gibi bazı kanser türlerinde tümorların oluşmasında büyük bir etkendir. Aşırı kiloluların vucütlarını ürettikleri fazla insülin ve yağ tabakalarında üretilen leptin kanser hücrelerini beslemektedir.

Kanser riski kırmızı et:

Kanser rizikosunu araştıran uzmanlar bugün bazı besin maddelerinin tümörlerin oluşmasındaki etkisi konusunu artık pek önemsemiyorlar. Burada tek istisna kırmız et. Aşırı miktarda kuzu, dana eti veya sucuk yiyenlerin bağırsak ve mide kanserine yakalanma rizikoları daha fazla. Bunun, kanatlı et ve balıkta niye böyle olmadığı konusu henüz tam açıklığa kavuşmadı.

Kanser riski UV ışınları

Güneş ışınlarının cilt kanserine neden olabileceğini artık insanların çoğu tarafından bilinmektedir. Bu durum solaryum stüdyolarındaki UV ışınları için de geçerlidir. Güneş ışınının veya suni ışınların göz kanserine neden olduğu pek bilinmemektedir. UV ışınlarının genetik yapıya zarar verdikleri konusu artık kanıtlanmıştır. Aşırı UV ışınları genetik yapı üzerinde, kalıcı hasarlar meydana getirmektedir. Hasar gören hücreler yok olmayınca, cilt kanserine neden olmaktadırlar.

Kanser riski stres:

Zaman baskısı altında kalınca geçici olarak stres yaşanabilir. Bu tehlikeli, hatta kansere yakalanma rizikosunu artıran bir faktör hiç değildir. Fakat, sürekli olarak psikolojik baskı altında stres yaşnırsa durum değişir. Sürekli stres hormonu salgılayan bir kişinin bağışıklılık sistemi çöker. O zaman sadece virüsler ve bakteriler kolayca hareket etmezler, kanser hücreleri de aynı şekilde kolayca oluşur.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title