Haberler

Kansere Karşı Beyaz Çaydan Elde Edilecek Gıda Takviyesi Japonya'da Üretilecek

ÇAYKUR'un ürettiği beyaz çayın Japonya'da incelenmesi sırasında bulunan ve 'JP53' kod adı verilen etken maddeden kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için oluşturulan gıda takviyesi Japonya'da üretilecek.

ÇAYKUR'un ürettiği beyaz çayın Japonya'da incelenmesi sırasında bulunan ve 'JP53' kod adı verilen etken maddeden kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için oluşturulan gıda takviyesi Japonya'da üretilecek. Japonya'da protokol imzalandığını açıklayan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, halen pilot üretimi yapılan kanser tedavisine destek ürününün önümüzdeki aylar içerisinde piyasaya sunulacağını söyledi.

Çaykur tarafından 3 yıl önce üretilen doğal ve organik beyaz çayın insan sağlığı açısından faydalarının araştırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle bir proje hazırlandı. Beyaz çay numuneleri, proje kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan ve saygın ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Dr. Ozan Fidan'ın da içerisinde yer aldığı araştırma - geliştirme ekibi, Türkiye'de üretilen beyaz çayla ilgili olarak laboratuvar ortamında uzun süreli deneysel çalışma yürüttü.

JP53 ADI VERİLEN ETKEN MADDE BULUNDU

Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'nde laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldı. Bu çalışmada, beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak 'JP53' kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiği tespit edildi. Yapılan çalışmada, JP53 kodlu maddenin sağlıklı insan hücrelerine zarar vermediği ve sadece kanserli hücreleri yok ettiği, içerdiği antioksidan yapıdan dolayı da DNA hasarının onarılmasını sağladığı belirlendi. Tokyo Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'nde, beyaz çaydan elde edilen ve kanser hücrelerini yok eden madde ile ilgili 13 sayfalık rapor hazırlandı. Raporun ardından 2 yıl süren bilimsel deney ve çalışmalar sonucu ilk aşamada kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için gıda takviyesi ürünü üretildi.

JAPONYA'DA PROTOKOL İMZALANDI, SERİ ÜRETİM BAŞLIYOR

Kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için üretilen gıda takviyesi ürünün Japonya'da seri üretimine geçilmesi için protokol imzalandı. Bu kapsamda Japonya'ya giden Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Tokiwa İlaç firması CEO'su Jin Tatsuzaki ve Catalent firması ile kapsül üretimi için protokol imzaladı. İkinci aşamada ise beyaz çaydan kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılacak ilaç üretimine geçilecek.

SÜTLÜOĞLU: İLAÇ JAPONYA'DA RUHSATLANDIRILACAK

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türk beyaz çayı üzerinde 2 yıldır sürdürülen araştırmalar sonucu kanserli hücreleri yok eden etken maddeye rastlandığını belirterek, ilk aşamada gıda takviyesi üretiminde sona gelindiğini açıkladı. Sütlüoğlu, "Gıda takviyesi ürünün ilk aşamada yarı ilaç özelliklerinde kanser hastalığının tedavisine destek ürün olarak piyasaya sunulacak. Ürün piyasaya çıktıktan sonra klinik çalışmaları devam edecek. Bu çalışma sonucunda Türk beyaz çayından kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılacak ilaç Japonya'da ruhsatlandırılacak "dedi.

KİLOSU 4 BİN 500 LİRA

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında 3 yıl önce beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur, tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizlerini toplayan üreticilerden kilosunu 450 liradan satın aldı. 3 yılda toplam 1350 kilogram üretilebilen beyaz çayın 20 gramı 80 liradan, kilogramı ise 4 bin 500 liradan satılıyor. Dünyada kilosu bin dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanı sıra insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor.

- Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İmdat Sütlüoğlu Japonya Çaykur Tokyo Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title