Haberler

'Kansere Bıçak Vurulursa Azar' Düşüncesi Gerçek Dışıdır

Güncelleme:

Op. Dr. Baran Kul, 'kansere bıçak vurulursa azar' gibi yanlış düşünceler nedeniyle deri kanserleri hastalığının ihmal edildiğini söyledi.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Kliniği Op. Dr. Baran Kul, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan 'kansere bıçak vurulmaz', 'kanser ameliyat edilirse yayılır', 'kansere bıçak vurulursa azar' gibi yanlış düşünceler nedeniyle deri kanserleri hastalığının ihmal edildiğini söyledi.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Kliniği Op. Dr. Baran Kul, "halk arasında 'kansere bıçak vurulursa azar' düşüncesi gibi yanlış düşünceler hastayı ileriye dönük telafisi olanaksız durumlara düşürebilir' dedi.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Kliniği Op. Dr. Baran Kul, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan 'kansere bıçak vurulmaz', 'kanser ameliyat edilirse yayılır', 'kansere bıçak vurulursa azar' gibi yanlış düşünceler nedeniyle deri kanserleri ihmal edildiğini belirterek, "hekimlerin tüm uyarılarına rağmen kanserlerin tedavisinden kaçınılması durumu yaşanmakta ve maalesef ki bu durum sonucunda kanser büyüyüp yayılarak tedavisi çok zor aşamalara gelmektedir" dedi.

Deri kanserleri günümüzde en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Dr. Baran Kul,"Son yıllarda ozon tabakasında ki incelme ile beraber korunmasız güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma, deri kanserlerinin görülme sıklığını Arttırmaktadır. Özellikle tarım ve hayvancılığın yaygın meslek olması sebebiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde deri kanserleri sıklığı ortalamanın üzerindedir. Bunun yanında açık renkli ve çilli deriler, açık renkli saç ve renkli göze sahip olanlar, fazla miktarda beni bulunan insanlar, ailelerinde deri kanseri olan insanlar, güneşte yandıkları zaman derisindeki yanıkları ciddi kızarıklık ve su toplamayla seyreden insanlar, açık alanda çok fazla güneş ışınları ve rüzgara maruz kalan insanlar,daha evvel tedavi amacıyla radyasyon alan insanlar deri kanserleri açısından riskli gruptadır. Bu risk grubunda ki kişiler şüpheli gördükleri ben ve yaralarını özellikle plastik cerrahi ya da cilt hastalıkları uzmanlarına göstermek suretiyle muayene olmalılardır" diye konuştu

Bazal hücreli kanser tedavisinde küretaj, kriyoterapi, radyasyon tedavisi, krem tedavileri gibi çeşitli cerrahi dışı tedavi seçeneklerinin bulunmasına rağmen kötü huylu olmaları nedeniyle malign melanom ve SCC gibi kanserlerde cerrahi tedavi, yani ameliyatla alınmaları asıl tedavi olduğunu vurgulayan Dr. Baran Kul,"Bu kanser şüphesi olan hastalar toplumda ki 'kansere bıçak vurulursa azar' gibi hurafelere kesinlikle itimat etmeden doktorunun uygun gördüğü tedaviyi zaman geçirmeden yaptırmalılardır. Unutulmamalıdır ki, kanser şüphesi olan yara ve benler tedavisiz bırakılırsa daha da büyüyerek vücuda yayılabilir ve tedavide geç kalınarak hayatı tehdit eden duruma yol açabilir' şeklinde konuştu.

BİR AN ÖNCE TEDAVİ OLUNMALI

Baran Kul "Son söz olarak şunu söylemek gerekir 'kanser tedavisi yapılmaz ise azar' fikri, bilimsellikten uzak, tamamen gerçek dışı ifadedir. O nedenle vatandaşlarımızın, kesinlikle geç kalmadan tedavilerini bir an önce yaptırmaları elzemdir" dedi.

Kaynak: Temsilci / Sağlık

Diyarbakır Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title