Haberler

Kanser Haftası

Bolu İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, "21. yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçek." dedi.

Bolu İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, "21. yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçek." dedi.

Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalık olduğunu söyledi.

Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kanserin kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Arık, "21. yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçek. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmekte" dedi.

Arık, kansere neden olan faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, obezite, alkol ve enfeksiyonların ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulduğunu dile getiren Arık, "Ücretsiz kanser tarama programları ile erken teşhis ve tedavi imkanı sağlanmakta. Erken tanı konulan kanserlerin tedavilerinin kolaylaşacağı, kişilerin yaşam sürelerinin ve kalitelerinin artacağı bilinmeli. Kanser Taramaları; Kanser Erken Tanı, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimlikleri aracılığıyla sürdürülmekte" diye konuştu.

Farkındayız kanserden korunuyoruz sloganı ile hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Arık, meme kanseri tarama programının 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri tarama programının 30-65 yaş ve bağırsak kanseri tarama programlarının 50-70 yaşta yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Sağlık

Bolu Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title