Haberler

Kanolaya Destek Artınca Ayçiçeği Rağbet Görmedi

Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Dr. Cemal Polat, bu yıl kanolaya verilen desteğin fazla olmasının yağlık ayçiçeği üretimini azalttığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 yılı Tarım ve Hayvancılık Üretim Desteklemeleri kapsamında yağlık ayçiçeğinin kilogramına 30 kuruş, kanolanın kilogramına ise 40 kuruş destek verileceğini açıkladı. Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Başkanı Dr. Cemal Polat, kanolaya verilen destekle birlikte ayçiçeği ekimlerinin azaldığını söyledi.

Polat, kanolaya verilen desteğin uygulanan politikalardan dolayı yüksek olduğunu ileri sürerek, "Kanola bitkisi yağ bitkisi olup dünyada üretimiz daha çok bio dizel üretimi için teşvik edilen fakat son yıllarda ülkemizde daha çok insan gıdası olarak değerlendirilmesi yapılmaktadır. Marmara ve Trakya bölgesi gibi her yerde yetişebilen bir ayçiçeğini yemeklik yağ kalitesi bakımından toprağa ve çevreye olumsuz etkisi az olması nedeniyle yani ekim sırasında daha fazla ilaç kullanılmaması nedeniyle daha çok teşvik edilmesi gerekiyordu. Ama maalesef bu uygulanan politikalar neticesinde yağlık ayçiçeği ekimleri her geçen gün azalıyor" dedi.

"YETERİ DÜZEYDE AYÇİÇEĞİ ÇIKMADI"

Trakya Bölgesi'nde bu yıl yeterli düzeyde ayçiçeği çıkmadığını dile getiren Polat, "Bugün üreticinin kanolayı tercih etmesi iki nedenden kaynaklanıyor. İlki bunlar ekim esnasında toprak kaba aldığı zaman özellikle çevre koşullarına karşı adaptasyon daha iyi oluyor. İkincisi ise kanolanın dekara verimi daha fazla olduğu için üretici kazandığı paraya bakıyor. Çiftçi kazandığı kara bakar. Bu nedenle kanolaya destek daha fazla olduğu için ayçiçek yağı üretiminden vazgeçiyor. O yüzden çiftçi ne yapıyor daha çok para kazandığı yere yöneliyor. Çünkü devlet kanolanın kilosuna 40 kuruş destek verirken, yağlık ayçiçeği kilosuna ise 30 kuruş destek veriyor. Bu yüzden çiftçi destek hangisinden daha fazla ise ona yöneliyor. Çiftçiye desteğin kanoladan daha fazla verildiği için bu sene Tekirdağ yağlı ayçiçek yağından istenilen verimi alamadı. Bu sene yeteri düzeyde yağlı ayçiçeği çıkmadı maalesef. Şu anda Tekirdağ'da 250 bin ve 300 bin dekar kanola ekimi var. Bu 300 bin dekar normalde ayçiçek yağı alanı olması lazımken bu kanolaya geçti. Yani her geçen yıl ay çiçek yağı ekimi azalıyor" diye konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziraat Mühendisleri Odası Trakya Bölgesi Cemal Polat Tekirdağ Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title