Haberler

Kandıra Hindisi Almaya Gelenler Eli Boş Dönüyor

Güncelleme:

Hindinin en fazla yetiştirildiği merkezlerden biri olan Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde, yılbaşına bir hafta kala neredeyse satılacak hindi kalmadı.

Hindinin en fazla yetiştirildiği merkezlerden biri olan Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde, yılbaşına bir hafta kala neredeyse satılacak hindi kalmadı.

Yetiştiriciler, AVM'ler, marketler ve restoranların daha önceden hindilerin parasını ödediklerini belirterek, yitiştirdikleri hindileri yılbaşı öncesi teslim edeceklerini söyledi. Hindi almaya gelenlerin ise alamadan döndükleri belirtildi.

Orijinal adı 'Amerikan Bronzu' olan ve ilk olarak Tarım Bakanlığı'nın kurduğu çiftlikte hindi palazı üretip, ilçe sakinleri ile köylüleri teşvik etmesi nedeniyle Kandıra Hindisi olarak anılan siyah hindiler, tamamen doğal ortamda yetiştiriliyor. Doğal yemler verilen Kandıra hindileri, kümeslerde ve suni yemlerle beslenenlere oranla daha lezzetli olduğundan, palaz halindeyken büyük işletmeler tarafından yetiştiricilerden satın alınıyor.

Bundan 15 yıl öncesine kadar faaliyette olan Tarım Bakanlığı'na ait hindi palazı üretme istasyonu kapandıktan sonra Kandıra'da hindi üretimi de yüzde 70 oranında azaldı. Dişileri 6, erkekleri ile 9-10 kiloya kadar ulaşabilen Kandıra hindisinin tanesi bugünlerde ortalama 100- 150 lira arasında satılıyor.

Kandıralı hindi üreticilerinden Cavit Turan yılbaşına bir hafta kala elinde hindi kalmadığını belirterek, "Daha önceden paralarını ödeyenlerin dışında elimizde kalanları da sattık. Hepsi sahipli ve işaretli. Şu anda çiftliğimizde gezinen hindiler arasında satılık hiç kalmadı. Buradaki hindiler tamamen doğal besleniyorlar ve kesinlikle suni yem kullanmıyoruz. Doğal beslenen hindi tüylerinin altları sarı renktir. Suni yemle beslenen hindinin eti beyaz olur" dedi.

Bazı kişilerin ise Kandıra'ya diğer bölgelerden siyah hindi getirip Kandıra hindisi diye sattıkları da öne sürüldü.

'HİNDİ KESİLDİKTEN SONRA DİNLENDİRİN'

Bu arada Kandıra'da yıllardır buraya gelen misafirler yanı sıra sipariş üzerine de hindi dolması yapan Mavi Köşe Lokantası'nın aşçıbaşısı Tacettin Özer, Kandıra hindisinin lezzetli olabilmesi için tekniğini de anlattı. Hindi kesildikten sonra en az bir, en çok üç gün bekletilmesi gerektiğini, hindi dolması için de içi hazırlanırken ciğerlerinin de iç pilavına katıldığını belirtti. Hindi'nin doldurulmadan önce de mutlaka biraz haşlanması gerektiğini, daha sonra fırına verilmesi gerektiğini ifade eden Tacettin Özer, haşlama da yapılsa, fırına da verilse hindinin kesildikten sonra mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kandıra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title