Haberler

Kanatlı İhracatı Sektör Toplantısı' Afyonkarahisar'da Yapıldı

AFYONKARAHİSAR (İHA) – Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin 17 milyar 400 milyon yumurta üretimiyle dünya sıralamasında 10. sırada yer aldığını belirterek, “Afyonkarahisar’ın Ege yumurta ihracatındaki payı yüzde 59 oranında.

AFYONKARAHİSAR (İHA) – Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'nin 17 milyar 400 milyon yumurta üretimiyle dünya sıralamasında 10. sırada yer aldığını belirterek, "Afyonkarahisar'ın Ege yumurta ihracatındaki payı yüzde 59 oranında. Bu da Ege Bölgesi'nde ve Afyon'da yumurta sektörünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen 'Kanatlı İhracatı Sektör Toplantısı', Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve Yönetim Kurulu üyeleri, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Özlem Katırcıoğlu, firma yetkilileri ve misafirler katıldı. Toplantıyı yöneten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Şube Müdürü Tahir Kanlıkuyu, ihracat ve ithalat üzerine katılımcılara bilgiler verileceğini, sektörün genel değerlendirmesi ve Türkiye'deki durumu hakkında bilgiler aktarılacağını söyledi.

Toplantıda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, su ürünleri ve hayvansal mamulleri olarak 2023 yılı hedeflerinin 3.5 milyar dolar olduğunu ve bu seneyi 1 milyar 9 yüz 95 milyon ihracat rakamıyla kapattıklarını kaydetti. Yaklaşık 2 milyar doların 1 milyarının kanatlı sektöründen geldiğini ifade eden Kızıltan, "Bu kanatlı sektördeki ihracat payının 118 milyon doları Afyonkarahisar'dan gelmiştir. Yani yumurtanın yüzde 25-30 civarındaki payı tek bir kentimizden, Afyonkarahisar'dan geldi. Ege Bölgesi'nde su ürünleri ihracat payı, yüzde 5.5 şeklindedir. Ege ihracatçıları olarak toplam 12 milyar dolar ihracatımız var. Afyonkarahisar'ın da bu sene itibariyle ihracattaki payı yüzde 16 şeklinde. Fakat Ege yumurta ihracatındaki payı yüzde 59 oranında. Yani Ege'deki yumurta ihracatının yüzde 59'u Afyon'dan yapılıyor. Bu da Ege Bölgesi'nde ve Afyon'da yumurta sektörünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

"ANLADIK Kİ FUARLARA KATILMAK YETMİYOR"

Ege İhracatçı Birlikleri Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir ise, Kanatlı Tanıtım Grubu'nun 2011 yılında kurulduğunu ve amacının Türkiye'de kanatlı sektöründe üretilen ürünlerin dünya perspektifinde ulaşabileceği en son noktalara doğru tanıtım, doğru iletişimle gelinebilecek seviyeleri göstermek olduğunu söyledi. Kanatlı Tanıtım Grubu'nun faaliyetlerine değinen Aydemir, "2012 yılından itibaren sektörel fuarlara katıldık. Fakat daha sonra anladık ki fuarlara katılmak yetmiyor. Fuarlara farklı bir vizyonla katılmak gerekiyor, farklı bir misyonla katılmak gerekiyor ve 2013 yılında bu yapımızı değiştirdik. Hem fuarlara katıldık, hem alım heyetleri düzenledik ve geçtiğimiz yıl içerisinde 5 adet alım heyetleri getirdik" şeklinde konuştu.

"İNSANLAR YANLIŞ BİLGİLENDİRMEDEN DOLAYI PİLİÇ ETİ TÜKETİMİNE ARA VERDİ"

Sektörün önemli isimlerinden olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Keskin Keskinoğlu, sağlıklı gıda üretmenin ve tüketmenin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler verdi. Son dönemlerde piliç etiyle ilgili yanlış bilgilendirmeler olduğunu iddia eden Keskinoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle İstanbul, Ankara İzmir gibi büyükşehirlerimizde insanlar yanlış bilgilendirmeden dolayı piliç eti tüketimine ara verdi. Bir zamanlar bu yumurtada vardı. Tüketim çok düşmüştü. Şu anda maalesef aynı sıkıntı piliç etiyle ilgili ortaya çıkmıştır. Bu konuyla ilgili şuanda Ege İhracatçılar Birliği ile bir çalışma başlatıldı. Birlik, 'sagliklibilgi.org' adında bir site kurdu ve Türkiye genelindeki ve dünya genelindeki önemli profesör hocaların bu konularla ilgili sorulara yanıtlar verildiği şekilde yayınlar yapılıyor. Burada en çok 'Piliç etinde antibiyotik kullanılıyor mu?' sorusu soruluyor. Büyütme amaçlı antibiyotik kullanımı ülkemizde yasaklandı. Fakat hayvan yetişme süresinde eğer hayvan hasta olursa veteriner hekim gözetiminde antibiyotik veriliyor. Kesimden 10 gün önce de bu kullanım kaldırılıyor. Daha sonra kesimden 72 saat önce de veteriner hayvanın karnesini inceleyerek, daha sonra uygun şekillerde kesim yapılıyor. Böylelikle kimsenin sofrasına piliç etiyle antibiyotik gelmesi mümkün değil."

Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası kanatlı ürünlerde ilk 5'e giren firmalara plaket takdim edildi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Keskinoğlu Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title