Haberler

Kanatlı Eti İhracatı, Yüzde 21,2 Arttı

BESD BİR Yönetim Kurulu Başkanı Koca; "2013 yılında toplam ihracat yerinde sayarken, kanatlı eti ihracatı yüzde 21,2 arttı" "2012'de 326 bin ton olan ihracat, 396 bin tona ulaşarak 656 milyon dolar döviz girdisi sağlandı"

ZAFER GÖDER - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, geçen yıl ülke ihracatının yerinde saydığını belirterek, "Kanatlı eti ihracatı ise yüzde 21,2 arttı. 2012'de 326 bin ton olan ihracat, 396 bin tona ulaşarak 656 milyon dolar döviz girdisi sağlandı" dedi.

Koca, AA muhabirine, beyaz etin en fazla Irak'a ihraç edildiğini, bu ülkeyi Suriye, Libya ve Gürcistan'ın izlediğini anlattı.

Türkiye'de piliç eti üretiminin 2013 yılında 1,7 milyon tonun üzerine çıktığını dile getiren Koca, "İhracatımızın 42 bin tonu tavuk ayağı, 24 bin tonu ise işlenmiş kanatlı ürünleridir. İhracat artışına bağlı az miktarda da olsa kişi başı tüketimde bir miktar gerileme söz konusu oldu. 2013 yılında toplam ihracat yerinde sayarken, kanatlı eti ihracatı yüzde 21,2 arttı. 2012'de 326 bin ton olan ihracat, 396 bin tona ulaşarak 656 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Bu gerileme 2014 yılında giderilecektir" şeklinde konuştu.

Koca, kırmızı et fiyatlarının düşmesi ve canlı hayvan ithal edilmesinin beyaz et fiyatlarını olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, sektör temsilcilerinin ithal kırmızı ete karşı olduğunu söyledi.

"Bu yıl yem fiyatları, enflasyonun çok üzerinde artış gösterdi"

Beyaz et üretimiyle ilgili bazı kişilerin bilgi kirliliğine neden olduğunu ileri süren Koca, bu nedenle tüketicilerin beyaz etten uzak durduğunu kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Sağlık Bakanlığının tarafsız bilim kurulu oluşturarak, spekülasyonların önüne geçmesi gerektiğini vurgulayan Koca, "Bu yıl yem fiyatları, enflasyonun çok üzerinde artış gösterdi. Bu, kontrolümüzde değil. Dünyadaki trendle de alakalı. 'Ham madde fiyatları düşürülsün, yem daha karlı hale getirilsin' diyemiyoruz. Bu, bir sorun ama enerjiyle ilgili tedbir mutlaka alınabilir. Üretici kümeslere enerjiyi eskiden daha indirimli alırken, şimdi normal sanayinin üstünde para öder duruma geldi. Bunlar dikkate alınarak düzeltilebilir" ifadesini kullandı.

"Geçtiğimiz yıl sektörün önde gelen firmalarından birisi üretime ara vermek zorunda kaldı" diyen Koca, şunları vurguladı:

"Bu süreç devam edecek olursa bir sürü firma buna eklenebilir. Umudum, 2014 yılında inşallah bu sürecin devam etmeyeceği. 2013'te ihracat rakamlarında hedeflerimizi yakaladık hatta geçtik. Orada çok sorunumuz olmuyor ama iç pazardaki fiyatlar zararına ise ihracat da zararına. Böyle dönemlerde ihracatın çok yükselmesi belki piyasanın daha da kötüleşmesini engelliyor ama 'çok ihracat yaptık' demek övünecek bir şey değil çünkü çok ihracat, 'çok zarar yaptık' anlamına geliyor.

Suudi Arabistan hala çözemediğimiz, mal yollayamadığımız bir pazar çünkü onun isteğine göre üretim yapmak güç. Çok küçük, 900 ile bin 100 gram ağırlığında hayvanlar istiyor. Bu hayvanın maliyeti çok yüksektir. O yüzden o pazara halen girmiş değiliz. Onların da normal piliç alabilmesi için çaba gösteriyoruz. AB'yi hala aşamadık. AB'deki süreç uzayıp gidiyor. 2014 yılında inşallah AB'yi aşarız. Bizim, sektör olarak AB'ye uyumda ve AB'ye satışta çok fazla sıkıntımız yok ama AB, köy hayvanlarındaki hastalıklardan ötürü Türkiye'den halen mal alımını açmıyor.

Ülkemizdeki hayvansal ürün tüketimindeki açığı kapatmaya talibiz. Modern ve hijyenik tesislerimizle tüketicilere sağlıklı ve kaliteli ürün sunmaya devam edeceğiz." - Bolu

Kaynak: AA / Ekonomi

Sait Koca Türkiye Suriye Irak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title