Haberler

Kanaat Önderlerinden Yaban Hayatını Koruma Mesajı

Tunceli Üniversitesi Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kadir Bulut, Alevi dedesi Muzaffer Yazar ve Tunceli Hacı Bektaş ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demir, Pülümür ve Munzur vadilerinde yaşayan dağ keçileri, geyikler ve diğer yaban hayvanlarının.

HAYDAR TOPRAKÇI - Tunceli Üniversitesi Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kadir Bulut, Alevi dedesi Muzaffer Yazar ve Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demir, Pülümür ve Munzur vadilerinde yaşayan dağ keçileri, geyikler ve diğer yaban hayvanlarının korunması için herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Yöredeki kaçak avlanmalara tepki gösteren kanaat önderlerinden Kadir Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inançları gereği, doğadaki her canlıyı kutsal kabul ettiklerini belirterek, "Eskiden dağ keçilerini yaşlılarımız gördüğü zaman niyaz ederlerdi, çıralarını yakarlardı ve dua ederlerdi" dedi.

"Hazreti Hızır, doğada zorda kalan bütün canlıların varlığına koşan bir nebidir, Cenab-ı Hakk'ın bir velisidir" diyen Bulut, dağ keçilerinin, doğada zorda kalanları Hazreti Hızır'a götürdüğüne ve Hazreti Hızır'ın dağ keçileriyle insanların yardımına koştuğuna dair rivayetlerin olduğunu söyledi.

Dağ keçileri başta olmak üzere yabani hayvanların ve kuşların inançları gereği korunması gerektiğini vurgulayan Bulut, inançlarına göre, bu hayvanların ürkütülmesinin bile çirkin bir davranış sayıldığını belirterek, "Dağ keçisi, turna, ceylan, kırmızı benekli alabalık olsun, bunların hepsi inanç hayatımızda çok önemli yere sahiptir, bunlar bir semboldür. İnanç da din de zaten semboller üzerine kuruludur. Eğer siz simgeyi yok ederseniz burada inancı da yok edersiniz" diye konuştu.

Dağ keçilerinin ve diğer canlıların incitilmesinin, vurulmasının, Hazreti Hızır'ın incitilmesi anlamına geldiğine inandıklarını belirten Bulut, kanaat önderleri olarak bölgede cemlerde, diğer ibadetlerde ve cenazelerde insanlara "Canlar ne olursa olsun canı inciten bizden değildir" mesajını verdiklerini söyledi.

Yörede son dönemde dağ keçileri başta olmak üzere yaban hayvanlarının avlanmasının üzücü olduğunu dile getiren Bulut, merkez olarak toplumun bu konudaki duyarlılığını belirlemek için araştırmalar ve görüşmeler yaptıklarını söyledi. Vatandaşların, kaçak avlanmalara tepkili olduğunu belirten Bulut, "Cemevimiz olarak, seyitlerimizle, ocakzadelerimizle toplanarak toplumun bu tepkisine bir nebze rehber olmaya çalıştık" şeklinde konuştu.

Bulut, herkesi yaban hayatının korunması konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Alevi dedesi Muzaffer Yazar ise "Her canlının yaşama hakkı var. Dolayısıyla doğada bulunan canlıların vurulmasına karşıyız" dedi.

Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demir de "Geyikleri, dağ keçilerini vurursanız, Munzur'un alabalıklarını yok ederseniz ne Munzur bir şeye yarar ne de dağ, ovamız bir şeye yarar. Bunlar hep bir bütündür" ifadesini kullandı.

Kaçak avlanmalara tepki gösteren Demir, "Bütün insanlardan ricamız, hiçbir canlıyı incitmesinler. İncitirlerse onlar da incinirler, bunu unutmasınlar" dedi. - Tunceli

Kaynak: AA / Yerel

Hüseyin Demir Kadir Bulut Munzur Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title