Haberler

Kamu Denetçiliği Kurumu Ankara Belediyesini "Ücretsiz Seyahat" Hakkında Uyardı

Güncelleme:

Kamu Denetçiliği Kurumu Ankara Belediyesine tavsiyede bulundu: 65 yaş üzerinin ücretsiz seyahat edebilmesi için kimlik kartı yeterli olsun.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz olarak yararlanmaları için sadece nüfus cüzdanının yeterli olacağı bir uygulamaya geçilmesi yönünde Ankara Büyükşehir Belediyesine tavsiyede bulundu.

ANKARA'DA OTOBÜSE BİNEMEYEN İZMİRLİ ŞİKAYET ETTİ

İzmir'de yaşayan 67 yaşındaki emekli bir vatandaş, misafir olarak geldiği Ankara'da nüfus cüzdanını göstererek belediye otobüsüne ücretsiz binmek istedi. Ancak, kartı olmadığı gerekçesiyle ücretsiz seyahat hakkını kullanamadı.

Vatandaş, daha sonra Başbakanlığa şikayet başvurusunda bulundu. Söz konusu başvuru, Başbakanlık tarafından gönderilen Ankara Büyükşehir Belediyesince reddedildi.

Otobüs şoförünün "Serbest Ankarakart" olmadan otobüsten faydalanamayacağını söylediğini iddia eden vatandaş, daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundu. Vatandaş başvurusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi uygulamasında nüfus cüzdanlarını ibraz ederek ücretsiz toplu taşımadan yararlandırıldıklarını belirterek, benzer uygulamanın Ankara'da da gerçekleştirilmesini talep etti.

KDK BELEDİYEYE TAVSİYEDE BULUNDU

KDK, 65 yaş ve üzeri tüm vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz, pozitif ayrımcılığın amacı doğrultusunda herhangi bir külfete katlanmaksızın yararlanmasını sağlayacak, nüfus cüzdanı dışında ayrıca bir belge ibraz edilmesine gerek kalmadan seyahat etmeleri için yeni bir düzenleyici işlem tesis edilmesi yönünde Ankara Büyükşehir Belediyesine tavsiyede bulundu.

İkinci bir öneri de getiren KDK, idarenin bu öneriyi uygun bulmadığında, 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir dışında ikamet ettiklerini belgelemeleri halinde şehir içi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz olarak yararlanmaları için sadece nüfus cüzdanının yeterli olacağı bir uygulamaya geçilmesine ilişkin de tavsiye kararı verdi.

ÜCRETSİZ YARARLANMA HAKKINI HATIRLATTI

Kararda, 4736 sayılı "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"da yapılan değişiklikle 65 yaşın üstündeki vatandaşlara şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı getirildiği hatırlatıldı.

Ücretsiz seyahat hakkından yararlanmaya ilişkin usul ve esasların "Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği" ile belirlendiği aktarılan kararda, söz konusu yönetmeliğe göre hakkın kullanımı için nüfus cüzdanının yeterli olduğu kaydedildi.

Kararda, uygulamada, "Akıllı Kart" gibi kolaylaştırıcı tedbirlerin faydalı olabileceği ancak il dışından gelen engelli ve yaşlı bireylerin bu haktan yararlanmasına engel olunmaması için bu hakkın kullanımının söz konusu uygulamalarla sınırlandırılmasının kanuna ve yönetmelikte öngörülen hükümlere uygun olmadığı kaydedildi.

"UYGULAMAYI ZORLAŞTIRICI NİTELİKTE"

Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz toplu taşıma hizmetinden faydalanalabilmeleri için "Serbest Ankarakart"a sahip olmaları gerektiği kaydedilen kararda, "65 yaş ve üzeri ücretsiz toplu taşımadan yararlanmak isteyen vatandaşlardan başvuru esnasında nüfus cüzdanı, bir adet vesikalık fotoğraf ve kart bedeli olarak 5 lira istenilmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından öngörülen ancak konuya ilişkin mevzuat hükümlerinde dahi öngörülmemiş tüm bu koşulların belirli bir yaş üzerindeki kimselere tanınan pozitif ayrımcılığa yönelik ücretsiz toplu taşıma uygulamasını zorlaştıracak niteliğe sahip olduğu hususunda kuşku bulunmamaktadır." denildi.

Otobüslerde "Serbest Ankarakart" okutulmasının belediye tarafından uygulamayı kolaylaştıracak bir tedbir olarak öngörüldüğünün bildirildiği kararda, somut olayda, öngörülen bu uygulama zorunluluğu sebebiyle şikayetçinin ücretsiz seyahat hakkının, Ankara'da ikamet etmemesi sebebiyle belediye tarafından engellendiği aktarıldı.

"İDARE İŞLEMLERİNDE HUKUKA UYGUNLUK YOK"

Ankara Büyükşehir Belediyesince, ilgili yönetmelikte güvence altına alınan "nüfus cüzdanını ibraz eden 65 yaş ve üzeri vatandaşın ücretsiz seyahat hakkının herhangi bir gerekçeyle engellenemeyeceği" hükmünün ihlal edildiği vurgulanan kararda, şunlar kaydedildi:

"65 yaş ve üzeri tüm vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz, pozitif ayrımcılığın amacı doğrultusunda herhangi bir külfete katlanmaksızın yararlanmasını sağlayacak niteliğe sahip bulunmayan nüfus cüzdanı dışında ayrıca bir belge ibraz edilmesi gerekliliği ve ilave koşullar öngörülmesi yönünde tezahür eden idarenin işlemlerinde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Diğer taraftan Ankara'nın başkent oluşu Anadolu'dan her gün büyük sayıda vatandaşın seyahat ettiği ve iş takip ettiği dikkate alındığında bu kişilerin büyük kenti tanımaları ve belirli noktalardaki 'Serbest Ankarakart'ı temin etmede güçlük yaşayacakları da açıktır."

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title