Haberler

Kamu Başdenetçisi Malkoç, Karma Komisyona Sunum Yaptı

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) tanınıp tanınmadığı konusunda araştırma yaptırdıklarını belirterek, "KDK'yı duydunuz mu?) diye sorduk. 'Duyduk' diyenlerin oranı yüzde 25. Bize ziyaret için gelen, aralarında bürokratların da olduğu misafirler, 'hayırlı olsun' dedikten sonra, 'Ne iş yapıyorsunuz?' diye soruyorlar." dedi.

Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır başkanlığında toplandı.

Satır, toplantının başında yaptığı konuşmada, KDK'nın 2016 yıllık raporu üzerinde gerekli çalışmaları yapmak üzere alt komisyon kurulacağını söyledi.

Alt Komisyonun, hazırlayacağı raporu Karma Komisyona ileteceğine değinen Satır, Karma Komisyonda yapılan değerlendirmelerle son şeklini alan raporun en son TBMM Başkanlığına sunulacağını ifade etti.

Daha sonra, Kamu Başdenetçisi Malkoç, kurumun 2016 yıllık raporuyla ilgili sunum yaptı.

Kuruma ilişkin genel bilgiler veren Malkoç, kurumun hangi amaçla kurulduğunu anlattı.

Malkoç, idarenin her türlü eylem ve işlemlerini, tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelediklerini, araştırdıklarını ve idareye önerilerde bulunduklarını bildirdi.

Toplam 158 personel ile hizmet verdiklerini belirten Malkoç, 2016 yılındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

KDK'nın; Avrupa Ombudsman Ağı, Uluslararası Ombudsmanlık Enstitüsü gibi uluslararası kurumlara üye olduğunu vurgulayan Malkoç, bazı ülkelerde sadece milletvekilleri kuruma başvuru yapabiliyorken, Türkiye'de Türk vatandaşların yanı sıra yabancıların da başvuru yapabildiğini bildirdi.

Şeref Malkoç, başvuruların nasıl yapıldığını, incelendiğini ve sonuçlandırıldığını dile getirdi.

KDK'ya 5 bin 519'u 2016 yılında olmak üzere, 2013 yılından bugüne kadar toplam 24 bin 851 şikayet başvurusu yapıldığına dikkati çeken Malkoç, 2017 yılına bin 677 dosyanın devredildiğini açıkladı.

"Mülteciler ile ilgili rapor yayınlanacak"

Malkoç, Türkiye'nin 3 milyonu Suriyeli olmak üzere, toplam 4 milyon mülteciyi barındırdığını belirterek, "Bu sayı, 100 devletin nüfusundan daha fazla. Mülteciler ile ilgili yapılan çalışmaları rapor haline getirip bunu kamuoyuna açıklayacağız." dedi.

Dünyada kurum kararlarına uyma oranı yüzde 80 oranında iken, bu oranın Türkiye'de yüzde 42 olduğunu ifade eden Malkoç, bu oranı artırmak için özel gayret edeceklerini bildirdi. Şeref Malkoç, "Kararlarımıza uymayan idareleri kamuoyuna duyurmayı, ifşa etmeyi düşünüyoruz. Bunun için yasa da müsait. İdarecileri de komisyona davet edip 'niye uymadıklarını söylemelerini' talep edeceğiz." ifadesini kullandı.

Kamu Başdenetçisi Malkoç, verilen kararları takip etmek için birim oluşturacaklarını, bu birimin kararı ilgili idareden takip edeceğini belirtti.

KDK'nın tanınıp tanınmadığı konusunda 10 bin kişi üzerinde araştırma yaptırdıklarına işaret eden Malkoç, "(Kamu Denetçiliği Kurumunu duydunuz mu?) diye sorduk. 'Duyduk' diyenlerin oranı yüzde 25. Bize ziyaret için gelen, aralarında bürokratların da olduğu misafirler, 'hayırlı olsun' dedikten sonra, 'Ne iş yapıyorsunuz?' diye soruyorlar. Bizim kurumumuzu tanıtmamız lazım. Bunun için de kurumsal iletişim birimi oluşturduk." dedi.

"Kurum tanıtılacak"

Şeref Malkoç, kurumun tanıtımı için önde gelen sivil toplum kuruluşları, sendikalar ile toplantılar yaptıklarını, Ankara'da gazete ve televizyonların temsilcileriyle bir araya geldiklerini, İstanbul'da da yarın sabah kahvaltıda genel yayın yönetmenleri ile buluşacaklarını bildirdi.

Bu yıl içerisinde ve 2018 yılında, valiliklerin organize edeceği, "KDK'nın vatandaşlar için ne kadar önemli olduğunu anlatan" toplantılar düzenleyeceklerini ifade eden Malkoç, gittikleri yerlerde muhtarlarla da bir araya geleceklerini ifadesini kullandı.

Kamu Başdenetçisi Malkoç, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile görüştüklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Müfredat yenileniyor, Kamu Denetçiliği Kurumunun ders kitaplarına konulması yönündeki talebimizi Sayın bakana ilettik. Bakan da Talim ve Terbiye Kuruluna talimat verdi. Biz de bununla ilgili hazırlığımızı yapıyoruz. Hukuk fakültelerine de kamu denetçiliği dersinin seçmeli ders olarak konulmasını düşünüyoruz."

Daha sonra, KDK'nın 2016 yıllık raporunu ayrıntılı şekilde incelemek, denetçileri dinlemek, KDK'nın kararlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte değerlendirmek için Alt Komisyon kuruldu.

Kaynak: AA / Politika

Şeref Malkoç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title