Haberler

Kamera Kayıtlarını Partigöç'ün Emriyle Yok Etmişler

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 şüpheli hakkında hazırlanan çatı iddianamesinin şüphelilerinden Genelkurmay Başkanlığı Emniyet Subayı Yarbay Gökhan Eski, darbe girişimi sırasındaki görüntü kayıtlarını içeren...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 şüpheli hakkında hazırlanan çatı iddianamesinin şüphelilerinden Genelkurmay Başkanlığı Emniyet Subayı Yarbay Gökhan Eski, darbe girişimi sırasındaki görüntü kayıtlarını içeren hard disklerin sökülmesi emrinin, suç tarihinde Personel Plan Yönetim Daire Başkanı olarak görev yapan eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç tarafından verildiğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameye göre, darbe girişimine katılan şüpheliler, eski Binbaşı Ahmet I·lhan Ayşan, eski binbaşı Recep O¨zkan, eski Yarbay Bu¨nyamin Tuner, eski binbaşı I·smail Aydın ve eski üsteğmen Mahmut Onur Uçar, Genelkurmay karargahındaki kamera kayıtlarının depolandığı hard diskleri tankların altında ezerek imha etti.

Suç tarihinde Genelkurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığında (MEBS) görev yapan İlhan Ayşan, 28 Temmuz'a kadar Komutanlık ve Karargah Subaylığı (KOMKARSU) eğitimi için İstanbul'da olması gerekirken, darbe girişimine katılmak üzere Ankara'ya geldi ve saat 23.21'de karargaha geçerek darbe faaliyetlerine başladı.

Ayşan, saat 01.02'de Genelkurmay güney nizamiye önünde, karargah içinde yaralanan veya ölen vatandaşları karargah dışına çıkarırken görüntülendi. Ayşan ardından, şüphelilerden Yarbay Gökhan Eski ile sistem odasına girerek Genelkurmaydaki kamera kayıtlarını içeren harici bellekleri söktü.

Hard diskleri, tankların bulunduğu yere taşıyan Ayşan ve Eski, digˆer s¸u¨pheliler Recep O¨zkan, Bu¨nyamin Tuner, I·smail Aydın ve Mahmut Onur Uçar ile hard disklerin tankların altında ezilerek imhasını sağladı.

"Emniyete alacağını" ileri sürdü

Şüphelilerden Genelkurmay Başkanlığı Emniyet Subayı Yarbay Gökhan Eski ifadesinde, sabah saat 05.00-06.00 arasında karargahın güvenlik kamerası kayıtlarını emniyete almak için güvenli bir şekilde sökmek istediğini, bunun için dışarıda sivil teknisyen memur İsmail Gökbulut'u arayıp nasıl yapılacağını sorduğunu öne sürdü.

Hard diskleri sökmeye çalışırken kameraları izleyen Mehmet Partigöç'ün telefonla kendisini çağırdığını ve cihazların sökülmesi talimatı verip tekrar aşağıya gönderdiğini anlatan Eski, kendisi ile gelenlerin cihazları söktüklerini ancak cihazların ne yapıldığını bilmediğini öne sürdü.

"Sürer'in odasına sığındım"

Hard diskleri poşetle taşıyarak tankların bulunduğu yere götüren, bu cihazlar ezilirken tankların başında görüntülenen, olay tarihinde binbaşı rütbesiyle Genelkurmay 2. Başkanı Özel Sekreterliği yapan Recep Özkan ise ifadesinde bu konuya değinmedi.

Diğer şüpheliler Sinan Sürer, Gökhan Balcı, Mustafa Mengi ve Abdurrahim Aksoy ile birlikte, darbeyi engellemek için gelen vatandaşlara ateş ettiği belirlenen Özkan ifadesinde şüphelilerden eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün olayları yöneten kişi konumunda olduğunu gördüğünü, kendisinin de o bölgeye gidip geldiğini anlattı.

Darbe girişimini televizyondan öğrendiğini, bu işlerin idare edildiği yere gidip geldiğini, kimin aktif olduğuna, kimin konuştuğuna da baktığını belirten Özkan, oradakilerin sorumlularından birinin Albay Doğan Öztürk olduğunu, telefonunu bir kereye mahsus alarak, Partigöç'ü aradığını kaydetti.

İçerideki Özel Kuvvetler personelinin aslanlı kapının üzerindeki pencereden halkın dağılması için havaya ateş açtığını, kendisinin de 4-5 el havaya ateş ettiğini ifade eden Özkan, nizamiyedeki Özel Kuvvet personelinin içeriye geldiklerini, savunma planı hazırladıklarını bildirdi.

Tuğamiral Sinan Sürer'in odasına sığındığını, sabah saatlerinde pencereden baktığını ve Özel Kuvvet personelinin polislerce gözaltına alındığını gördüğünü anlatan Özkan, bunun üzerine silahını ve cep telefonunu, "Recep Özkan'a aittir" notuyla odada yere bıraktığını, dışarı çıkarak polise teslim olduklarını söyledi.

"Odamda tek başına oturdum"

Hard diskleri ezen tankların yanında görülen Yarbay Bünyamin Tuner de ifadesinde bu konuyu anlatmadı.

Darbe girişimine kadar Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subaylığını yapan ve FETÖ üyesi olduğunu belirten Levent Türkkan tarafından FETÖ üyesi olduğu söylenen Tuner'in saat 19.26'da Mehmet Partigöç'ün odasına girerek komutanlar ve MİT Müsteşarı arasında yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdiği kaydedilen iddianameye göre Tuner, "Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler götürüldükten sonra odasında tek başına oturduğunu, daha sonra Genelkurmay Başkanlığına silahlı birliklerin müdahale ettiğini duyduğunu ancak kendisinin hiçbir şey yapmadan sabaha kadar odasında beklediğini" iddia etti.

Tuner, sabah saatlerinde Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün "silahları bırakıp teslim olacağız" demesi üzerine karargahtaki rütbeli askerlerle birlikte teslim olduğunu söyledi.

İsmail Aydın da Kara Kuvvetleri Komutanlığında yüzbaşı rütbesinde çalıştığını, 15 Temmuz 2016 günü saat 21.30 civarı evinde istirahat ettiğini, jetlerin uçtuğunu duymaya başladığını, ne olduğuna anlam veremediğini, eşinin telefonla aradığını ve "darbe olmuş, televizyonu aç" dediğini, televizyonu açtığını ve darbe olduğunu gördüğünü, o saate kadar bununla ilgili hiçbir fikri olmadığını, gece yarısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "halkımız gitsin, bu darbeyi önlesin" demesiyle birlikte kendisine de düşecek bir görev vardır inancıyla birliğine gittiğini savundu.

Çalışma odasında 345 kişilik liste

Öte yandan, iddianamede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının darbe soruşturması kapsamında, şüphelilerinden Genelkurmay Başkanlığı Emniyet Subayı Yarbay Gökhan Eski'nin, ana karargah binasındaki c¸alıs¸ma odasında yapılan aramada, Eski'nin çalışma odasında 345 kis¸iye ait "tik" işareti atılmış, "eksi" ile işaretlenmiş ya da yeşil ve kırmızı renkle yuvarlak içine alınmış isim listesi bulundu.

İddianamede listede, bu kişilerin kimlik numarası, kuvvet, ru¨tbe, go¨rev, garnizon bilgilerinin yer aldıgˆı ifade edilirken bazı isimlerde ise herhangi bir işaretlemenin bulunmadığı kaydedildi. İddianamede, "tik" atılmış isimler arasında eski 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, Kara Kuvvetleri Komutanlıgˆı Egˆitim ve Doktrin Komutanlıgˆında go¨revli eski Korgeneral Metin İyidil ile Personel Plan Yönetim Daire Başkanı olarak görev yapan eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün yer aldığı aktarıldı.

Hard diskler kurtarılamayacak durumda

Kayıtların bir yedeğinin Genelkurmay Bilgi Sistem Dairesi'nde mevcut olduğu, iddianamedeki görüntülerin çoğunun buradan alındığı bildirildi.

Darbecilerin imha ettiği hard disklerin ise Siber Suçlar Dairesinde incelendiği ancak tankın altında ezildikten sonra yakılan bu hard disklerin önemli bölümünün kurtarılamayacak durumda olduğu tespit edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan Recep Özkan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title